Poznaj najlepsze przepisy na pyszne śniadanie!

W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Martę Greber, która zaproponowała nam pyszne i sycące śniadanie. Co powiecie na naleśniki suzette, shake z dyni i owoców z odrobiną czekoladowej granoli, croque madame lub całonocną malinową owsiankę?

Naleśniki Suzette

Składniki na naleśniki:

1 szklanka mąki

1 szklanka mleka

2/3 szklanki wody

2 jajka

Szczypta soli

3 łyżki oliwy

Przygotowanie:

Umieść wszystkie składniki w misce i dobrze zmieszaj. Zacznij smażyć na średnim ogniu.

W cieście jest oliwa, także nie potrzebujesz natłuszczać patelni. Pozwól, by naleśniki się trochę podsmażyły, zanim zaczniesz je odwracać. Powinny się odklejać od patelni, jeśli poczekasz, unikniesz ich porwania.

Składniki na sos:

3 łyżki cukru

skórka starta z 1 pomarańczy

sok z 1 mandarynki

sok z 2 pomarańczy

sok z ½ cytryny

3 łyżki masła

Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Wsyp cukier i polej sokiem z mandarynki, dodaj skórkę startą z pomarańczy i pozwól, by cukier się skarmelizował. Zajmie to zaledwie chwilkę, jakieś 2 minuty. Pilnuj, żeby karmel sie nie spalił. Dodaj sok z pomarańczy i cytryny, po czym masło. Niech się to przez chwile podgotuje. Połóż na sosie pierwszego naleśnika, niech sos go ładnie pokryje, po czym złóż w trójkąt. Tak samo zrób z trzema kolejnymi naleśnikami. Złożone niech jeszcze poleżą chwilę na gorącej patelni.

Shake z dyni i owoców z odrobiną czekoladowej granoli

Składniki:

1 szklanka puree z dyni

1 jabłko

1 banan

1 szklanka mleka sojowego

1 łyżka miodu

szczypta gałki muszkatołowej

szczypta cynamonu

granola do posypania

Przygotowanie:

By zrobić pure z dyni nagrzej piekarnik do 150*C, pokrój dynię w kawałki, odkrój skórę i piecz przez około 25 minut. Gdy upieczone zmiel je w blenderze lub zgnieć widelcem, jak ja. Kiedy ostygnie, wrzuć do blendera, dodaj banana, jabłko, mleko, miód i przyprawy i dobrze zmieszaj. Podawaj posypane granolą. Najlepiej jeść łyżką.

Croque Madame

Składniki:

1 łyżka masła

2 kromki chleba

½ szklanki startego sera Gruyère

3 plasterki szynki

1 jajko

Składniki na sos Mornay:

1 łyżka masła

1 łyżka mąki

¾ szklanki mleka

1/3 szklanki startego sera Gruyère

1 łyżeczka musztardy Dijon

¼ łyżeczki gałki muszkatołowej

Szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie:

Rozpocznij od przygotowania sosu. W niewielkim rondelku rozpuść masło na średnim ogniu.

Dodaj mąkę i mieszaj bez przerwy. Po około 2 minutach dodaj połowę mleka i doprowadź do zagotowania, ciągle mieszając. Dodaj pozostałą część mleka i doprowadź do zagotowania, po czym, ciągle mieszając, gotuj przez kolejne 3 minuty. Sos powinien być gęsty. Dodaj musztardę, gałkę muszkatołową, sól, pieprz i dobrze wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 200*C.

Na żeliwnej patelni rozpuść masło na średnim ogniu. Ułóż na nim dwie kromki chleba i podsmaż na obu stronach. Poprósz oba tosty serem, na jednym ułóż szynkę. Wsadź do piekarnika i piecz przez około 10 minut, aż ser się roztopi i lekko zbrązowieje.

Ułóż tosty jeden na drugim (ten z szynką na spodzie, polej przygotowanym sosem, zaś na wierzchu połóż usmażone jajko. Podawaj gorące.

Całonocna malinowa owsianka

Składniki:

1 szklanka malin (świeżych lub mrożonych)

1 szklanka mleka migdałowego

1 szklanka płatków owsianych

1 łyżka nasion chia

1 łyżka miodu

Sok i skórka starta z 1/2 cytryny

Kilka kropel oleju lnianego

Do podania:

Wiórki kokosowe

Orzechy

Banan, jabłko, kilka malin

Jogurt

Przygotowanie:

Wrzuć maliny do blendera, dolej mleka i dobrze zmiksuj. Przelej do miski, gdzie dodaj wszystkie pozostałe składniki. Przykryj miskę talerzem i umieść w lodówce na co najmniej 2 godziny lub całą noc. Rano dodaj ulubione owoce, jogurt, orzechy i płatki kokosowe, cokolwiek masz i lubisz.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!