W kuchni Dzień Dobry TVN rodowita Rzymianka Cristina Catese przygotowała prawdziwy domowy włoski makaron. A jeśli makaron i kuchnia włoska, to sosy: all'amatriciana, bolognese i carbonara, czyli klasyki tamtejszej kuchni!
W naszej kuchni gościliśmy już kilku członków klanu Kuroniów, ale Gaja pojawiła się u nas po raz pierwszy. Specjalnie dla Dzień Dobry TVN przygotowała: zupę kokosową z kurczakiem i czerwonym curry, placki z selera z sosem ziołowym oraz sałatkę z grillowanej dyni i gruszki z serem kozim. A na koniec: deser niespodzianka z tego, co znalazła w lodówce ;-)
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan gościł Artura Chmielewskiego i Marcina Dudę, uczestników akcji "Mistrz Smaku". Artur zgłosił do akcji Marcina, ponieważ - jak mówi - przyjaźnią się, lubią jeść i Marcin lubi gotować. Specjalizuje się w mięsie. Ponoć nawet desery robi z mięsa! Skorzystajcie z ich przepisów na naszej stronie.
W kolejnym odcinku Ogniem i Nożem zmierzyli się Justyna Tomańska i Mariusz Totoszko. Mieli do wykonania gazpacho i tapas. Kto wygrał tę rywalizację? Dowiedzieliśmy się również, kto rządzi w ich domu, kto z nich nie lubi miękkich zagrywek, o co się kłócą najczęściej i kto chce bardziej, a kto mniej ;) Przy okazji wyszła na jaw skrywana przez Mariusza tajemnica.
W tym roku grzybów w lesie jest pod dostatkiem. Dlatego Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował dania inspirowane kuchnią Kurpi, która słynie z tego, że wykorzystuje dary lasu. Wypróbujcie jego przepisy na: kapuśniak z grzybami, zapiekankę gryczaną, hreczuchy i kiszoną kapustę z prośniakami.
2017 jest rokiem Fridy Kahlo w Polsce. W naszej kuchni dania inspirowane przepisami Fridy i Diego Rivery zaprezentowała nam szefowa kuchni Ambasady Meksyku - Pamela Montellano.
Patricia Kazadi zaprosiła do kuchni Dzień Dobry TVN swoją, prywatną mistrzynię smaku, czyli swoją mamę Barbarę. Wspólnie z Michelem Moranem przygotowały: tatara z polędwicy wołowej, tuńczyka z mango i zapiekaną cykorię.
Mistrz Andrzej Polan polecam Wam trzy przepisy na zupę ogórkową. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował: klasyczną zupę ogórkową, krem z kiszonego ogórka z wędzoną rybą i kurkami oraz zupę imprezową, czyli zupę z ogórkami, boczkiem i grzankami. Lubicie ogórkową? Skorzystajcie z jego przepisów!
Samar Khanafer, uczestniczka 3. edycji programu MasterChef, której umiejętności kulinarne docenił Gordon Ramsay oraz Michel Roux, radzi w kuchni Dzień Dobry TVN, jak przygotować przetwory bez dodatku cukru. Skorzystajcie z jej przepisów na: konfiturę ze śliwek, libańskie pikle, marynowane cytryny i domowy ketchup. Skorzystajcie z jej przepisów!
W naszej kuchni pojawił się Piotr Kucharski w towarzystwie... kabaczków, cukinii i patisonów, z których przygotował m.in.: korzenne ciasto z cukinii oraz, zapiekankę warzywną i tagiatelle z cukinii. Skorzystajcie z przepisów Piotra! Smacznego!
Do kuchni Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy ambasadorów akcji Mistrz Smaku: Damiana Kordasa i jego babcię Felę oraz Natalię Siwiec. Przygotowali dla nas: torcik z placków ziemniaczanych, szarlotkę z solonym karmelem, tort naleśnikowy z serkiem waniliowym i owocami oraz nowoczesną sałatkę jarzynową.
Olga Bończyk kontra Robert Kudelski. Aktorzy stoczyli w kuchni pojedynek na... rosti. Czy Olga Bończyk zawsze "stroi się do kartofla"? Czy Robert Kudelski w ogóle wie, jak przygotować rosti? W jaki sposób Robert odwracał uwagę Olgi? Czyje rosti było lepsze? Jak Olga Bończyk ocenia umiejętności kulinarne Roberta Kudelskiego? O czym myśli Robert, gdy jest głodny? Zobaczcie pierwszy w tym sezonie Dzień Dobry TVN odcinek cyklu "Ogniem i Nożem".
Kanapki wcale nie musza być nudne! Co włożyć między kromki chleba, by nasze dzieci chętnie zjadły drugie śniadanie, które spakujemy im od szkoły? W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha odczarowała tradycyjne kanapki i przygotowała propozycje, które sprostają wymaganiom nawet najbardziej wybrednego dziecięcego podniebienia. Skorzystajcie z przepisów na: kanapki z białym serem i figami, kanapki z wędzonym łososiem, rzodkiewkami i kiełkami słonecznika, kanapki na ciepło z gorgonzolą, wędzonym pstrągiem i gruszkami, kanapki z pastą jajeczną i awokado oraz kanapki z humusem pomidorowym, czarnymi oliwkami, fetą i świeżym tymiankiem. Smacznego!
Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN pokazał jak zrobić: kiszone koktajlówki, dżem pomidorowo-bazyliowy, faszerowane pomidory, sałatkę z pomidorów i krem z jasnych pomidorów. Powiedział również, który gatunek pomidorów najlepiej sprawdzi się w poszczególnych daniach.
Kurki to jedne z najpopularniejszych i najłatwiej dostępnych grzybów w Polsce. Jak wykorzystać je w kuchni poza dodaniem do porannej jajecznicy albo sosu? Jan Kuroń, w kuchni Dzień Dobry TVN, radził, jak czyścić kurki i przygotował z nich: zupę krem, quiche z boczkiem i sałatkę. Czy wiecie, czym charakteryzuje się "ciasto ujajone", za którym tak przepada Marcin Prokop ;-)
Kurczak to najczęściej pojawiające się mięso na polskich stołach. Zazwyczaj gotujemy z niego rosół lub robimy kotlety z piersi. Jak urozmaicić nasze menu? W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował kurczaka w trzech niecodziennych opcjach.
Co robisz z z czerstwym pieczywem? Wyrzucasz? Oddajesz zwierzętom? A może wykorzystujesz go podczas gotowania? W kuchni Dzień Dobry TVN mistrzyni piekarstwa Monika Walecka, która zachwyciła samą Nigellę Lawson. Wypróbujcie jej proste przepisy oparte o chleb drugiej świeżości: pudding bread, bruschetty z pieczonymi pomidorami Migdałowo-kalafiorową zupę z chlebem i letnią panzanellę. Rodzina będzie zachwycona!
Joanna Jędrzejczyk lubi jeść chociaż, jak sama mówi: "Przed walką lubię być trochę głodna, ...głodna sukcesu". Dziś, wspólnie z Filipem Turowskim zabrała nas w kulinarną podróż dookoła świata. Poznajcie przepisy na: keralskie fish moilee, tajskie czerwone curry, ceviche de camarones i pudding matcha z ciemnym syropem! Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry Wakacje gotowali dziś Adam, Renata i ... Ignacy Kszczot. Ile kalorii dziennie potrzebuje biegacz i jakie dania przygotowali dla naszych widzów? Zobaczcie?
Dziś Andrzej Polan zaproponował nam kilka dań idealnych na lato. Zobaczcie jakie smakołyki przygotował w naszej wyjazdowej kuchni, w ogrodach Pałacu Branickich w Białymstoku.
W kuchni Dzień Dobry Wakacje: kiszka ziemniaczana, bliny, pasta śledziowa, chłodnik białostocki i buza czyli specjały kuchni podlaskiej przygotował dla nas i naszych widzów Grzegorz Chlebowicz. Smacznego!
Pod nóż Darii Ładochy, fanki niekonwencjonalnej kuchni, trafiły dziś limonki. W kuchni Dzień Dobry Wakacje kucharka pokazała jak je masować i wyciskać, aby uzyskać 100 procent soku. Wypróbujcie jej przepisy na lekki krem limonkowy, limonkowe risotto z krewetkami i zupę z limonki i kurczaka.
Pyszne kanapki z solidną porcją mięsa? To proste! Bartek Adamski z Masterchefa pokazał jak je zrobić. A jak przekonać do jedzenia dzieci? Wiedzą na ten temat z Olivierem Janiakiem podzielił się Dominik Moskalenko.
Lody na śniadanie? Wydaje się, że to szalony pomysł, ale Agata Jędraszczak z Kuchni Agaty pokazała prezenterowi Dzień Dobry Wakacje Olivierowi Janiakowi sposób na pełnowartościowe mrożone śniadanie na słodko (i bez dodatku cukru). Wypróbujcie w domu jej przepis na lody z jogurtu naturalnego, owoców i pełnoziarnistych ciasteczek - dzieci będą zachwycone!
Sezon na kurki w pełni! Jan Kuroń postanowił więc wykorzystać je w kuchni Dzień Dobry Wakacje. Wypróbujcie jego przepisy na karpia z sosem kurkowym, gołąbki z kasza gryczaną i kurkami oraz kabaczki faszerowane tymiankową bryndzą z kurkami.
W kuchni Dzień Dobry Wakacje Artur Moroz pokazał nam, że pierniki pasuję nie tylko do popołudniowej herbaty! Wypróbujcie jego przepisy, które zszokowały nawet Marcina Prokopa! Jedliście kiedyś piernikowe tosty z łososiem, królika w pomidorach i piernikach albo piernikowe tiramisu? Wypróbujcie przepisy w swojej kuchni - będziecie (POZYTYWNIE!) zaskoczeni!
Tarta nie kojarzy nam się ze śniadaniem, ale może czas to zmienić! W ramach Projektu Plaża dziennikarz Dzień Dobry Wakacje Mateusz Hładki spotkał się z blogerką kulinarną Agatą Jędraszczak, która pokazała jak w szybki i łatwy sposób zrobić zdrowe tarty idealne na śniadanie dla zabieganych.
W tym tygodni Dominik Moskalenko pokazał propozycje mięsnych przekąsek, które doskonale nadają się na pyszne śniadanie. Jak je przygotować? Z kucharzem rozmawiał dziennikarz Dzień Dobry Wakacje Olivier Janiak.
Latem warto wybrać się na spacer do lasu, a przy okazji zebrać kilka jagód. Co z nich zrobić? Piotr Kucharski wie jak rozwiązać ten problem. W kuchni Dzień Dobry Wakacje pokazał jak zrobić: pierożki z jagodami i masłem waniliowym, jagodzianki i kurczaka w pikantnym sosie jagodowym.