Włoskie smaki w kuchni DDTVN

W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Darię Ładochę i Zuzannę Grzelczak, której partner wylicytował na WOŚP gotowanie w naszej kuchni właśnie z Darią. Panie przygotowały takie potrawy jak: Pici alle briciole, Makaron sojowy gotowany w bulionie i paście chili i Farfalle z ricottą, makiem i malinami.

Pici alle briciole

Składniki:

1 kg mąki semolina

1 główka czosnku

4 papryczki pepperoncino

rozmaryn w doniczce

4 kromki czerstwego chleba

sól morska wędzona w płatkach

oliwa z oliwek

płatki chili

200 g ser pecorino

Przygotowanie:

Do mąki dodajemy wody i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne. Odkładamy na min. pół godziny, żeby odpoczęło. Papryczkę pepperoncino i świeży rozmaryn siekamy, czosnek kroimy w cieniutkie plasterki. Czerstwy chleb grubo mielimy. Kiedy ciasto odpocznie, formujemy z niego grubszy wałek, kroimy go na małe kluseczki, które rolujemy, aż będą miały kształt grubego, nieregularnego spaghetti. Wrzucamy do wrzącej, osolonej wody, gotujemy 5 minut.

Na patelnię wlewamy oliwę, na zimną wrzucamy czosnek, papryczkę i rozmaryn, chwilę podsmażamy i dorzucamy grubo mielony chleb, smażymy jeszcze chwilę, aż się zrumieni. Na patelnie wrzucamy ugotowany makaron, obtaczamy go dokładnie w zrumienionym chlebie i na koniec posypujemy płatkami wędzonej soli.

Przekładamy na talerz, wykańczamy serem, płatkami chili i świeżą pietruszką lub gałązką rozmarynu.

Makaron sojowy gotowany w bulionie i paście chili

Składniki:

imbir wielkości kciuka obrany ze skóry

2 ząbki czosnku obrane ze skóry

pęczek kolendry

3 liście limonki Kaffir

3 papryczki chili

5 łyżek sosu rybnego

sok z 1 limonki

3 łyżki sosu sojowego

1 łyżeczka cukru palmowego lub płynnego miodu

1 szalotka

1 łyżeczka oleju sezamowego

1 małe opakowanie makaronu sojowego

1 duży pomidor obrany ze skóry

1 mała cukinia

1 czerwona papryka

1/2 kalafiora

garść zielonej pietruszki

1 litr wywaru

4 łyżki ostrej pasty chili z bazylią tajską

Przygotowanie:

Makaron sojowy moczymy w ciepłej wodzie. Imbir, czosnek, kolendrę, liście Kaffir, chili, sos rybny, sojowy, sok z limonki, miód lub cukier palmowy, szalotkę oraz olej sezamowy wrzucamy do moździerza i tłuczemy na pastę.

Gotujemy litr wywaru. Dorzucamy przygotowaną pastę oraz pastę chili i pokrojone warzywa: kalafiora, cukinię oraz czerwona paprykę. Gotujemy około 6 minut, by kalafior pozostał al dente. Następnie dodajemy makaron i pomidora. Doprowadzamy do wrzenia. Na koniec dorzucamy zieloną pietruszkę. Doprawiamy do smaku: sosem rybnym i sokiem z limonki. Można dodać jeszcze cukru.

Farfalle z ricottą, makiem i malinami

Składniki:

300 g makaronu farfalle

4 łyżki maku

40 g masła

200 g sera ricotta

100 ml słodkiej śmietanki

1/2 łyżeczki cynamonu

100 g podprażonych migdałów

2 łyżki miodu

1 opakowanie malin lub maliny mrożone

liście świeżej mięty

Przygotowanie:

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy go i mieszamy z masłem i cynamonem. Zostawiamy 1 łyżkę wody, w której się gotował. W osobnej misce mieszamy ricottę, mak, śmietankę oraz miód. Przekładamy do makaronu i dokładnie mieszamy. Całość dekorujemy migdałami i malinami.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości