Przepisy kulinarne

    Przepisy kulinarne

    Autorzy książki - Monika Mrozowska-Szaciłło i Maciej Szaciłło - po napisaniu pierwszej książki pt. "Przemytnicy marchewki, groszku i soczewicy", która opierała się na pomyśle rodzinnego i zdrowego gotowania postanowili napisać kolejną, która jest poświęcona tylko słodyczom.

    Wielkanoc za pasem, a to oznacza, że na naszych stołach pojawią się: żur wielkanocny, biała kiełbasa, chrzan, ćwikła, baby i mazurki. Wielkanoc to dla każdej gospodyni spore wyzwanie, ale warto je podjąć, by rodzina zasiadła przy wspólnym świątecznym stole.

    Zdrowe i smaczne jesienne sałatki to porcja tak potrzebnych jesienią witamin.

    Bogusław Buczek, właściciel restauracji "Smaki Warszawy", przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN przepyszny deser z kasztanów.

    Robert Sowa w tym tygodniu do pomocy w kuchni "Dzień Dobry TVN" zaprosił Kasię Zielińską. Razem przyrządzili jagnięcinę duszoną z pomidorami i pikantną czerwoną fasolę z mieloną wołowiną.

    Jak przyrządzić dobre risotto? Maya Wisikiewicz i Gosia Polańczykz Funky Food zdradziły kilka sekretów w kuchni Dzień Dobry TVN. Przygotowały też risotto klasyczne, risotto z dynią i wędzonym oscypkiem oraz risotto biało-czerwone.

    Kiedyś pierogi przygotowywane były w Polskiej kuchni tylko na święta. Teraz można je jeść codzienne, pod warunkiem, że ma się chwilę na ich przygotowanie, bo pierogi są wymagającą potrawą. Grzegorz Łapanowski i Tomasz Jakubiak przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN pyszne pierogi.

    Joseph Seeletso, zwany pieszczotliwie Józkiem, przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN pieczone mule z musem brokułowym, curry z kurczaka z ryżem basmati oraz panna cotta z egzotycznymi owocami. Palce lizać!

    Kaczka wiśniaczka, Siedzi kurczak na piwie i Zadyma z indykiem to oryginalne nazwy, skomponowanych przez mistrza Andrzeja Polana, potraw.

    Leszek Blanik, pierwszy mistrz olimpijski w historii polskiej gimnastyki, wraz ze swoją mamą byli gośćmi w kuchni Dzień Dobry TVN. Przyrządzili dla nas pierś z indyka z miodem, ryżem i pomarańczą i sałatkę owocową z miodem.

    Dziś Robert Sowa do wspólnego gotowania zaprosił Karolinę Nolbrzak. Razem przygotowali pieczoną polędwicę wołową z sosem berneńskim i aromatyczne warzywa z grzybami z patelni.

    Kamila Kamińska prowadzi w ośrodku Bim Bom zajęcia kucharskie dla maluchów. Celem zajęć nie jest tylko nauczenie dzieci gotowania, ale także wytłumaczenie im, skąd biorą się produkty, które znajdą się później na ich talerzach.

    Książka "Na garnuszku życia" to wspomnienia popularnego i lubianego aktora Andrzeja Grabowskiego. Autor z dużą dawką humoru opowiada o swoim dzieciństwie, młodości, najbliższych, dzieląc się z czytelnikami swoimi spostrzeżeniami i przemyśleniami. Co przygotował w naszej kuchni?

    Sałatka z koprem włoskim, pieczony koper włoski z boczkiem i śmietanką kokosową, kasza pęczak z koprem włoskim i krewetkami to propozycje naszego Józka, czyli Josepha Seeletso.

    Sylwia Gruchała przyznała nam się, że nigdy nie potrafiła gotować, ale dla swojego ukochanego Luigiego postanowiła to zmienić. Jest właśnie w trakcie kursu gotowania. Sprawdziliśmy jak sobie radzi.

    Kiedy cały świat zwrócony jest w stronę Białego Domu, Joseph Seleetso przygotował dzisiaj pieczone skrzydełka na ostro, grillowaną kukurydzę z masełkiem ziołowym, żeberka z domowym sosem barbecue oraz ciasto z brzoskwinią, morelą i wiśniami, czyli potrawy kuchni amerykańskiej.

    Dziś w naszej kuchni gościliśmy jurorkę programu "Taniec z gwiazdami". Możecie sami ocenić jak sobie poradziła.

    Za oknem mróz, dlatego każdy z nas powinien w ciągu dnia zjeść rozgrzewającą zupę. Józek przygotował dla nas kilka pysznych dań: krem z pieczonej cukinii z podsmażoną marchewką i cynamonem, cappuccino z soczewicy z ciasteczkami oraz zupę z kalafiorem, podawaną z sałatką z jabłkiem i serem pleśniowym.

    Telewizja TVN Turbo już po raz drugi ogłasza plebiscyt na najbardziej męski produkt roku. W naszej kuchni gościmy jurorów konkursu, jak sobie poradzą? Oceńcie sami.

    Krab w musztardowcu, pho z węgorzem i shitake oraz tatar z rambutana na carpatio z karamboli, czyli Wietnam nad Wisłą... W naszej kuchni zaszaleli: Grzegorz Łapanowski i Tomasz Jakubiak.

    Dzisiaj władzę w kuchni przejęli perkusiści. Czy równie dobrze radzą sobie w kuchni jak na scenie? Dla nas przygotowali francuską zupę cebulową oraz makaron z anchois i tuńczykiem, którego przygotowanie zajmuje tylko 15 minut.

    Nasz dyżurny kucharz - Joseph Seeletso w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowywał dziś pyszne dania z ryżem.

    Przez 8 lat uczęszczała na lekcje do szkoły baletowej w Warszawie. Dalszą naukę kontynuowała w szkołach w Wielkiej Brytanii oraz Stanach Zjednoczonych. A dziś gościmy ją w naszej kuchni.

    Polewka korzenna na winie wiśniach i korzeniach, daktyle suszone z kremem waniliowo-cytrynowy , postny indyk z soczewicą i warzywami czyli średniowieczna kuchnia w Dzień Dobry TVN.