Nasi goreng czyli ryż smażony z kurczakiem i warzywami
Składniki:
1 miseczka ryżu długoziarnistego
2 papryczki chili drobno posiekane
3 ząbki czosnku drobno posiekane
200 g filetu z kurczaka pokrojonego w cienkie plastry
2 jajka
2 łyzki posiekanego szczypiorku
1/3 kapusty pekińskiej
1 czerwona papryka pokrojona w słupki
2 łyzki sosu sojowego
2 łyżki sosu rybnego
2 łyżki sosu ostrygowego (opcjonalnie)
1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
olej do smażenia
Przygotowanie:
Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W woku podsmaż chili z czosnkiem i dodaj kurczaka. Gdy zacznie się ścinać – przesuń go na boczną ściankę i dodaj jedno jajko. Następnie dodaj warzywa i przyprawy oprócz szczypiorku. Dodaj ryż i całość wymieszaj. Przeżuć na talerz, posyp szczypiorkiem. Na drugiej patelni możesz usmażyć pozostałe jajko na sposób "sadzone" i przykryj ryż usmażonym jajkiem.
Mie goreng czyli indonezyjski makaron z krewetkami i kurczakiem
Składniki:
200 g azjatyckiego makaronu pszennego
1 por – tylko biała część – pokrojony w cienkie plastry
1/2 marchewki pokrojonej w julienne
1 papryczka chili
2 ząbki czosnku
12 krewetek szarych obranych ze skórki
sok z limonki
1 łyżka sosu rybnego
2 łyzki sosu sojowego
olej do smażenia
1 czerwona papryka pokrojona w słupki
garść orzechów ziemnych
szczypiorek
kolendra
1/2 łyżeczki oleju sezamowego
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
Przygotowanie:Makaron ugotuj zgodnie z instrrukcją na opakowaniu. W woku rozgrzej olej i dodaj czosnek oraz chili. Następnie dodaj warzywa: por, paprykę oraz marchewkę. Podlej sosem sojowym i rybnym. Następnie dodaj krewetki. Posmażaj aż będą dobre do zjedzenia. Następnie dodaj resztę przypraw, makaron, zioła i posyp orzechami.
Soto ayam czyli zupa królewska
Składniki:
2 l wywaru z kurczaka
2 trawy cytrynowe
6 liści limonki kaffir
1 kawałek imbiru
2 filety z kurczaka
2 jajka ugotowane na twardo
1 marchewka pokrojona w julienne
2 łodygi selera naciowego
podprażona cebulka
opakowanie makaronu sojowego
szczypiorek
1/2 kapusty pekińskiej
Do przygotowania pasty:
3 łyżki pieprzu w ziarnach
3 łyzki ziaren kolendry
1 łyzka kminu w całości
3 szalotki
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka kurkumy
1 kawałek imbiru
Przygotowanie:Do bulionu włóż dodaj trawę cytrynową, plastry imbiru i limonkę Kaffir. Dodaj pociętego kurczaka na małe paseczki.
Wszystkie składniki pasty utrzyj w moździerzu. Następnie podmsaż pastę na patelni na 1 łyżce oleju. Dodaj do bulionu. Makaron sojowy zalej gorącą wodą. Następnie przełóż makaron do miseczek, dodaj makaron na dno i zalej gorącym bulionem. Na wierzchu ułóż marchewkę, kapustę pekińską, szczypiorek, jajako, seler naciowy i smażoną cebulkę.
Gado gado czyli sałatka indonezyjska z sosem orzechowym
Składniki:
1/4 czerwonej kapusty
1 marchewka
1 ogórek zielony
1 czerwona papryka
1/2 cukinii
kilka pomidorków koktajlowych
garść liści świeżego szpinaku
1 kostka tofu
1 papryczka chili
sok z limonki
2 jajka na twardo
Marynata do tofu:
4 łyżki sosu sojowego
1 ząbek czosnku
1 papryczka chili
1 łyżeczka miodu
kilka kropel oleju sezamowego
2 łyżki octu ryżowego
SOS ORZECHOWY:
3 łyzki masła orzechowego
1/4 szklanki mleka kokosowego
1/4 szklanki wody
1 łyzka sosu sojowego
sok z limonki
1 łyżka miodu
szczypta kurkumy
szczypta imbiru mielonego
Przygotowanie:Brokuła zblanszuj w osolonej wodzie. Wszystkie składniki pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do miski. Wszystkie skłądniki marynaty do tofu wymieszaj i wstaw tofu do marynaty na godzinę. Następnie wyciągnij z marynaty i piecz w piekarniku nagrzanym na 180 stopni na papierze do pieczenia. Około 25 minut – w połowie czasu przwróć tofu na drugą stronę. Wszystkie składniki na sos orzechowy przerzuć do rondelka i podgrzewaj. Podawaj warzywa z tofu i z sosem orzechowym. Przed podaniem skrop sokiem z limonki i dodaj posiekane chili.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN