W kuchni DDTVN: Śliwki z kruszonką

W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy kierowcę rajdowego Kubę Przygońskiego oraz jego żonę Justynę. Przygotowali dla nas: pstrąga w soli, krem z kalafiora, grzyby w śmietanie i śliwki z kruszonką.

Pstrąg w soli

Składniki:

4 całe pstrągi

sól gruboziarnista

cytryna

pietruszka lub koper

Przygotowanie:

Naczynie żaroodporne wysypujemy 0,5-1 cm solą, na to kładziemy oczyszczone całe pstrągi i także zasypujemy je ok. 1 cm soli. Pieczemy ok. 40 minut. Podajemy z cytryną i pietruszką bądź koperkiem.

Krem z kalafiora

Składniki:

cebula

2-3 ząbki czosnku

średni kalafior

2 duże ziemniaki

150 g sera bleu

100 ml gęstej kwaśnej śmietany 12 proc.

sól i świeżo mielony czarny pieprz

1 łyżka masła

oliwa truflowa

Przygotowanie:

W garnku, w którym będziemy gotować zupę podsmażamy na maśle obraną, posiekaną cebulę, czosnek. Kiedy cebula będzie szklista, dodajemy kalafiora podzielonego na różyczki. Zalewamy taką ilością wody, by przykryła warzywa. Dodajemy sól i pierz. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Wówczas zupę zestawiamy z palnika i dokładnie ucieramy na krem za pomocą blendera.

Grzyby w śmietanie

Składniki:

500 g podgrzybków

cebula

pęczek pietruszki

2 ząbki czosnku

1/4 kostki masła

200 g śmietany 18 proc.

sól

pieprz

bagietka

Przygotowanie:

Rozpuszczamy masło. Cebulę koimy w ćwierć plasterki i smażymy na maśle, do czasu aż się zeszkli. Dodajemy czosnek i pokrojone w plasterki grzyby. Mieszamy, przykrywamy i dusimy grzyby około 10 minut. Powinny ugotować się we własnym sosie. Następnie dodajemy śmietanę, sól i pieprz, posypujemy posiekaną drobno pietruszkę. Grzyby dusimy w śmietanie przez kolejne 10-15 minut na małym ogniu.

Śliwki z kruszonką

Składniki:

50 dag śliwek

10 dag cukru

cukier wanilinowy

Ciasto:

15 dag cukru

15 dag masła

15 dag mielonych migdałów

15 dag mąki

Przygotowanie:

Śliwki myjemy, dzielimy na połówki. Mieszamy z cukrem oraz cukrem waniliowym. Ciasto przygotowujemy, wsypując do miski cukier, migdały, mąkę i pokrojone na kawałki masło. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki, rozcierając kruszonkę rękami na drobne grudki. Śliwki wkładamy do naczynia żaroodpornego posmarowanego masłem. Na owoce równomiernie rozkładamy kruszonkę. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 st. C.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości