W kuchni DDTVN tort a'la carbonara

W kuchni Dzień Dobry TVN Ania Starmach przygotowała pyszne makarony, ale w niekonwencjonalnej formie. Co powiecie na carbonarę, ale w postaci tortu lub lasagne z patelni?

Maccaroni&cheese

Składniki:

400 g makaronu

200 g sera cheddar

50 g parmezanu

50 g masła

40 g mąki

300 ml mleka

150 ml śmietany

Natka pietruszki

Sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

Makaron ugotuj al dente. Masło rozpuść w garnku, dodaj mąkę, podgrzewaj przez chwilę. Do garnka z roztopionym masłem i mąką wolno wlewaj mleko, cały czas mieszaj sos, aby nie powstały grudki.Po zagotowaniu wymieszaj sos ze śmietaną, tartym cheddarem i makaronem. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Makaron przełóż do naczynia żaroodpornego i posyp parmezanem. Zapiekaj go około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Udekoruj zapiekankę posiekaną natką pietruszki.

Lasagne z patelni

Składniki:

300g mielonej wołowiny

300ml passaty pomidorowej

1 łyżka koncentratu pomidorowego

1 ząbek czosnku

1 mała cebula

Pół łyżeczki suszonego tymianku

Pół łyżeczki suszonego oregano

Oliwa z oliwek

Sól, pieprz

40g tartego parmezanu

Świeża bazylia

6 płatów makaronu

Przygotowanie:

Na głębokiej patelni rozgrzej około 2 łyżki oliwy. Na patelnie wrzuć czosnek i cebulę a po chwili dodaj mięso, rozdrabniaj je np., widelcem, tak aby nie powstały grube mięsne grudki. Do mięsa dodaj zioła oraz koncentrat, podgrzewaj przez chwilę, dodaj passatę (przecier pomidorowy), gotuj na małym ogniu około 30 minut. Połowę sosu przelej do miski, pozostały sos przykryj płatami makaronu, posyp serem, przykryj sosem, połóż makron, posyp serem, gotuj na małym ogniu około 20-30 minut aż makaron będzie miękki.

Zielone canneloni

Składniki:

16 rurek canelloni

200g mrożonego szpinaku

200g ser ricotta

50g tartego parmezanu

50g orzeszków piniowych

70g suszonych pomidorów

Sól, pieprz

Sos:

500ml mleka

25g masła

25g mąki

50g tartego parmezanu

Przygotowanie:

Rozmrożony szpinak posieka, wymieszaj z ricottą. Orzeszki piniowe zgrilluj. Pomidory drobno posiekaj. Do serka dodaj parmezan, pomidory, orzeszki piniowe, oliwę, dopraw sola i pieprzem. Rurki napełniaj farszem za pomocą łyżeczki albo rękawa cukierniczego (tak łatwiej) Makaron układaj obok siebie w naczyniu żaroodpornym. Aby przygotować beszamel rozpuść w rondelku masło, dodaj mąkę, podgrzewaj przez chwilę. Wolnym strumieniem wlewaj zimne mleko, mieszaj i zagotuj. Dopraw do smaku. Makaron polej beszamelem i posyp parmezanem. Przed podaniem posyp bazylią.

Makaronowy tort

Składniki:

300g ugotowanego makaronu spaghetti

100g szynki

200g boczku

1 cebula

120g tartego sera (np pół na pół parmezan i gruyere)

250ml śmietany

Przygotowanie:

Boczek pokrój w drobną kostkę, wrzuć na patelnię i smaż aż wytopi się większość tłuszczu.Na tłuszczu z boczku przysmaż posiekaną cebulę. W misce wymieszaj jajka ze śmietaną, boczkiem, cebulą, dodaj makaron i ser. Całość przelej do tortownicy, „uklep”. Zapiekaj 35 minut w 180 stopniach.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości