Domowe placki z marchewki zamiast chleba
Składniki:
1/2 szklanki tartej marchewki
1/2 szklanki tartego parmezanu
2 jajka
3-4 łyżki mąki owsianej
Do podania:
świeża rukola
1 ogórek zielony
świeże awokado miękkie
pomidorki koktajlowe
mielone pistacje
kilka plastrów szynki serrano
Przygotowanie:Marchewkę po starciu dokładnie odciśnij z wody. Połącz z parmezanem. Dodaj jajka i mąkę. Dokładnie wymieszaj. Powinna powstać dość plastyczna masa. Z tej masy uformuj kulki. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przyłóż kolejny papier i delikatnie rozwałkuj kulki na cienkie placki. Lub po prostu rozklep je dłońmi. Wstaw placki do piekarnika na 15 minut na 200 stopni. Następnie dodaj dodatki i podawaj zamiast pieczywa.
Pieczony chlebek z komosy ryżowej w 20 minut
Składniki:
300 g komosy ryżowej namoczonej przez całą noc
80 g pomidorów suszonych w oleju i odsączonych na ręczniku papierowym
szczypta oregano
szczypta tymianku
szczypta ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki soli
świeżo mielony pieprz
60 ml mleka
25 ml oleju
Do podania: świeży serek śmietankowy, kozi ser w plastrach, czarne oliwki, świeżą bazylia
Przygotowanie: Wszystkie składniki na chleb wrzucamy do misy miksera i blendujemy na gładką masę. Wstawiamy na blachę wyłożoną papierem i pieczemy w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 200 stopni. Należy go pokroić po całkowitym ostudzeniu.
Domowe chlebki z patelni
Składniki:
500 g maki pszennej
240 g wody
60 g oleju słonecznikowego
1/2 łyżeczki soli
szczypta oregano
Dodatkowo:rukola, szpinak, awokado, pomidory, ogórki, szynka długodojrzewająca, 4 jajka, hummus (gotowy)
Przygotowanie:Z podanych składników na ciasto zagnieć kulę. Przełóż do innego naczynia i odstaw na 10 minut. Podziel ciasto na 12 części. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkuj każdą kulę na okrągły placek. Usmaż placki z obu stron na nieprzywierającej patelni bez dodatku tłuszczu. Następnie ułóż dodatki na chlebkach i podawaj.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN