Naleśniki bez piany - cieniasy
Składniki:
2 jaja
200g mąki
250ml woda
250ml mleko
Sól
Słonina do smarowania patelni
Wykonanie:
Mleko mieszamy z wodą, dodajemy jajka i mąkę, mieszamy za pomocą rózgi, osolić. Patelnie rozgrzewamy, dno smarujemy słoniną. Łyżką nalewamy ciasto i smażymy cienkie naleśniki. Jeżeli naleje nam się za dużo ciasta, zlewamy z powrotem do miski. Przekładamy na drugą stronę i dopiekamy. Patelnia musi być za każdym razem dobrze rozgrzana, upieczone układamy na odwróconym dnem do góry talerzu.
Naleśniki puszyste z pianą - puszyste
Składniki:
2 jaja
200g mąki
250ml wody
250ml mleka
Sól
1 łyżka cukru
Cukier wanilinowy
Masło klarowane
Wykonanie:
Białka ubijamy z solą na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier i cukier wanilinowy. Do ubitej piany nie przerywając ubijania dodajemy żółtka, kiedy wszystko będzie już dokładnie połączone dodajemy wodę z mlekiem, mąkę i mieszamy wszystko ręcznie. Masło rozpuszczamy na patelni i smażymy naleśniki, przekładamy na drugą stronę i dopiekamy.
Naleśniki rustykalne
Składniki:
5szt gruszka
Cukier trzcinowy
Cynamon
50g żurawiny
50g orzechów włoskich
1 łyżka maku suchego
Łyżka masła klarowanego
Naleśniki upieczone bez dodatku piany
Wykonanie:
Na maśle przesmażamy gruszki, dodajemy cukier, werbenę, żurawinę i orzechy. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem, wykładamy naleśnikiem tak, aby brzegi wystawały ponad naczynie. Środek wypełniamy gruszkami, brzegami przykrywamy z powrotem, smarujemy jajkiem, posypujemy makiem i zapiekamy w piekarniku.
Jabłka w naleśniku
Składniki:
4-5szt jabłek
100g masło
50g cukier
Wykonanie:
Na patelni rozgrzewamy masło, wsypujemy cukier i podgrzewamy do skarmelizowania. Dodajemy jabłka i smażymy około 10 minut do momentu aż jabłka zmiękną a karmel obtoczy kawałki jabłek. Przygotowujemy ciasto naleśnikowe z pianą i ciastem zalewamy jabłka na patelni. Chwilę smażymy i wstawiamy do piekarnika do zapieczenia.
Składniki:
500ml śmietanka 36%
Cukier do smaku
Cukier wanilinowy
Śmietankę schłodzoną ubijamy na sztywno i podajemy do naleśników.
Naleśniki z serami i śliwkami jak tort
Składniki:
600g ser biały do zmielenia
1 łyżka miodu
Rozmaryn świeży
500g śliwka węgierka
1 mozzarella w zalewie
200g Ser pleśniowy lazur
Oregano świeże
Wykonanie:
Ser biały mielimy i łączymy z miodem i posiekanym bardzo drobno rozmarynem. Naleśniki przekładamy farszem układając jeden na drugim jak klasyczny tort. Wykładamy na blaszkę, wierzch posypujemy mozzarellą, przesmażonymi węgierkami i serem lazur. Zapiekamy w piekarniku. Przed podaniem oprószamy oregano.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN