Desery w pucharkach to doskonały pomysł na słodką przekąskę. Przygotowanie takich deserów nie jest skomplikowane, a przepisów na pyszne desery w pucharkach jest naprawdę dużo. Poniżej przedstawionych jest kilka propozycji.
Kolorowe desery w pucharkach
Przygotowanie atrakcyjnych wizualnie i smacznych deserów w pucharkach jest niezwykle łatwe. Takie desery w pucharkach z galaretką z pewnością zachwycą dzieci. Do przygotowania deseru będziemy potrzebować:
· 1 opakowanie galaretki o smaku truskawkowym,
· 1 opakowanie galaretki o smaku agrestowym,
· ½ litra mleka,
· 2 łyżki żelatyny,
· 2 łyżki cukru,
· bitą śmietanę,
· opcjonalnie: kolorową posypkę lub kawałki świeżych owoców np. truskawek.
Przygotowanie:
1. Żelatynę wsypujemy do szklanki, zalewamy 2 łyżkami zimnego mleka, mieszamy i odstawiamy na kilka minut.
2. W garnku podgrzewamy resztę mleka, dodajemy rozpuszczoną żelatynę.
3. Mleko przelewamy do pucharków i wstawiamy do lodówki, do czasu, aż stężeje.
4. Przygotowujemy pierwszą galaretkę według przepisu na opakowaniu. Gdy galaretka wystygnie, wylewamy ją na stężałą pierwszą warstwę w pucharkach. Odstawiamy do lodówki do czasu, aż galaretka stężeje.
5. Analogicznie postępujemy z drugim rodzajem galaretki.
6. Na koniec ozdabiamy każdą z porcji bitą śmietaną i posypujemy kolorową posypką albo kawałkami świeżych owoców.
Różnokolorowy deser galaretkowy na pewno zainteresuje najmłodszych. Desery w pucharkach dla dzieci muszą świetnie smakować, ale i atrakcyjnie wyglądać.
Desery w pucharkach z serkiem mascarpone
Serek mascarpone świetnie sprawdza się przy przyrządzaniu deserów, jego słodki, delikatny smak doskonale współgra z owocami i innymi składnikami. Żeby przygotować pyszny deser z mascarpone będziemy potrzebować:
· 50 dag serka mascarpone,
· 5 żółtek,
· 30 dag malin (świeżych lub mrożonych),
· 5 łyżek cukru pudru,
· 1 opakowania biszkoptów,
· szklankę herbaty malinowej,
· 150 ml likieru amaretto.
Przygotowanie:
1. Zaparzoną herbatę malinową chłodzimy i następnie dodajemy do niej amaretto.
2. Po wystudzeniu moczymy biszkopty w herbacie z amaretto.
3. Maliny miksujemy na jednolitą masę.
4. W dużej misce ucieramy żółtka jaja razem z cukrem, następnie stopniowo dodajemy serek mascarpone, ucieramy całość na jednolitą masę.
5. W pucharkach naprzemiennie układamy biszkopty i masę serową. Na koniec nakładamy mus z malin.
6. Deser wstawiamy do lodówki na 1-2 godziny. Smacznego!
Desery na zimno w pucharkach to idealny pomysł na lekką, delikatną przekąskę po obiedzie. Desery w pucharkach świetnie sprawdzą się na różnego rodzaju imprezach. Serek mascarpone dzięki swojemu delikatnemu, słodkiemu smaku jest lubiany przez wszystkich. Takie desery bez pieczenia w pucharkach z wykorzystaniem serka mascarpone są łatwe do zrobienia.
Desery w pucharkach z bitą śmietaną i owocami
Bita śmietana to bardzo popularny składnik deserów, która świetnie współgra ze świeżymi, sezonowymi owocami. Desery owocowe w pucharkach z dodatkiem bitej śmietany to łatwy i do przyrządzenia deser. Żeby go zrobić, potrzebujemy naszych ulubionych owoców, na przykład jagód, truskawek, malin. Większe owoce kroimy na drobne kawałki i układamy w pucharkach. Następnie dodajemy lody, bitą śmietanę i kolejną porcję owoców. Lodowe desery w pucharkach z owocami i bitą śmietaną to idealny pomysł na szybką, smaczną przekąskę. Taki deser w pucharkach na szybko uratuje nas też podczas niezapowiedzianej wizyty gości – szybkie desery w pucharkach z pewnością im posmakują, a my poświęcimy jedynie kilka minut, żeby je przygotować.
Desery truskawkowe w pucharkach
Desery z truskawkami w pucharkach to jedne z najpopularniejszych deserów w lecie, gdy trwa sezon truskawkowy. Żeby przygotować prosty, ale bardzo smaczny deser w pucharkach z truskawkami potrzebujemy:
· 40 dag truskawek,
· 1 opakowanie serka waniliowego homogenizowanego,
· 2 łyżki miodu,
· 150ml śmietany 30% lub 36%,
· 1,5 łyżki żelatyny.
Przygotowanie:
1. Żelatynę należy rozpuścić w 4 łyżkach wrzącej wody i wymieszać.
2. Truskawki z miodem należy zblendować na mus i następnie dodać do nich przestudzoną żelatynę.
3. Pucharki należy wypełnić w około połowie musem i wstawić na około 2 godziny do lodówki.
4. Śmietankę należy ubić na sztywno i dodać do niej stopniowo serek. Masę następnie trzeba przełożyć do pucharków i znów włożyć do lodówki na około godzinę.
Takie tanie desery w pucharkach oparte na sezonowych owocach są zdrowe i smaczne. Analogicznie możemy zrobić deser z malinami w pucharkach czy z innymi ulubionymi sezonowymi owocami.
Smaczne desery w pucharkach są proste i szybkie do przygotowania. Jeśli więc najdzie nas nagła ochota na coś słodkiego, zamiast wysokokalorycznych ciast czy czekolad lepiej zrobić deser na bazie owoców i na przykład chudego twarogu. Słodkie desery w pucharkach są zdrowsze od bardziej przetworzonych przekąsek, a smakują równie dobrze.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN