W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował najpopularniejszą w Polsce zupę, czyli pomidorową. Zrobił ją na trzy sposoby.
Ta potrawa składa się z warzyw, głownie z bakłażana, cukinii, papryki, cebuli i pomidorów. Anna Starmach przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN ratatouille - prowansalski gulasz warzywny. Skorzystajcie z przepisu i zróbcie go sami!
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy gotujących strażaków: Grzegorza Glińskiego, Wojciecha Glińskiego i Daniela Kujawskiego. Panowie przygotowali dla nas przepyszne pierogi z pieca z nadzieniem ognistym, pierożki z ciasta francuskiego w stylu meksykańskim oraz chińskie pierożki gotowane na parze.
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował pyszne dania z buraków: zupę z ciecierzycy z pieczonymi burakami, kopytka buraczane z sosem i dorsza smażonego w ziarnach słonecznika. Lubicie potrawy z buraków? Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała tanie i pożywne dania z sezonowych produktów. Darii pomagał w tym Jarek. Razem przygotowali boczkownicę, pęczak z kurkami w śmietanie, szakszukę z wiejską kiełbasą, a na deser ciasto drwala z owocami leśnymi. Smacznego!
Marek Fliśnik jest instruktorem wspinaczki. Pan Marek spędza na wysokościach bardzo dużo czasu. Z tego względu jego dieta musi być przede wszystkim bardzo pożywna. Musi się też regularnie odżywiać. Zobaczcie, co przygotował dla Pana Marka Mikołaj Rey.
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Annę Starmach, której pomagała zwyciężczyni "MasterChef Junior" Natalia Paździor. Dziewczyny przygotowały knedle ze śliwkami. Jakie ziemniaki są najlepsze na knedle? I czy można je rozdrobnić blenderem?
Jedzenie uliczne podbija serca i podniebienia ludzi na całym świecie. Naszymi dzisiejszymi gośćmi byli, mistrzowie burgerów, Piotr Staszczyński i Dawid Bojarojć. Poznajcie ich przepisy na pyszne, domowe burgery. Jadacie w food truckach?
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował potrawy z sezonowych śliwek węgierek. Na naszym stole pojawiły się śliwki, ale w nieoczywistej odsłonie. Co powiecie na węgierki z serem pleśniowym w boczku, śliwkowe powidła z oscypkiem czy tartę do góry nogami?
w kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Marie Banach. Blogerka przygotowała potrawy bazujące na warzywach strączkowych. Dlaczego warto je jeść? I jak je przygotowywać, by były lekkostrawne? Co powiecie na chrupiące frytki z żółtej fasolki lub brownie z ciecierzycy?
Magdalena Pilarz-Bobrowska jest śpiewaczką operową. Czy wykonując taką profesję Pani Magda musi uważać na dietę? Czego nie może jeść, a co powinno znaleźć się w jej codziennym menu? Sprawdził to Mikołaj Rey, który w nowym sezonie Dzień Dobry TVN podróżuje po Polsce i gotuje dla osób wykonujących różne zawody. Co przygotował dla Pani Magdy? :)
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy dziś Piotra Kucharskiego. Jak zbierać grzyby? Ukręcać czy wyrywać? Jak je czyścić, a potem konserwować? Piotr podzielił się z nami swoimi sprawdzonymi metodami.
Wrzesień to czas na śliwki. Można zrobić z nich ciasto, śliwowicę lub przepyszne przetwory. W Dzień Dobry TVN autorka nowego cyklu "(Ro)zważmy to" Katarzyna Bosacka powiedziała, jakie powidła wybrać, by nie wpaść, jak przysłowiowa śliwka w kompot. Dowiedzieliśmy się również, czym charakteryzuje się dżem, konfitura, marmolada i powidła. Co - oprócz owoców - producenci wkładają do przetworów owocowych? Dlaczego do przetworów owocowych nie trzeba dodawać konserwantów?
Okazuje się, że szarlotkę można zrobić nie tylko z jabłek. Jednak w kuchni Dzień Dobry TVN Anna Starmach przygotowała klasyczną szarlotkę z jabłek, a ściślej z "Szarej Renety" lub "Antonówki". To - zdaniem Ani - najlepsza odmiana jabłek na szarlotkę. Skorzystajcie z jej przepisu na pyszną szarlotkę z kruszonką. Ile trzeba piec szarlotkę? Skąd się wzięła nazwa "szarlotka"? I, kim jest "brodacz", który towarzyszył Annie Starmach podczas balu Fundacji TVN?
W kuchni Dzień Dobry TVN David Gaboriaud przygotował weki. Kiszonki i pikle są idealne na przesilenie jesienne. Są nie tylko smaczne, ale zawierają dużo potrzebnych nam probiotyków. Robicie w domu weki? :)
W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała dania kuchni nutritariańskiej. Na jakich zasadach bazuje kuchnia?Jak wpływa na nasze zdrowie? Na naszym stole pojawiły się takie potrawy jak: brokuły w białym sosie z migdałami, sałatka z pieczonego buraka, paprykowa zupa z fasolą i ryż z brukselkami i jajkiem.
W każdy czwartek w kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha będzie przygotowała tanie i pożywne dania z sezonowych produktów. Dzisiaj na naszym stole pojawiły się: zupa kalafiorowa z kurkami, sos pomidorowy z papryką i cynamonem, zupa krem z czerwonych papryk i kukurydzy oraz deser jaglany z malinami.
Na ciepłe dni Daria Ładocha poleca swoje przepisy na dania na bazie jogurtu. Dziś w naszej kuchni przygotowała: chłodnik z botwinki z jogurtem i wiśniami, ciasto jogurtowe z truskawkami i kurczaka marynowanego w jogurcie. Pycha!
Charles Daigneault, finalista drugiej edycji "MasterChefa" podpowiada, jak zatrzymać smaki lata. Skorzystajcie z jego rad i sami zróbcie dżem owocowy.
Makaron z pesto i smażonymi pomidorkami koktajlowymi, sałatkę na ciepło z wędzoną rybą i gofry z lodami, owocami i słonym karmelem - to przysmaki, które przygotowują dla Was w naszej wyjazdowej kuchni w Kołobrzegu - kołobrzeżanka Agnieszka Rylik i kucharz Piotr Kucharski. Piotr nie pochodzi z Kołobrzegu, ale bardzo lubi to nadmorskie miasto, podobnie jak Mateusz Hładki. A Wy?
Jeśli nie macie pomysłu na niedzielny obiad, skorzystajcie z propozycji Pauliny Hofman, autorki bloga "Smakowity kąsek". To będzie tradycyjna polska kuchnia w nowoczesnym wydaniu.
Skorzystajcie z przedostatniego weekendu wakacji i zróbcie, jak mówi Filip Chajzer, wielkiego grilla z kaszanką, kiełbasą i karkówką. Dla tych, którzy nie wiedzą, jak zabrać się do grillowania, kucharz Jan Kuroń ma kilka rad. Zapraszamy na kolejny odcinek "Encyklopedii grillowania".
W kuchni Dzień Dobry Wakacje same pyszne słodkości: rolada malinowa, babeczki kruche z owocami i słodkie… sztabki złota. Przygotowali je dla nas: mistrz cukiernictwa Jacek Dzikowski i wicemistrz Polski Uczniów Szkół Cukierniczych Oskar Kamiński.
Kiedyś gotował dla belgijskiej królowej i Dalajlamy, a teraz - w kuchni Dzień Dobry Wakacje - przygotował coś dla nas. O kim mowa? O Wojciechu Harapkiewiczu. Dzisiaj mogliśmy skosztować przygotowane przez niego: półgęsek wędzony na dymie z wiśniowego drewna, grillowaną polędwiczkę z sarny i pieczony ser regionalny.
Na plaży we Władysławowie doradca kulinarny Dominik Moskalenko przygotował grillowaną wieprzowinę. Zobaczcie, jak ją zrobić, aby była soczysta.
Podczas warsztatów kulinarnych, które odbyły się na plaży w Ustce szef kuchni Krystian Szidel przygotował kaczkę wędzoną w domowym piekarniku przy użyciu termosondy. Ale to nie wszystko. Co jeszcze zrobił?
Tomek Czajkowski udowodnił w Darłowie, że kuchnia wegańska nie musi być nudna. Gość Oliviera Janiaka przygotował bezmięsne potrawy. Było smacznie i bardzo zdrowo.
Chłodnik uniejowski, gicz jagnięca w czerwonym winie z rozmarynem i borowikami z czarnego lasu oraz rycerskie placki z cukinii z rozmarynem - to pyszne dania, które przygotowali w kuchni Dzień Dobry Wakacje: uczestnik programu MasterChef Adam Kozanecki oraz szef kuchni Rafał Andrzejczak.
Grillowanie to jedno z ulubionych zajęć Polaków. Niestety nie każdy potrafi tak piec jedzenie, aby było smaczne i nieprzypalone. Kucharz Jan Kuroń powiedział, jakich błędów nie należy popełniać podczas grillowania. Zobaczcie, jak prawidłowo przekładać mięso na grillu.
W kuchni Dzień Dobry Wakacje gościmy Martina Gimenesa Castro, który przygotował potrawy kuchni argentyńskiej. Na naszym stole pojawiły się takie specjały jak: sorrentinos z mozzarellą i szynką, empanadas z mięsem i pastel de papa. Spróbujecie?