Przegrzebki z cykorią jabłkami i cydrem
Składniki / dla 4 osób
20 przegrzebków
3 cykorie
2 zielone jabłka Granny smith
sok z 1 limonki
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
100 ml wytrawnego cydru
6 łyżek śmietany lub śmietanki (30%)
1 łyżka stołowa skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
cztery przyprawy (mieszanina gałki muszkatołowej, cynamonu, goździków i imbiru)
1 łyżka posiekanego szczypiorku
sól i pieprz
Sałata z cykorią jabłkiem orzechami i serem
Składniki / dla 4 osób
5 pięknych cykori
2 jabłka (Odmiana Gala)
100 g świeżych orzechów włoskich
50 g sera pleśniowego „roquefort” lub zółtego sera „comte” lub młodego sera Gouda
1 mała szalotka
5 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżka oleju z orzechów laskowych
1 łyżka octu balsamicznego
sok z 1/2 cytryny
2 łyżeczki posiekanego szczypiorku
sól i pieprz
Babeczka z kaszanką i musem z szarej renety
Składniki / dla 4 osób
500g ziemniaków (400 g na pure, 100g na chipsy)
400g kaszanki
3 jabłka „szara reneta”
150g masła (100g na pure, 50g na mus z jabłek)
50g masła klarowanego
1 świeży borowik
1 szalotka
100ml śmietanki (płynnej) 30%
50ml mleka pełnotłustego
50ml żubrówki
2 szczypty brązowego cukru
Sól, pieprz
Tarte tatin:
Jabłko Golden delicious 7 sztuk
200g masła
150g/200g cukru
Cynamon do smaku
1 laska wanilii
1 ciasto francuskie
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN