Camembert w chrupiącym karmelu i młodych laskowych
Składniki:
4szt. ser camembert President
400g cukier drobny
Sok z 2 cytryn
Młode orzechy laskowe
Przygotowanie:
Camembert umieszczamy na papierze do pieczenia w piekarniku nagrzanym do temp.160 stopni na kilka minut. Cukier wrzucamy do rondla, podlewamy niedużą ilością wody, dodajemy sok z cytryny,
w przypadku kiedy cytryny są duże wystarczy 1 sztuka. Gotujemy do momentu aż cukier nam się rozpuści, zmieni kolor na lekko złoty. Wyjmujemy ser z piekarnika, zalewamy równomiernie karmelem i posypujemy orzechami. Podajemy po lekkim przestudzeniu.
Camembert w miodzie, z figami, żurawiną i aronią
Składniki:
4szt. camembert President
300ml miód akacjowy
4szt figi świeże
100g aronia
100g żurawina
Bagietka rustykalna
Masło klarowane do smażenia
Sól i czarny pieprz
Przygotowanie:
Bagietkę rwiemy na potęgę i smażymy na maśle klarowanym na złoty kolor, posypując delikatnie solą. Z krążka sera ścinamy wierzch z jednej strony i umieszczamy w pergaminie, obok figi przekrojone na połówki. Wstawiamy do piekarnika i podgrzewamy aż środek stanie się niemalże rozpuszczony. Miód podgrzewamy na patelni dodajemy aronię, żurawinę, ser wyjmujemy i układamy w pergaminie na talerzu, polewamy miodem z owocami, kładziemy figi, grzanki i posypujemy czarnym pieprzem.
Krem z kukurydzy z serem, śliwkami i suszoną szynką
Składniki:
500g kukurydza ziarno
Włoszczyzna
3-4 skrzydełka z kurczaka
250g Ser mascarpone
250ml mleko
Przygotowanie:
Z włoszczyzny, skrzydełek przygotowujemy delikatny bulion, doprawiamy pieprzem, solą, zielem angielskim, liściem laurowym. Kukurydzę parzymy w gotującym mleku i miksujemy razem na krem.
Do zmiksowanej dodajemy bulion dla odpowiedniej konsystencji i ser mascarpone.
20szt śliwka węgierka
Ser Snach a la Francaise President
Kilka plasterków szynki dojrzewającej
Szynkę kroimy w cienkie paski i wypiekamy na chrupiąco w piekarniku. Śliwki pozbawiamy pestek, układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy miodem, posypujemy czarnym pieprzem i układamy na wierzch plasterki sera. Wstawiamy do zapieczenia. Podsmażone śliwki z serem układamy na środku talerza, wokół wylewamy zupę kremową i posypujemy chrupiącymi paskami szynki. Dekorujemy koperkiem.
Gorące buraki z pieca, pomelo, granat, ser kozi
Składniki:
Ser kozi President
3-4 buraki podłużne
Miód wielokwiatowy
1 pomelo
Czarna porzeczka.
Orzechy włoskie
Werbena
Masło klarowane
Sól i czarny pieprz
Przygotowanie:
Buraka obieramy, układamy na blaszce, skrapiamy stopionym masłem, miodem, solą pieprzem.
Przykrywamy folią i pieczemy około 40 minut. Orzechy chwilę smażymy na patelni, dodajemy miód,
sok z cytryny i liście werbeny. Na upieczonego buraka wykładamy plasterki sera koziego, wykładamy na wierzch orzechy w miodzie, cząstki pomelo i czarną porzeczkę. Porzeczka może być mrożona i powinna mieć swoją naturalną kwasowość, która będzie bardzo dobrze kontrastować z delikatnością sera, słodkimi orzechami i soczystym burakiem.
Drożdżowe z gruszką, serem, szpinakiem i szałwią
Składniki:
700g mąka
Ok.400ml woda ciepła
1 łyżka miód
2 łyżki oliwa
Sól
70g drożdże
Przygotowanie:
Z w/w składników przygotowujemy ciasto, które odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięta przekładamy na blaszkę i odważnie skrapiamy oliwą, przekładamy na drugą stronę.
8 szt gruszki
4 szt ser brie z oliwkami President
Szałwia świeża
Oliwa
Ocet jabłkowy
Miód
Szpinak baby
4 gruszki kroimy na plastry i układamy na cieście. Skrapiamy wszystko miodem, oliwą, posypujemy czarnym pieprzem i wypiekamy w piekarniku nagrzanym do temp. 220. Pozostałe gruszki smażymy na patelni z dodatkiem miodu, dodajemy sok z cytryny. Szałwię miksujemy z oliwą, octem i miodem. Miksujemy. Na gorące jeszcze ciasto z gruszką układamy porcje sera brie, mus gruszkowy i skrapiamy oliwą z szałwią. Na wierzch kładziemy szpinak.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN