Przepisy kulinarne

    Przepisy kulinarne

    Święta Bożego Narodzenia mamy już za sobą, ale w Polsce, w rejonach zamieszkanych przez prawosławnych chrześcijan trwa przedświąteczna atmosfera. 6 stycznia, według kalendarza juliańskiego, wyznawcy prawosławia obchodzą wigilię Świąt Bożego Narodzenia. W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Miszę Hairulina.

    W dzisiejszej kuchni zaproponujemy Państwu rozgrzewające dania. Kucharz Joseph Seeletso przygotował trzy potrawy: zupę z indyka i porów z żubrówką, udka indyka duszone w piecu oraz szaszłyki z piersi z indyka i ananasa marynowane w curry.

    Amatorów smacznej i pachnącej kapusty kiszonej z pewnością ucieszą przepisy mistrza Andrzeja Polana.

    Kucharze z restauracji Nowa La Boheme przygotowali w studiu Dzień Dobry TVN trzy potrawy, które będą serwować podczas prezydenckiej gali.

    Dorota Deląg, którą znamy z licznych ról serialowych, pod komendą Roberta Sowy, przygotuje dla nas flaki z lina.

    Szpinak i mahimahi gotowane na oliwie, sałatka z groszku śnieżnego i jaj przepiórki z dressingiem z tabasco, pierś z kurczaka faszerowana szpinakiem i rodzynkami to dania, które Joseph "Józek" Seleetso przygotował w kuchni Dzień dobry TVN.

    W miniony piątek prezydent Lech Kaczyński poleciał do Brukseli na nieformalny szczyt Unii Europejskiej. Częścią szczytu był uroczysty lunch, który zainspirował nas do przybliżenia potraw kuchni belgijskiej. Maya Wisikiewicz i Gosia Polańczyk z FankyFood przygotowały kilka popisowych potraw.

    ONZ ogłosiła rok 2008 Rokiem Ziemniaka. Ziemniak jest bogaty w skrobię i witaminę C. Jest łatwym i tanim w uprawie warzywem. Dzięki niemu Polska jest największych potęg ziemniaczanych świata, a przeciętny Polak zjada 130 kilogramów ziemniaków rocznie.

    Na planie „ BrzydUli” panuje rodzinna atmosfera, którą aktorzy postarali się przenieść do naszej kuchni.

    Robertowi Sowie asystuje dziś Alan Andersz. Wiemy już, że umie tańczyć, ale jak poradzi sobie w kuchni?

    Ostrygi z dressingiem z chili i kolendry, świeże figi faszerowane imbirem i kurczakiem, roladki z łososia wędzonego oraz smażone banany z sałatką z truskawek... Te pyszne potrawy przygotował niezastąpiony Joseph Seeletso, dla przyjaciół Józek.

    W naszej kuchni gościliśmy dzisiaj Szymona Wydrę i Zbigniewa Suskiego, członków zespołu Carpe Diem.

    Łozo, polski wokalista i prezenter telewizyjny. Pochodzi z Olsztyna, jest prezenterem MTV Polska oraz wokalistą w zespole Afromental. Dzisiaj macie okazje zobaczyć go w naszej kuchni.

    W cyklu: Historia kulinariów, dziś kucharz Bogdan Gałązka zaprezentował nam historię sznycla.

    Autorki książki "Klapsa czy konferencja? Czyli jak jeść i nie zostać zjedzonym" od samego rana gotowały w kuchni Dzień Dobry TVN.

    Święta już tuż, tuż dlatego też nasz kucharz Joseph Seeletso zaproponował dziś widzom przepisy na dania lżejsze pozwalające dobrze przygotować się do wielkiego świątecznego obżarstwa.

    Pierniki doskonale się przechowują, łatwo je przysadzić i mają wiele wcieleń. Co kucharz to przepis warto spróbować z najprostszym, a następnie rozwijać go według własnych upodobań.

    Renata Beger zdradziła nam kilka swoich sekretów, nie tylko tych związanych z kuchnia. Między innymi jak sprawić by mężczyzna z ochotą pomagał w kuchni.

    W polskich kawiarniach widnieje w menu kawa po wiedeńsku i kawa po irlandzku. Jak przygotowuje się taką kawę? Kawa po wiedeńsku to po prostu mocne espresso z dużą ilością bitej śmietany, najczęściej posypanej jeszcze czekoladą. Natomiast kawa po irlandzku jest oczywiście z whisky - wyjaśnia Marcin Rusnarczyk, Mistrz Polski Baristów. W dzisiejszym programie pokażemy jak je przygotować.

    Aktualnie Magdalena Kumeork zakończyła pracę nad serialem "Teraz albo nigdy", gdzie grała Grażynkę, postać, która, jak sama mówi, jest jej zupełnym przeciwieństwem. Dziś mieliśmy okazję przekonać się, jak sobie radzi w kuchni.

    Jesteś kulinarnym ignorantem? Przypalasz nawet wodę na herbatę, a jajecznica to dla Ciebie spore wyzwanie? Masz już tego dość i chcesz to zmienić po to, by zachwycić żonę, dziewczynę, męża, chłopaka, mamę i znajomych. Napisz do nas!

    Kolejnym regionem, który odwiedził krytyk kulinarny Maciej Nowak, jest Śląsk Cieszyński. Podczas wizyty w tym regionie nasz kulinarny podróżnik poznał smaki tradycyjnych ciastek zwanych zozworkami.

    Andrzej Polan przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN dietetyczne potrawy: chudego kurczaka w cukinii, pieczoną polędwicę z chutneyem i suflet ze szpinaku, a także białą galaretkę z jogurtu, miodu oraz jabłek.

    O drinkach kawowych porozmawialiśmy z Marcinem Rusnarczykiem, Mistrzem Polski Baristów. Ekspert przygotował w studiu Dzień Dobry TVN typowe drinki kawowe.

    Specjalnie dla nas członkowie wydziału śledczego W11 przygotowali w studiu kilka potraw.

    Przez ostatnie 100 lat Woldorf Astoria Hotel to jeden z najbardziej ekskluzywnych hoteli świta. Swoim wystrojem nawiązuje do klasyki Art. Deco. Piękna sala balowa, cztery bary, 1250 pokoi, 3 restauracje i niesamowity room serwis, który rocznie serwuje 1 milion posiłków przez 24 godziny na dobę. Nad tym wszystkim czuwa 7 szefów de cuisine, 10 sous-chefs i 110 kucharzy.