Maccaroni&cheese
Składniki:
400 g makaronu
200 g sera cheddar
50 g parmezanu
50 g masła
40 g mąki
300 ml mleka
150 ml śmietany
Natka pietruszki
Sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Makaron ugotuj al dente. Masło rozpuść w garnku, dodaj mąkę, podgrzewaj przez chwilę. Do garnka z roztopionym masłem i mąką wolno wlewaj mleko, cały czas mieszaj sos, aby nie powstały grudki.Po zagotowaniu wymieszaj sos ze śmietaną, tartym cheddarem i makaronem. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Makaron przełóż do naczynia żaroodpornego i posyp parmezanem. Zapiekaj go około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Udekoruj zapiekankę posiekaną natką pietruszki.
Lasagne z patelni
Składniki:
300g mielonej wołowiny
300ml passaty pomidorowej
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 ząbek czosnku
1 mała cebula
Pół łyżeczki suszonego tymianku
Pół łyżeczki suszonego oregano
Oliwa z oliwek
Sól, pieprz
40g tartego parmezanu
Świeża bazylia
6 płatów makaronu
Przygotowanie:
Na głębokiej patelni rozgrzej około 2 łyżki oliwy. Na patelnie wrzuć czosnek i cebulę a po chwili dodaj mięso, rozdrabniaj je np., widelcem, tak aby nie powstały grube mięsne grudki. Do mięsa dodaj zioła oraz koncentrat, podgrzewaj przez chwilę, dodaj passatę (przecier pomidorowy), gotuj na małym ogniu około 30 minut. Połowę sosu przelej do miski, pozostały sos przykryj płatami makaronu, posyp serem, przykryj sosem, połóż makron, posyp serem, gotuj na małym ogniu około 20-30 minut aż makaron będzie miękki.
Zielone canneloni
Składniki:
16 rurek canelloni
200g mrożonego szpinaku
200g ser ricotta
50g tartego parmezanu
50g orzeszków piniowych
70g suszonych pomidorów
Sól, pieprz
Sos:
500ml mleka
25g masła
25g mąki
50g tartego parmezanu
Przygotowanie:
Rozmrożony szpinak posieka, wymieszaj z ricottą. Orzeszki piniowe zgrilluj. Pomidory drobno posiekaj. Do serka dodaj parmezan, pomidory, orzeszki piniowe, oliwę, dopraw sola i pieprzem. Rurki napełniaj farszem za pomocą łyżeczki albo rękawa cukierniczego (tak łatwiej) Makaron układaj obok siebie w naczyniu żaroodpornym. Aby przygotować beszamel rozpuść w rondelku masło, dodaj mąkę, podgrzewaj przez chwilę. Wolnym strumieniem wlewaj zimne mleko, mieszaj i zagotuj. Dopraw do smaku. Makaron polej beszamelem i posyp parmezanem. Przed podaniem posyp bazylią.
Makaronowy tort
Składniki:
300g ugotowanego makaronu spaghetti
100g szynki
200g boczku
1 cebula
120g tartego sera (np pół na pół parmezan i gruyere)
250ml śmietany
Przygotowanie:
Boczek pokrój w drobną kostkę, wrzuć na patelnię i smaż aż wytopi się większość tłuszczu.Na tłuszczu z boczku przysmaż posiekaną cebulę. W misce wymieszaj jajka ze śmietaną, boczkiem, cebulą, dodaj makaron i ser. Całość przelej do tortownicy, „uklep”. Zapiekaj 35 minut w 180 stopniach.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN