Pici alle briciole
Składniki:
1 kg mąki semolina
1 główka czosnku
4 papryczki pepperoncino
rozmaryn w doniczce
4 kromki czerstwego chleba
sól morska wędzona w płatkach
oliwa z oliwek
płatki chili
200 g ser pecorino
Przygotowanie:
Do mąki dodajemy wody i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne. Odkładamy na min. pół godziny, żeby odpoczęło. Papryczkę pepperoncino i świeży rozmaryn siekamy, czosnek kroimy w cieniutkie plasterki. Czerstwy chleb grubo mielimy. Kiedy ciasto odpocznie, formujemy z niego grubszy wałek, kroimy go na małe kluseczki, które rolujemy, aż będą miały kształt grubego, nieregularnego spaghetti. Wrzucamy do wrzącej, osolonej wody, gotujemy 5 minut.
Na patelnię wlewamy oliwę, na zimną wrzucamy czosnek, papryczkę i rozmaryn, chwilę podsmażamy i dorzucamy grubo mielony chleb, smażymy jeszcze chwilę, aż się zrumieni. Na patelnie wrzucamy ugotowany makaron, obtaczamy go dokładnie w zrumienionym chlebie i na koniec posypujemy płatkami wędzonej soli.
Przekładamy na talerz, wykańczamy serem, płatkami chili i świeżą pietruszką lub gałązką rozmarynu.
Makaron sojowy gotowany w bulionie i paście chili
Składniki:
imbir wielkości kciuka obrany ze skóry
2 ząbki czosnku obrane ze skóry
pęczek kolendry
3 liście limonki Kaffir
3 papryczki chili
5 łyżek sosu rybnego
sok z 1 limonki
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka cukru palmowego lub płynnego miodu
1 szalotka
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 małe opakowanie makaronu sojowego
1 duży pomidor obrany ze skóry
1 mała cukinia
1 czerwona papryka
1/2 kalafiora
garść zielonej pietruszki
1 litr wywaru
4 łyżki ostrej pasty chili z bazylią tajską
Przygotowanie:
Makaron sojowy moczymy w ciepłej wodzie. Imbir, czosnek, kolendrę, liście Kaffir, chili, sos rybny, sojowy, sok z limonki, miód lub cukier palmowy, szalotkę oraz olej sezamowy wrzucamy do moździerza i tłuczemy na pastę.
Gotujemy litr wywaru. Dorzucamy przygotowaną pastę oraz pastę chili i pokrojone warzywa: kalafiora, cukinię oraz czerwona paprykę. Gotujemy około 6 minut, by kalafior pozostał al dente. Następnie dodajemy makaron i pomidora. Doprowadzamy do wrzenia. Na koniec dorzucamy zieloną pietruszkę. Doprawiamy do smaku: sosem rybnym i sokiem z limonki. Można dodać jeszcze cukru.
Farfalle z ricottą, makiem i malinami
Składniki:
300 g makaronu farfalle
4 łyżki maku
40 g masła
200 g sera ricotta
100 ml słodkiej śmietanki
1/2 łyżeczki cynamonu
100 g podprażonych migdałów
2 łyżki miodu
1 opakowanie malin lub maliny mrożone
liście świeżej mięty
Przygotowanie:
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy go i mieszamy z masłem i cynamonem. Zostawiamy 1 łyżkę wody, w której się gotował. W osobnej misce mieszamy ricottę, mak, śmietankę oraz miód. Przekładamy do makaronu i dokładnie mieszamy. Całość dekorujemy migdałami i malinami.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN