Niezwykła zupa ze zwykłej marchwi
Składniki:
4-5 marchwi
1 szkl. lub do smaku wiórków kokosowych
0,5 szkl. kaszy jaglanej surowej
1 cebula
4 cm świeżego imbiru
ostra papryka (świeża, suszona w całości lub w płatkach, do smaku)
słodka papryka
2 łyżeczki kurkumy
4 ząbki czosnku
3 szkl. lub do smaku passaty pomidorowej
olej kokosowy
3 łyżki dowolnego syropu lub miodu
sól i świeżo mielony pieprz do smaku
zielona pietruszka /kolendra do posypania
Przygotowanie:
Podpraż̇ w garnku na oleju kokosowym drobno posiekany czosnek, cebulę, imbir, kurkumę i papryczkę. Dodaj wiórki kokosowe, wymieszaj, następnie podlej całość niewielką ilość wody. Dołóż pokrojoną w grubą kostkę marchew, kaszę, wlej więcej wody i ugotuj do miękkości. Następnie dodaj trochę̨ pasty pomidorowej, dopraw solą, dowolnym słodem do smaku i zmiksuj całość na gładki krem. Dopraw zupę tak, by miała bogaty aromat. Posyp całość kolendrą lub zieloną pietruszką.
Bakłażan opiekany z plackami z gryki i warzywami
Składniki:
2 bakłażany
3 łyżki tahini (domowa wersja: mielony na gładko sezam)
3 łyżki soku z cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek
ząbek czosnku
świeżo mielony pieprz
sól do smaku
placki gryczane lub pieczywo
świeże warzywa: sałata, pomidory, cebula
awokado
Przygotowanie:
Bakłażany umyj i osusz, następnie opal nad palnikiem z każdej strony, uważając, by nie spalić skórki, a jedynie całkowicie „rozmiękczyć”. Po ostygnięciu usuń skórkę i rozdrobnij miąższ widelcem (powinien był całkowicie „ugotowany”). Dodaj tahini, sok z cytryny i oliwę, dopraw solą, pieprzem, opcjonalnie ząbkiem czosnku i podawaj z czym lubisz, na kanapce lub jako wypełnienie do naleśników wytrawnych ze świeżymi warzywami i awokado.
Tartaletki z kremem jaglanym i owocami
Składniki:
100 g mąki z białej gryki
100 g mąki z białego ryżu
50 g mąki z owsa bg
100 g oleju kokosowego lub masła klarowanego
6 łyżek ksylitolu lub erytrytolu
4 łyżki lodowatej wody
szczypta soli
sezonowe owoce
Krem jaglany:
1 szkl. kaszy jaglanej
Banan
3 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
Mąki wsyp do miski, wymieszaj, dodaj ksylitol i szczyptę soli oraz twardy tłuszcz i lodowatą wodę, rozgnieć całość widelcem jak najszybciej. Zagnieć ciasto, starając się go szczególnie nie rozgrzać i włóż do zamrażarki na czas przygotowań kremu. Następnie wyłóż małe tartaletki cienką warstwą ciasta i zapiecz w piekarniku (ok. 15 min). Po ostygnięciu wyjmij je z foremek, udekoruj kremem i sezonowymi owocami.
Krem jaglany: ugotowaną kaszę jaglaną zmiksuj z dodatkiem przejrzałego banana i sokiem z cytryny. Ten gęsty krem jest świetny jako masa do tartaletek, tortu czy ciast.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN