Smakowite dania kuchni wenezuelskiej

Roscas dulces
Roscas dulces
Migna Buchelt jest Wenezuelką, która mieszka w Polsce od 17 lat. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała dla nas pyszne dania, których nauczyła się od swojej babci.

Empanadas

Składniki:

250 g mielonego mięsa wołowego

1/2 cebuli

1 papryka czerwona

1 ząbek czosnku

natka pietruszki

1 łyżeczka sosu angielskiego

koncentrat pomidorowy

sól

Przygotowanie:

Pokrój drobno cebulę, paprykę, szczypiorek i czosnek. Podgrzej niewielką ilość oleju na patelni. Podsmaż mięso na złoty kolor. Dodaj paprykę i wymieszaj. Dodaj cebulę, szczypiorek i czosnek. Dobrze wymieszaj. Gdy cebula się zeszkli, możesz dodać sos pomidorowy i gotować, aż sos zmieni się z czerwonego na pomarańczowy. Przygotuj ciasto z mąki kukurydzianej. Kiedy ciasto będzie gotowe, uformuj kule. Będziesz potrzebował czystej plastikowej torby przeciętej na pół. Ciasto wielkości jajka rozklep na folii do uzyskania grubości pół centymetra. Dodaj farsz do środka. Zwiń koło na pół i sklej krawędzie zagniatając krawędzie talerzykiem. Teraz możesz zacząć smażyć.

Wskazówki:

Możesz dodać łyżeczkę białego lub brązowego cukru do masy empanad, aby osiągnąć słodki akcent w cieście.

Empanady muszą smażyć się w dużej ilości oliwy. Nie zapomnij wysuszyć je za pomocą chłonnego ręcznika papierowego.

Bollos

Składniki:

Masa:

2 szklanki mąki kukurydzianej

250 g mielonego mięsa wołowego

1/2 cebuli

1 papryka czerwona

1 ząbek czosnku

natka pietruszki

1 łyżeczka sosu angielskiego

koncentrat pomidorowy

sól

oliwki

kapary

rodzynki

Przygotowanie:

Do tej potrawy użyj tego samego mięsa, które zrobiłeś do Empanadas. Wyrób ciasto (identycznie jak do Empanadas) i kiedy będzie gotowe wymieszaj z mięsem, dodaj oliwki, rodzynki, kapary drobno pokrojone i wyrób na jednolitą masę. Z ciasta formułuj długie bułeczki – ok. 10 cm i zawiń w folię aluminiową. Bułki zawinięte w folię wrzucaj do wrzącej osolonej wody i gotuj ok. 20 min. Wyciągnij z wody bułeczki i odwiń z foli.

Roscas dulces

Składniki:

2,5 szklanki białej mąki kukurydzianej

2,5 szklanki ciepłej wody

1 szklanka cukru brązowego

1/2 łyżeczki soli

anyż

Przygotowanie:

W misce z ciepłą wodą zmieszaj sól, cukier. Dodaj mąkę kukurydzianą i dokładnie wymieszaj. Następnym składnikiem będą słodkie nasiona anyżu. Ciasto powinno być bardzo miękkie, odstaw na 3 min. Bardzo dobrze wyrobione i elastyczne ciasto zwiń w wałek o grubości ok. 2 cm i długości 8 cm. Formuj z niego zamknięty krąg. Tak uformowane kształty wrzucaj na bardzo gorący olej. Smaż na złoty kolor.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości