Ziemniaki hasselback z kremową fetą
Składniki:
- 3-4 ziemniaki
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
- sól do smaku
- tymianek (świeży lub suszony)
- ser feta
- 1 śmietana 18%
- suszona mięta
Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 240 stopni. Oliwę z oliwek mieszamy z wyciśniętym przez praskę czosnkiem, tymiankiem, solą i papryką wędzoną. Ziemniaki myjemy i nacinamy co 2-3 mm. Smarujemy olejem z przyprawami i wkładamy do naczynia żeliwnego lub żarodpornego. Przykrywamy i wkładamy na 25-30 minut. Po tym czasie zdejmujemy przykrywkę i pieczemy kolejne 20-30 minut.
W międzyczasie mieszamy ser feta ze śmietaną i miętą suszoną. Opcjonalnie można dodać trochę mleka lub wody, jeśli dip będzie zbyt gęsty.
>>>Zobacz też: Tymianek pospolity – właściwości i zastosowanie tymianku
Zupa krem z jabłek i ziemniaków z chipsami z boczku
- 1 kg jabłek
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- tymianek (suszony lub świeży)
- sól i pieprz do smaku
- gałka muszkatołowa
- 2-3 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- cienko pokrojony boczek
- 1 łyżka oliwy z oliwek lub masła klarowanego
- śmietanka 18% (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Jabłka drylujemy, układamy na blaszce i pieczemy przez 20-30 minut. Kiedy jabłka są już prawie miękkie, zabieramy się za reszte. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie lub maśle. Następnie dodajemy pokrojone ziemniaki, liście laurowe i ziele angielskie. Całość smażymy kolejne 2-3 minuty i zalewamy wodą na 3-4 cm powyżej. Gotujemy aż ziemniaki będą miękkie. Dodajemy upieczone jabłka i gotujemy kolejne 10 minut. Blendujemy na gładki krem.
W międzyczasie do piekarnika wkładamy plastry boczku i pieczemy 15 minut. Zupę podajemy z chipsem z boczku i opcjonalnie łyżką śmietany.
Pasta z białej fasoli z chrupiącą kaszą gryczaną zamiast skwarek (jakby smalec)
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanej fasoli + woda z jej gotowania
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 liść laurowy
- 2-3 ziela angielskie
- 1/2 łyżeczki tymianku
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- 1 cebula
- 1 jabłko
- 1/2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- dobre pieczywo
- ogórki kwaszone
Przygotowanie:
Do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni wkładamy ugotowaną kaszę gryczaną niepaloną wymieszaną z 2 łyżkami oliwy z oliwek, solą i papryką wędzoną. Pozostawiamy na 12-15 minut aż kasza będzie chrupiąca. Następnie studzimy.
W międzyczasie na patelni podsmażamy pokrojone jabłko i cebulkę. Dodajemy cukier, liść laurowy, ziele angielskie, tymianek i smażymy na małym ogniu przez 10 minut. Fasolę blendujemy wraz z wodą (w razie potrzeby dolewamy jej więcej), doprawiamy solą i pieprzem. Następnie mieszamy z cebulką i jabłkiem oraz prażoną kaszą gryczaną.
Podajemy na świeżym pieczywie z kwaszonym ogórkiem.
Napar z pomarańczy i tymianku
Składniki:
- 1/2 pęczka tymianku
- 1 pomarańcza
- 1/2 cytryny
- miód do smaku
Przygotowanie:
Tymianek zalewamy gorąco wodą i parzymy przez 10 minut pod przykryciem. Następnie dodajemy pomarańcze i cytrynę pokrojoną w plastry oraz doprawiamy miodem.
Zobacz też: Napary, które poprawią odporność
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: Digital Vision