Przepisy Polana na najlepsze naleśniki

W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował wariacje na temat naleśników. Co powiecie na naleśniki rustykalne oraz naleśnikowy tort z pleśniowymi serami i śliwkami?

Naleśniki bez piany - cieniasy

Składniki:

2 jaja

200g mąki

250ml woda

250ml mleko

Sól

Słonina do smarowania patelni

Wykonanie:

Mleko mieszamy z wodą, dodajemy jajka i mąkę, mieszamy za pomocą rózgi, osolić. Patelnie rozgrzewamy, dno smarujemy słoniną. Łyżką nalewamy ciasto i smażymy cienkie naleśniki. Jeżeli naleje nam się za dużo ciasta, zlewamy z powrotem do miski. Przekładamy na drugą stronę i dopiekamy. Patelnia musi być za każdym razem dobrze rozgrzana, upieczone układamy na odwróconym dnem do góry talerzu.

Naleśniki puszyste z pianą - puszyste

Składniki:

2 jaja

200g mąki

250ml wody

250ml mleka

Sól

1 łyżka cukru

Cukier wanilinowy

Masło klarowane

Wykonanie:

Białka ubijamy z solą na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier i cukier wanilinowy. Do ubitej piany nie przerywając ubijania dodajemy żółtka, kiedy wszystko będzie już dokładnie połączone dodajemy wodę z mlekiem, mąkę i mieszamy wszystko ręcznie. Masło rozpuszczamy na patelni i smażymy naleśniki, przekładamy na drugą stronę i dopiekamy.

Naleśniki rustykalne

Składniki:

5szt gruszka

Cukier trzcinowy

Cynamon

50g żurawiny

50g orzechów włoskich

1 łyżka maku suchego

Łyżka masła klarowanego

Naleśniki upieczone bez dodatku piany

Wykonanie:

Na maśle przesmażamy gruszki, dodajemy cukier, werbenę, żurawinę i orzechy. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem, wykładamy naleśnikiem tak, aby brzegi wystawały ponad naczynie. Środek wypełniamy gruszkami, brzegami przykrywamy z powrotem, smarujemy jajkiem, posypujemy makiem i zapiekamy w piekarniku.

Jabłka w naleśniku

Składniki:

4-5szt jabłek

100g masło

50g cukier

Wykonanie:

Na patelni rozgrzewamy masło, wsypujemy cukier i podgrzewamy do skarmelizowania. Dodajemy jabłka i smażymy około 10 minut do momentu aż jabłka zmiękną a karmel obtoczy kawałki jabłek. Przygotowujemy ciasto naleśnikowe z pianą i ciastem zalewamy jabłka na patelni. Chwilę smażymy i wstawiamy do piekarnika do zapieczenia.

Składniki:

500ml śmietanka 36%

Cukier do smaku

Cukier wanilinowy

Śmietankę schłodzoną ubijamy na sztywno i podajemy do naleśników.

Naleśniki z serami i śliwkami jak tort

Składniki:

600g ser biały do zmielenia

1 łyżka miodu

Rozmaryn świeży

500g śliwka węgierka

1 mozzarella w zalewie

200g Ser pleśniowy lazur

Oregano świeże

Wykonanie:

Ser biały mielimy i łączymy z miodem i posiekanym bardzo drobno rozmarynem. Naleśniki przekładamy farszem układając jeden na drugim jak klasyczny tort. Wykładamy na blaszkę, wierzch posypujemy mozzarellą, przesmażonymi węgierkami i serem lazur. Zapiekamy w piekarniku. Przed podaniem oprószamy oregano.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości