Carpaccio z głąba kapusty
Składniki:
Głąb kapusty
Cytryna
Oliwa
Sól, pieprz
Ząbek czosnku
Parmezan
Pestki granatu lub maliny do dekoracji
Przygotowanie:
Głąb kapusty umyj i bardzo cienko pokrój w plastry – najwygodniej obieraczką do warzyw. Plastry ułóż na talerzu. Oliwę wymieszaj ze startym ząbkiem czosnku i sokiem z ½ cytryny. Tak przygotowanym sosem polej plastry, a następnie oprósz je pieprzem i solą oraz startym parmezanem. Warto je posypać też wybranymi owocami.
Placki z głąba kapusty
Składniki:
Głąb kapusty
Jajko
2-3 łyżki mąka
Sól, pieprz
Olej do smażenia
Przygotowanie:
Głąba zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj jedno jajko i 2-3 łyżki mąki. Ciasto powinno być gęste jak śmietana, jeśli nie jest, trzeba dodać więcej mąki Przygotowane ciasto nakładaj porcjami na rozgrzany na patelni olej i smaż do zrumienienia z obu stron.
Rzodkiewki pieczone z płatkami migdałowymi
Składniki:
Rzodkiewki
Oliwa lub masło
Sól gruboziarnista
Pieprz
Płatki migdałowe
Przygotowanie:
Rzodkiewki umyj, przekrój na pół i przełóż do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę. Skrop oliwą albo zetrzyj na nie ½ łyżki masła, oprósz solą i płatkami migdałowymi. Piekarnik nagrzej do 180 stopni, po czym wstaw rzodkiewki i piecz przez 10 minut. Możesz je posypać też posiekaną natką pietruszki lub kolendry albo przygotować na patelni.
Pesto z liści rzodkiewki
Składniki:
Liście rzodkiewki
Czosnek
Oliwa
Orzechy włoskie
Cytryna
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Umyj liście rzodkiewki. Na rozgrzanej suchej patelni upraż przez chwilę łyżkę orzechów włoskich. Gorące przełóż do blendera, dodaj liście rzodkiewki, 3 łyżki oliwy, sól, pieprz, ząbek czosnku i sok z cytryny. Zmiksuj. Pesto możesz przełożyć do słoika, zakręcić i przechowywać tydzień w lodówce. Zamiast orzechów możesz użyć pestek słonecznika.
Bulion z obierków
Składniki:
Obierki i końcówki z pietruszki, marchewki, selera
Skórki imbiru
Łupiny cebuli, czosnku
Końcówka i zielone twarde liście pora
Łodygi jarmużu, natki pietruszki, koperku
Liście kalarepy
Trzonki pieczarek
Sól, pieprz ziarnisty
Liść laurowy
kilka ziaren ziela angielskiego
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umyj, delikatnie odsącz i przełóż do garnka. Zalej zimną wodą, tak by przykryła warzywa. Dodaj sól, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. Gotuj przez co najmniej 1½ godziny na bardzo małym ogniu. Najlepiej pod przykryciem. Po tym czasie przecedź bulion. Można go przelać do zamykanego szczelnie pojemnika i po schłodzeniu przechowywać w lodówce przez kilka dni. Jeśli gotujesz bulion ze świeżych, a nie mrożonych składników, nie ma problemu, by go podzielić na mniejsze porcje i zamrozić.
Grzanki z pastą z pomarszczonych warzyw
Składniki:
Marchewka
kawałek selera
korzeń pietruszki
suszone pomidor
czosnek
pieprz, sól do smaku
kumin rzymski
sok z połowy cytryny
oliwa
listki kolendry
Przygotowanie:
Warzywa obierz, pokrój na mniejsze kawałki i ułóż na blaszce. Skrop oliwą. Piekarnik nagrzej do 180 stopni i piecz warzywa przez 15 minut. Po tym czasie wyjmij, przełóż do blendera, dopraw solą, pieprzem, szczyptą kuminu rzymskiego oraz 2 łyżkami soku z cytryny. Dodaj ząbek czosnku i 2-3 suszone pomidory i garść liści kolendry. Zmiksuj całość na gładką pastę. Podawaj na grzankach.
Lody jabłkowe
Składniki:
2 jabłka
2 dojrzałe banany
4 łyżki wody
Ziemia razowa
suchy razowy chleb
sól, cukier trzcinowy, orzechy lub inne ulubione dodatki
Przygotowanie:
Chleb musi być bardzo suchy, jeśli nie jest, trzeba go pokroić i włożyć na 5 minut do piekarnika. Po wyjęciu chleb wymieszać z wybranymi dodatkami, a potem zetrzeć na pył w malakserze lub blenderze. Przed rozdrabnianiem można dodać inne składniki – orzechy, migdały, suszone oliwki czy pomidory. Ziemię trzeba przechowywać w słoiku w suchym miejscu.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN