BABKA WIELKANOCNA
Składniki:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju słonecznikowego
1 kisiel cytrynowy, dosypać do pełnej szklanki mąki ziemniaczanej
3 czubate łyżki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki wódki
3 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie: Jajka ubijamy w mikserze na kogel-mogel i stopniowo wlewamy olej, cały czas miksując. Mąkę ziemniaczaną z kisielem mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy jajecznej. Następnie dodajemy mąkę, wódkę i sok z cytryny. Średniej wielkości formę smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką krupczatką. Gotowe ciasto wlewamy do formy i pieczemy w temp. 175 st. z termo obiegiem przez 40-45 minut, aż patyczek będzie suchy.
MAZUREK CZEKOLADOWY
Składniki:
Ciasto kruche: 2 szklanki mąki pszennej (typ 550)
1 szklanka cukru pudru
3 żółtka
250 g masła
Przygotowanie:
Z przesianej przez sito mąki robimy kopczyk, dodajemy masło, siekamy z mąką. W kopczyku robimy wgłębienie i wbijamy żółtka. Uzyskaną masę zagniatamy przez kilka minut, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 15-20 minut. Po wyjęciu z lodówki wałkujemy i wycinamy kształt, który nas zadowoli. Gotowe mazurki układamy na wyłożonej papierem blaszce i wkładamy do rozgrzanego na 160 st. piekarnika z termo obiegiem i pieczemy 15-20 minut.
Farsz czekoladowy:
250 g czekolady gorzkiej
250 ml śmietany 30%
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy śmietankę. Dekorujemy bakaliami.
BARSZCZ BIAŁY
Składniki:
2,5 litra wody
500g żeberek
150g boczku wędzonego
1 pęczek włoszczyzny
1 duża biała cebula
10 ziarenek pieprzu
3 liście laurowe
2 ząbki czosnku
2 łyżki chrzanu
1 łyżeczka świeżego lub suszonego majeranku
200g kwaśnej śmietany 18%
Zakwas na barszcz biały z mąki pszennej
2 łyżki mąki pszennej
Do zimnej osolonej wody wkładamy żeberka i gotujemy 30 minut. Następnie dodajemy włoszczyznę, cebulę , boczek wędzony, pieprz, liście laurowe i ziele angielskie. Doprowadzamy do wrzenia. Po zagotowaniu zdejmujemy powstały osad. Zmniejszamy temperaturę i gotujemy przez około godzinę. Dodajemy rozgnieciony czosnek i chrzan. Odstawiamy na kwadrans. Gotowy wywar przecedzamy do czystego garnka, dodajemy zakwas, majeranek, doprawiamy pieprzem. Zabielamy. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.
JAJKA FASZEROWANE SZYNKĄ, CHRZANEM I SZCZYPIORKIEM
Składniki:
7 jajek
220g szynki drobiowej
¾ pęczka szczypiorku
3 łyżeczki chrzanu
2 płaskie łyżki majonezu
sól, pieprz
Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo, obieramy, kroimy na połówki. Delikatnie usuwamy żółtka i odkładamy do osobnej miseczki. Szynkę kroimy w drobną kostkę, dodajemy posiekany szczypiorek i żółtka. Następnie dodajemy chrzan i majonez, mieszamy do powstania pasty. Powstały farsz doprawiamy solą i pieprzem, nakładamy do połówek jaj, posypujemy szczypiorkiem.
JAJKA FASZEROWANE PIECZARKAMI I SZCZYPIORKIEM W SKORUPKACH
Składniki:
200g pieczarek
1 mała cebula
5 jajek
½ pęczka szczypiorku
sól, pieprz
Do smażenia:
1 jajko
100g bułki tartej
100g klarowanego masła
Przygotowanie: Pieczarki i cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na maśle. Jajka gotujemy na twardo, następnie kroimy na połówki, razem ze skorupką. Wydrążamy jajko, pozostawiając skorupkę. Pieczarki z cebulą przekładamy do miski, dodajemy jajka, posiekany szczypiorek, sól i pieprz. Mieszamy, aż składniki się połączą. Przygotowaną masę przekładamy do skorupek, panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej, smażymy na maśle, aż będą rumiane.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN