Naleśniki Suzette
Składniki na naleśniki:
1 szklanka mąki
1 szklanka mleka
2/3 szklanki wody
2 jajka
Szczypta soli
3 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Umieść wszystkie składniki w misce i dobrze zmieszaj. Zacznij smażyć na średnim ogniu.
W cieście jest oliwa, także nie potrzebujesz natłuszczać patelni. Pozwól, by naleśniki się trochę podsmażyły, zanim zaczniesz je odwracać. Powinny się odklejać od patelni, jeśli poczekasz, unikniesz ich porwania.
Składniki na sos:
3 łyżki cukru
skórka starta z 1 pomarańczy
sok z 1 mandarynki
sok z 2 pomarańczy
sok z ½ cytryny
3 łyżki masła
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Wsyp cukier i polej sokiem z mandarynki, dodaj skórkę startą z pomarańczy i pozwól, by cukier się skarmelizował. Zajmie to zaledwie chwilkę, jakieś 2 minuty. Pilnuj, żeby karmel sie nie spalił. Dodaj sok z pomarańczy i cytryny, po czym masło. Niech się to przez chwile podgotuje. Połóż na sosie pierwszego naleśnika, niech sos go ładnie pokryje, po czym złóż w trójkąt. Tak samo zrób z trzema kolejnymi naleśnikami. Złożone niech jeszcze poleżą chwilę na gorącej patelni.
Shake z dyni i owoców z odrobiną czekoladowej granoli
Składniki:
1 szklanka puree z dyni
1 jabłko
1 banan
1 szklanka mleka sojowego
1 łyżka miodu
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta cynamonu
granola do posypania
Przygotowanie:
By zrobić pure z dyni nagrzej piekarnik do 150*C, pokrój dynię w kawałki, odkrój skórę i piecz przez około 25 minut. Gdy upieczone zmiel je w blenderze lub zgnieć widelcem, jak ja. Kiedy ostygnie, wrzuć do blendera, dodaj banana, jabłko, mleko, miód i przyprawy i dobrze zmieszaj. Podawaj posypane granolą. Najlepiej jeść łyżką.
Croque Madame
Składniki:
1 łyżka masła
2 kromki chleba
½ szklanki startego sera Gruyère
3 plasterki szynki
1 jajko
Składniki na sos Mornay:
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
¾ szklanki mleka
1/3 szklanki startego sera Gruyère
1 łyżeczka musztardy Dijon
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
Szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie:
Rozpocznij od przygotowania sosu. W niewielkim rondelku rozpuść masło na średnim ogniu.
Dodaj mąkę i mieszaj bez przerwy. Po około 2 minutach dodaj połowę mleka i doprowadź do zagotowania, ciągle mieszając. Dodaj pozostałą część mleka i doprowadź do zagotowania, po czym, ciągle mieszając, gotuj przez kolejne 3 minuty. Sos powinien być gęsty. Dodaj musztardę, gałkę muszkatołową, sól, pieprz i dobrze wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 200*C.
Na żeliwnej patelni rozpuść masło na średnim ogniu. Ułóż na nim dwie kromki chleba i podsmaż na obu stronach. Poprósz oba tosty serem, na jednym ułóż szynkę. Wsadź do piekarnika i piecz przez około 10 minut, aż ser się roztopi i lekko zbrązowieje.
Ułóż tosty jeden na drugim (ten z szynką na spodzie, polej przygotowanym sosem, zaś na wierzchu połóż usmażone jajko. Podawaj gorące.
Całonocna malinowa owsianka
Składniki:
1 szklanka malin (świeżych lub mrożonych)
1 szklanka mleka migdałowego
1 szklanka płatków owsianych
1 łyżka nasion chia
1 łyżka miodu
Sok i skórka starta z 1/2 cytryny
Kilka kropel oleju lnianego
Do podania:
Wiórki kokosowe
Orzechy
Banan, jabłko, kilka malin
Jogurt
Przygotowanie:
Wrzuć maliny do blendera, dolej mleka i dobrze zmiksuj. Przelej do miski, gdzie dodaj wszystkie pozostałe składniki. Przykryj miskę talerzem i umieść w lodówce na co najmniej 2 godziny lub całą noc. Rano dodaj ulubione owoce, jogurt, orzechy i płatki kokosowe, cokolwiek masz i lubisz.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN