Tartaletki z kremem jaglanym i owocami

W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy blogerkę kulinarną Iwonę Zasuwę. Przygotowała dla nas zdrowe pyszności.

Niezwykła zupa ze zwykłej marchwi

Składniki:

4-5 marchwi

1 szkl. lub do smaku wiórków kokosowych

0,5 szkl. kaszy jaglanej surowej

1 cebula


4 cm świeżego imbiru

ostra papryka (świeża, suszona w całości lub w płatkach, do smaku)

słodka papryka

2 łyżeczki kurkumy

4 ząbki czosnku

3 szkl. lub do smaku passaty pomidorowej 


olej kokosowy

3 łyżki
dowolnego syropu lub miodu


sól i świeżo mielony pieprz do smaku

zielona pietruszka /kolendra do posypania

Przygotowanie:

Podpraż̇ w garnku na oleju kokosowym drobno posiekany czosnek, cebulę, imbir, kurkumę i papryczkę. Dodaj wiórki kokosowe, wymieszaj, następnie podlej całość niewielką ilość wody. Dołóż pokrojoną w grubą kostkę marchew, kaszę, wlej więcej wody i ugotuj do miękkości. Następnie dodaj trochę̨ pasty pomidorowej, dopraw solą, dowolnym słodem do smaku i zmiksuj całość na gładki krem. Dopraw zupę tak, by miała bogaty aromat. Posyp całość kolendrą lub zieloną pietruszką.

Bakłażan opiekany z plackami z gryki i warzywami

Składniki:

2 bakłażany

3 łyżki tahini (domowa wersja: mielony na gładko sezam)

3 łyżki soku z cytryny

3 łyżki oliwy z oliwek

ząbek czosnku

świeżo mielony pieprz

sól do smaku

placki gryczane lub pieczywo

świeże warzywa: sałata, pomidory, cebula

awokado

Przygotowanie:

Bakłażany umyj i osusz, następnie opal nad palnikiem z każdej strony, uważając, by nie spalić skórki, a jedynie całkowicie „rozmiękczyć”. Po ostygnięciu usuń skórkę i rozdrobnij miąższ widelcem (powinien był całkowicie „ugotowany”). Dodaj tahini, sok z cytryny i oliwę, dopraw solą, pieprzem, opcjonalnie ząbkiem czosnku i podawaj z czym lubisz, na kanapce lub jako wypełnienie do naleśników wytrawnych ze świeżymi warzywami i awokado.

Tartaletki z kremem jaglanym i owocami

Składniki:

100 g mąki z białej gryki

100 g mąki z białego ryżu

50 g mąki z owsa bg

100 g oleju kokosowego lub masła klarowanego

6 łyżek ksylitolu lub erytrytolu

4 łyżki lodowatej wody

szczypta soli

sezonowe owoce

Krem jaglany:

1 szkl. kaszy jaglanej

Banan

3 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

Mąki wsyp do miski, wymieszaj, dodaj ksylitol i szczyptę soli oraz twardy tłuszcz i lodowatą wodę, rozgnieć całość widelcem jak najszybciej. Zagnieć ciasto, starając się go szczególnie nie rozgrzać i włóż do zamrażarki na czas przygotowań kremu. Następnie wyłóż małe tartaletki cienką warstwą ciasta i zapiecz w piekarniku (ok. 15 min). Po ostygnięciu wyjmij je z foremek, udekoruj kremem i sezonowymi owocami.

Krem jaglany: ugotowaną kaszę jaglaną zmiksuj z dodatkiem przejrzałego banana i sokiem z cytryny. Ten gęsty krem jest świetny jako masa do tartaletek, tortu czy ciast.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości