Empanadas
Składniki:
250 g mielonego mięsa wołowego
1/2 cebuli
1 papryka czerwona
1 ząbek czosnku
natka pietruszki
1 łyżeczka sosu angielskiego
koncentrat pomidorowy
sól
Przygotowanie:
Pokrój drobno cebulę, paprykę, szczypiorek i czosnek. Podgrzej niewielką ilość oleju na patelni. Podsmaż mięso na złoty kolor. Dodaj paprykę i wymieszaj. Dodaj cebulę, szczypiorek i czosnek. Dobrze wymieszaj. Gdy cebula się zeszkli, możesz dodać sos pomidorowy i gotować, aż sos zmieni się z czerwonego na pomarańczowy. Przygotuj ciasto z mąki kukurydzianej. Kiedy ciasto będzie gotowe, uformuj kule. Będziesz potrzebował czystej plastikowej torby przeciętej na pół. Ciasto wielkości jajka rozklep na folii do uzyskania grubości pół centymetra. Dodaj farsz do środka. Zwiń koło na pół i sklej krawędzie zagniatając krawędzie talerzykiem. Teraz możesz zacząć smażyć.
Wskazówki:
Możesz dodać łyżeczkę białego lub brązowego cukru do masy empanad, aby osiągnąć słodki akcent w cieście.
Empanady muszą smażyć się w dużej ilości oliwy. Nie zapomnij wysuszyć je za pomocą chłonnego ręcznika papierowego.
Bollos
Składniki:
Masa:
2 szklanki mąki kukurydzianej
250 g mielonego mięsa wołowego
1/2 cebuli
1 papryka czerwona
1 ząbek czosnku
natka pietruszki
1 łyżeczka sosu angielskiego
koncentrat pomidorowy
sól
oliwki
kapary
rodzynki
Przygotowanie:
Do tej potrawy użyj tego samego mięsa, które zrobiłeś do Empanadas. Wyrób ciasto (identycznie jak do Empanadas) i kiedy będzie gotowe wymieszaj z mięsem, dodaj oliwki, rodzynki, kapary drobno pokrojone i wyrób na jednolitą masę. Z ciasta formułuj długie bułeczki – ok. 10 cm i zawiń w folię aluminiową. Bułki zawinięte w folię wrzucaj do wrzącej osolonej wody i gotuj ok. 20 min. Wyciągnij z wody bułeczki i odwiń z foli.
Roscas dulces
Składniki:
2,5 szklanki białej mąki kukurydzianej
2,5 szklanki ciepłej wody
1 szklanka cukru brązowego
1/2 łyżeczki soli
anyż
Przygotowanie:
W misce z ciepłą wodą zmieszaj sól, cukier. Dodaj mąkę kukurydzianą i dokładnie wymieszaj. Następnym składnikiem będą słodkie nasiona anyżu. Ciasto powinno być bardzo miękkie, odstaw na 3 min. Bardzo dobrze wyrobione i elastyczne ciasto zwiń w wałek o grubości ok. 2 cm i długości 8 cm. Formuj z niego zamknięty krąg. Tak uformowane kształty wrzucaj na bardzo gorący olej. Smaż na złoty kolor.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN