Wolno pieczony rostbef z salsą granatów i pomidorów:
Składniki:
1 kg rostbefu wołowego
1 łyżeczka siedmiu przypraw libańskich
sól i pieprz do smaku
2 łyżki oleju z pestek winogron
Salsa:
2 granaty
20 pomidorków koktajlowych
1/2 czerwonej cebuli
1/2 pęczka kolendry
3 gałązki mięty
2 łyżki melasy z granatów
1 łyżka oliwy z oliwek
szczypta chilli
sól do smaku
puree ziemniaczano-pietruszkowe
1 kg ziemniaków
1 kg pietruszki
Masło
1 jogurt naturalny
Przygotowanie:
Rostbef wyjąć z lodówki odpowiednio wcześniej (musi być w temperaturze pokojowej). Piekarnik rozgrzać do temperatury 100 stopni. Mięso natrzeć olejem z pestek winogron, solą i pieprzem. Smażyć ok. 2 minuty z każdej strony, aby się przyrumieniło, następnie włożyć do piekarnika na 2 - 2 1/2 godziny.
Przygotować salsę: Pokroić drobno cebulę i pomidorki, dodać pestki granatu i posiekane zioła. Wszystko wymieszać, doprawić do smaku melasą z granatów, oliwą z oliwek, solą oraz chilli.
Po upieczeniu odłożyć rostbef na 20 minut - mięso musi odpocząć i uspokoić soki. Kroić na jak najcieńsze plastry. Podawać z salsą.
Śliwkowe tiramisu:
Składniki:
500 g serka mascarpone
500 g śmietanki 30 % lub 36 %
2 paczki podłużnych biszkoptów
2 łyżki drobnego cukru
1 łyżka przyprawy piernikowej
2 szklanki świeżo zaparzonej, mocnej kawy
1 słoik powideł śliwkowych
Gorzkie kakao
Przygotowanie:
Śmietankę i serek mascarpone przed ubiciem porządnie schłodzić, a następnie ubić w dużej misce z dodatkiem przyprawy piernikowej na sztywną masę. Biszkopty namaczać pojedynczo w kawie i układać na dnie blaszki o wymiarach 25 x 25 cm. Na pierwszej wastwie biszkoptów rozsmarować połowę powideł oraz 1/3 porcji kremu. Przykrywamy kolejną warstwą moczonych w kawie ciastek, resztą konfitury oraz 1/3 porcji kremu. Na koniec wykładamy ponownie biszkopty, resztę kremu i wyrównujemy. Deser oprószamy gorzkim kakao i wstawiamy do lodówki - najlepiej na całą noc.
Różane karmelki:
Składniki:
1 szklanka cukru
200 g śmietanki 30 lub 36 %
20 g masła
50 g płynnego jasnego miodu
1 łyżka wody różanej
płatki róży, pistacje
Przygotowanie:
Cukier, śmietanę, masło, miód i wodę różaną umieszczamy w garnku z grubym dnem i doprowadzamy do wrzenia, nieustannie mieszając aż do połączenia składników. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez 30-40 minut, aż masa stanie się złota i mocno zgęstnieje. Masę przelewamy do wyłożonej papierem formy, posypujemy płatkami róży lub pistacjami i chowamy na godzinę do lodówki. Dobrze schłodzoną kroimy i zawijamy w kawałki pergaminu.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN