Kuchnia pachnąca tymiankiem

W kuchni Dzień Dobry TVN Samar Khanafer przygotowała potrawy, które przyprawiła tymiankiem. Zielona roślina ma wiele właściwości zdrowotnych. Co powiecie na ziemniaki hasselback z kremową fetą, zupę krem z jabłek i ziemniaków z chipsami z boczku oraz pastę z białej fasoli z chrupiącą kaszą gryczaną?

Ziemniaki hasselback z kremową fetą

Składniki:

  • 3-4 ziemniaki
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • sól do smaku
  • tymianek (świeży lub suszony)
  • ser feta
  • 1 śmietana 18%
  • suszona mięta

Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 240 stopni. Oliwę z oliwek mieszamy z wyciśniętym przez praskę czosnkiem, tymiankiem, solą i papryką wędzoną. Ziemniaki myjemy i nacinamy co 2-3 mm. Smarujemy olejem z przyprawami i wkładamy do naczynia żeliwnego lub żarodpornego. Przykrywamy i wkładamy na 25-30 minut. Po tym czasie zdejmujemy przykrywkę i pieczemy kolejne 20-30 minut.

W międzyczasie mieszamy ser feta ze śmietaną i miętą suszoną. Opcjonalnie można dodać trochę mleka lub wody, jeśli dip będzie zbyt gęsty.

>>>Zobacz też: Tymianek pospolity – właściwości i zastosowanie tymianku

Zupa krem z jabłek i ziemniaków z chipsami z boczku

  • 1 kg jabłek
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • tymianek (suszony lub świeży)
  • sól i pieprz do smaku
  • gałka muszkatołowa
  • 2-3 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • cienko pokrojony boczek
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub masła klarowanego
  • śmietanka 18% (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Jabłka drylujemy, układamy na blaszce i pieczemy przez 20-30 minut. Kiedy jabłka są już prawie miękkie, zabieramy się za reszte. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie lub maśle. Następnie dodajemy pokrojone ziemniaki, liście laurowe i ziele angielskie. Całość smażymy kolejne 2-3 minuty i zalewamy wodą na 3-4 cm powyżej. Gotujemy aż ziemniaki będą miękkie. Dodajemy upieczone jabłka i gotujemy kolejne 10 minut. Blendujemy na gładki krem.

W międzyczasie do piekarnika wkładamy plastry boczku i pieczemy 15 minut. Zupę podajemy z chipsem z boczku i opcjonalnie łyżką śmietany.

Pasta z białej fasoli z chrupiącą kaszą gryczaną zamiast skwarek (jakby smalec)

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej fasoli + woda z jej gotowania
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 liść laurowy
  • 2-3 ziela angielskie
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • 1/2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • dobre pieczywo
  • ogórki kwaszone

Przygotowanie:

Do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni wkładamy ugotowaną kaszę gryczaną niepaloną wymieszaną z 2 łyżkami oliwy z oliwek, solą i papryką wędzoną. Pozostawiamy na 12-15 minut aż kasza będzie chrupiąca. Następnie studzimy.

W międzyczasie na patelni podsmażamy pokrojone jabłko i cebulkę. Dodajemy cukier, liść laurowy, ziele angielskie, tymianek i smażymy na małym ogniu przez 10 minut. Fasolę blendujemy wraz z wodą (w razie potrzeby dolewamy jej więcej), doprawiamy solą i pieprzem. Następnie mieszamy z cebulką i jabłkiem oraz prażoną kaszą gryczaną.

Podajemy na świeżym pieczywie z kwaszonym ogórkiem.

Napar z pomarańczy i tymianku

Składniki:

  • 1/2 pęczka tymianku
  • 1 pomarańcza
  • 1/2 cytryny
  • miód do smaku

Przygotowanie:

Tymianek zalewamy gorąco wodą i parzymy przez 10 minut pod przykryciem. Następnie dodajemy pomarańcze i cytrynę pokrojoną w plastry oraz doprawiamy miodem.

Zobacz też: Napary, które poprawią odporność

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości