Płatki owsiane z jogurtem
Składniki:
4 łyżki płatków owsianych zwykłych
2 łyżki otrębów pszennych
Średnie opakowanie jogurtu naturalnego (koniecznie sprawdź, czy nie ma dodatku mleka w proszku)
1 mało dojrzały banan
Przygotowanie:
Płatki owsiane zalej gorącą wodą do wysokości płatków i po 3 minutach dodaj jogurt naturalny, otręby i banana.
Kasza gryczana z tofu i warzywami
Składniki:
Szklanka kaszy gryczanej
6 pieczarek
Tofu naturalne
Groszek cukrowy
Korzeń pietruszki
Papryka
Cebula
Olej rzepakowy do smażenia
Wędzona papryka
Słodka papryka
Sól
Pieprz
Ziarenka kolendry
Kurkuma
Olej lniany
Sok z cytryny
Natka pietruszki
Przygotowanie:
Cebulę podsmaż na oleju rzepakowym, dodaj kaszę gryczaną. Upraż całość na patelni z cebulą, a następnie dodaj dwie szklanki wody i gotuj przez 7 minut. Dodaj pokrojone warzywa (pieczarki, pietruszkę, paprykę) dodaj ½ szklanki wody i gotuj pod przykryciem ok. 5 - 7 minut. Przypraw papryką słodką i wędzoną, solą, pieprzem i kolendrą. Tofu pokrój w kostkę, skrop olejem i dodaj kurkumę, wędzoną paprykę i pieprz. Podsmaż całość na patelni. Kostki tofu dodaj do dania. Danie przypraw dużą ilością soku z cytryny i skrop na talerzu olejem sezamowym. Posyp natką pietruszki.
Pieczony boczek z sosem jabłkowym
Składniki:
2 kg surowych jabłek
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka kopru włoskiego
2 łyżeczki wędzonej papryki
1 łyżeczka pieprzu
Sos jabłkowy:
500 g kwaśnych jabłek
100 g imbiru
Sól i pieprz
Sok z cytryny
Duszony por:
4 duże pory
3 łyżki masła
100 g orzechów laskowych
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN