Kulinarna wyprawa do Indonezji

Dziś Daria Ładocha zabrała nas w kulinarną podróż po Indonezji. Zobaczcie jakie dania przygotowała. Wypróbujecie jej przepisy?

Nasi goreng czyli ryż smażony z kurczakiem i warzywami

Składniki:

1 miseczka ryżu długoziarnistego

2 papryczki chili drobno posiekane

3 ząbki czosnku drobno posiekane

200 g filetu z kurczaka pokrojonego w cienkie plastry

2 jajka

2 łyzki posiekanego szczypiorku

1/3 kapusty pekińskiej

1 czerwona papryka pokrojona w słupki

2 łyzki sosu sojowego

2 łyżki sosu rybnego

2 łyżki sosu ostrygowego (opcjonalnie)

1/2 łyżeczki cukru trzcinowego

olej do smażenia

Przygotowanie:

Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W woku podsmaż chili z czosnkiem i dodaj kurczaka. Gdy zacznie się ścinać – przesuń go na boczną ściankę i dodaj jedno jajko. Następnie dodaj warzywa i przyprawy oprócz szczypiorku. Dodaj ryż i całość wymieszaj. Przeżuć na talerz, posyp szczypiorkiem. Na drugiej patelni możesz usmażyć pozostałe jajko na sposób "sadzone" i przykryj ryż usmażonym jajkiem.

Mie goreng czyli indonezyjski makaron z krewetkami i kurczakiem

Składniki:

200 g azjatyckiego makaronu pszennego

1 por – tylko biała część – pokrojony w cienkie plastry

1/2 marchewki pokrojonej w julienne

1 papryczka chili

2 ząbki czosnku

12 krewetek szarych obranych ze skórki

sok z limonki

1 łyżka sosu rybnego

2 łyzki sosu sojowego

olej do smażenia

1 czerwona papryka pokrojona w słupki

garść orzechów ziemnych

szczypiorek

kolendra

1/2 łyżeczki oleju sezamowego

1 łyżka ciemnego sosu sojowego

Przygotowanie:Makaron ugotuj zgodnie z instrrukcją na opakowaniu. W woku rozgrzej olej i dodaj czosnek oraz chili. Następnie dodaj warzywa: por, paprykę oraz marchewkę. Podlej sosem sojowym i rybnym. Następnie dodaj krewetki. Posmażaj aż będą dobre do zjedzenia. Następnie dodaj resztę przypraw, makaron, zioła i posyp orzechami.

Soto ayam czyli zupa królewska

Składniki:

2 l wywaru z kurczaka

2 trawy cytrynowe

6 liści limonki kaffir

1 kawałek imbiru

2 filety z kurczaka

2 jajka ugotowane na twardo

1 marchewka pokrojona w julienne

2 łodygi selera naciowego

podprażona cebulka

opakowanie makaronu sojowego

szczypiorek

1/2 kapusty pekińskiej

Do przygotowania pasty:

3 łyżki pieprzu w ziarnach

3 łyzki ziaren kolendry

1 łyzka kminu w całości

3 szalotki

4 ząbki czosnku

1 łyżeczka kurkumy

1 kawałek imbiru

Przygotowanie:Do bulionu włóż dodaj trawę cytrynową, plastry imbiru i limonkę Kaffir. Dodaj pociętego kurczaka na małe paseczki.

Wszystkie składniki pasty utrzyj w moździerzu. Następnie podmsaż pastę na patelni na 1 łyżce oleju. Dodaj do bulionu. Makaron sojowy zalej gorącą wodą. Następnie przełóż makaron do miseczek, dodaj makaron na dno i zalej gorącym bulionem. Na wierzchu ułóż marchewkę, kapustę pekińską, szczypiorek, jajako, seler naciowy i smażoną cebulkę.

Gado gado czyli sałatka indonezyjska z sosem orzechowym

Składniki:

1/4 czerwonej kapusty

1 marchewka

1 ogórek zielony

1 czerwona papryka

1/2 cukinii

kilka pomidorków koktajlowych

garść liści świeżego szpinaku

1 kostka tofu

1 papryczka chili

sok z limonki

2 jajka na twardo

Marynata do tofu:

4 łyżki sosu sojowego

1 ząbek czosnku

1 papryczka chili

1 łyżeczka miodu

kilka kropel oleju sezamowego

2 łyżki octu ryżowego

SOS ORZECHOWY:

3 łyzki masła orzechowego

1/4 szklanki mleka kokosowego

1/4 szklanki wody

1 łyzka sosu sojowego

sok z limonki

1 łyżka miodu

szczypta kurkumy

szczypta imbiru mielonego

Przygotowanie:Brokuła zblanszuj w osolonej wodzie. Wszystkie składniki pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do miski. Wszystkie skłądniki marynaty do tofu wymieszaj i wstaw tofu do marynaty na godzinę. Następnie wyciągnij z marynaty i piecz w piekarniku nagrzanym na 180 stopni na papierze do pieczenia. Około 25 minut – w połowie czasu przwróć tofu na drugą stronę. Wszystkie składniki na sos orzechowy przerzuć do rondelka i podgrzewaj. Podawaj warzywa z tofu i z sosem orzechowym. Przed podaniem skrop sokiem z limonki i dodaj posiekane chili.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości