Nasz smakosz Mikołaj Rey udał się do Serocka. Tamtejszy szef kuchni Witek Iwański w swoich potrawach często wykorzystuje sok z brzozy. Do jakich dań pasuje sok z brzozy? Słodki w smaku sok ma także właściwości lecznicze. Przy jakich dolegliwości pomaga?
W kuchni Dzień dobry TVN Bartek Boratyn przygotowywał torty komunijne. Jakie panują obecnie trendy? Jakie smaki są najpopularniejsze? Jak zrobić dobry biszkopt?
Piotr Kucharski rozpoczął w kuchni Dzień Dobry TVN sezon na rabarbar. Nasz kucharz upiekł tradycyjne ciasto rabarbarowe, proponuje także rabarbar w niecodziennej formie. Co powiecie na pieczony rabarbar z polędwiczką wieprzową lub łososia z rabarbarową sałatką?
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Mateusza Gesslera oraz Kubę Tomaszczyka, który w programie MasterChef Junior zajął drugie miejsce. Panowie przygotowali takie smakołyki jak: pierś z kaczki, doradę z warzywami, sezonową botwinkę, a na deser mini torcik Pavlovej. Smacznego! :)
Jak się najeść, ale się nie narobić? W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan zaproponował smaczne i łatwe w przygotowaniu potrawy. Kurczak ze szparagami, pieczona wieprzowina z ziemniakami lub makaron z pieczarkami. Te dania mogą być doskonałą alternatywą dla pieczonej kiełbasy z grilla :) Co Wy na to?
W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha gotuje z córką Laurą i jej koleżanką Julią. Blogerka przygotowała ulubione potrawy dziewczynek między innymi: placki ziemniaczane z łososiem i kwaśną śmietaną, makaron z boczkiem i brokułami, a na deser truskawkowe lody oraz arbuzową sałatkę z białą czekoladą.
Tym razem nasz smakosz Mikołaj Rey udał się na Podlasie, gdzie spróbował biszkoptowego ciasta z rożna. Skąd we wschodnich rejonach Polski tradycja wypiekania sękacza? Jak zrobić odpowiednie ciasto i ile czasu trwa jego wypiekanie?
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy dziś Macieja Florka z żoną Magdą. Małżeństwo stawia na zdrowe i zbilansowane posiłki. Dla nas przygotowali propozycje śniadaniowe między innymi: jabłkową jaglankę, jaglankę kokosową z rabarbarem oraz sałatkę z kaszą gryczana, szparagami i białym serem.
Kanapki z szynką to jedna z najpopularniejszych przekąsek Polaków w ciągu dnia. Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował pyszne kanapki, ale w niecodziennej odsłonie. Co powiecie na kanapkę z polędwiczką i truskawkami lub na bagietkę z szynką, szparagami i majonezem?
W Dzień Dobry TVN gościliśmy Natalię Paździor, pierwszego polskiego MasterChefa Juniora. 11-latania Natalia, która w przyszłości chce zostać kucharzem i, której popisowym daniem jest kaczka, zwyciężyła w kulinarnym show. W naszej kuchni towarzyszyła jej jurorka programu Anna Starmach, która opowiadziala o finale programu.
Śniadanie na słodko czy w wersji wytrawnej? :) Dla łakomczuchów Artur Moroz w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował pyszną i aromatyczną drożdżówkę z rabarbarem. Na większy głód kucharz proponuje tartę z łososiem wędzonym i szparagami oraz tartę z botwinką i boczkiem. Które śniadanie wybieracie?
w kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała potrawy, które dostarczą nam cennych składników mineralnych i witamin. Tych wczesną wiosną szczególnie nam potrzeba :) Na naszym stole pojawiły się takie pyszności jak: ciasto z serkiem mascarpone i dżemem z czarnej porzeczki, muffiny z gorzką czekoladą czy stek z tuńczyka w syropie z czarnego bzu. Spróbujecie?
Andrzej Polan namawia, by co jakiś czas, każdy z nas własnoręcznie przygotował ciasto drożdżowe :) Na zachętę, proponuje ciasto drożdżowe na słodko oraz w wersji wytrawnej. Co powiecie na bułeczki drożdżowe z pieczonym serem i drożdżowe pulpety w sosie pomidorowym? Zobaczcie, co Andrzej "wyczarował" w naszej kuchni.
Tym razem Daria Ładocha wybrała się do Warpun, wsi położonej w województwie warmińsko-mazurskim. Została zaproszona przez jej mieszkańców, by wspólnie z nimi gotować. Nad Jeziorem Warpuńskim zapachniało grillowanym jesiotrem, pstrągiem i węgorzem oraz smażonym okoniem... Zobaczcie, dlaczego warto odwiedzić Warpuny.
Znawca smaków Mikołaj Rey pojechał do Janowa, by przyjrzeć się uprawie pomidorów malinowych. Tam poznał makrolofusa - prawdziwego bohatera szklarni oraz miał okazję przygotować tartę z pomidorami. Dowiedział się również, od czego zależy wyhodowanie dobrego pomidora. Lubicie pomidory?
Piotr Kucharski przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN potrawy z sezonowych warzywach. Dlaczego nowalijki należy przed przygotowaniem moczyć w wodzie? Co powiecie na stir fry z kurczakiem i ogórkiem oraz sałatkę z pieczonych rzodkiewek i szparagów? Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy uczestników MasterChef Junior, którzy wczoraj pożegnali się z programem. Zuzia i Karol, pod okiem Anny Starmach, przygotowali: przegrzebki z sosem winno-maślanym, puree selerowo-waniliowe, creme brulee, skrzydełka faszerowane kaszą jaglaną, rodzynkami i orzechami oraz krem cytrynowy. Spróbujecie?
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy zwycięzcę programu „Top Model” Radka Pestkę i jego trenera, wicemistrza świata w karate Tomasza Boruca. Panowie przygotowali zdrowe dania, dzięki którym zbudujesz tkankę mięśniową. Były to: naleśniki z mąki zbożowej z owocami, zupa krem z groszku i brokułów, sałatka z komosy ryżowej z indykiem i jogurtem z burakami oraz mrożony jogurt z owocami leśnymi.
W kuchni Dzień Dobry TVN Aneta i Jasiek Kuroniowie przygotowali propozycje na przepyszny rodzinny obiad. Na stole pojawiły się: zapiekanka chłopska, minestrone z dodatkiem młodej kapusty i truskawki zapiekane pod koglem moglem.
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował potrawy ze szpinakiem w roli głównej. Co powiecie na soczystego indyka ze szpinakiem, tartę serową ze szpinakiem i truskawkami lub faszerowane szpinakiem i pieczarkami w miodzie kajzerki?
Blogerka Daria ładocha przygotowała potrawy z nowalijek: pesto z liści rzodkiewki, sałatkę z rzodkiewki z orzechami i kozim serem oraz krem z białej rzodkiewki z suszonymi pomidorami.
Amarantus jest zbożem o wysokich wartościach odżywczych i zdrowotnych. Czy można go jeść na surowo? W jakiej postaci najlepiej smakuje? Sprawdził to nasz smakosz Mikołaj Rey.
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Michała Kurka, znawcę kuchni polskiej i azjatyckiej. Bloger przygotował kurczaka satay z sosem z orzeszków ziemnych oraz tajską rybę na parze. Spróbujecie? Skorzystajcie z przepisów Miachała!
w kuchni Dzień Dobry TVN Adam Kozanecki przygotował energetyczne koktajle na wzmocnienie organizmu w okresie przesilenia wiosennego, ale nie tylko. Na naszym stole pojawiły się także pyszne placuszki z wiosennym twarożkiem, a także gęsia wątróbka z karmelizowaną gruszką i szałwią.
W kuchni Dzień Dobry TVN, w poniedziałkowy poranek, rządziły dzieciaki z MasterChefa: Mateusz Truszkiewicz i Luiza Baaziz. Przygotowały dla nas swoje popisowe dania: kulki z łososia w orzechach, deser z nasionami chia, mini szarlotki, trufle twarogowe i pieczoną doradę na śródziemnomorskiej sałatce. Pomagała im jurorka programu Anna Starmach.
Jedzenie to uczta nie tylko dla podniebienia, ale również dla naszego wzroku. Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN udowodnił, że potrawy smakują lepiej, gdy są pięknie podane. Piotrowi pomagały Marta Szostek i Antonina Kiliś, projektantki. Jakie potrawy przygotowali?
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował smakołyki bazujące na cieście francuskim. Jak przygotować je samodzielnie w domu? Czy jest czasochłonne zajęcie? Z czym podawać ciasto? Andrzej proponuje nadzienia słodkie (budyń, czekoladę czy marmoladę) oraz na słono (z pomidorami i mozzarellą lub z kurczakiem, ziemniakami i groszkiem).
Daria Ładocha gości w domu Agnieszki, mamy 7-letniej Julii i 5-letniego Jasia. Cała rodzina przygotowała energetyczne, słodkie, ale i zdrowe przekąski dla małych niejadków. W kuchni pojawiły się batony owsiane z żurawiną i migdałami, batony bananowe, a na obiad komosa ryżowa z kurczakiem.
Czekolada to jeden z najpopularniejszych afrodyzjaków. Czekolada to nie tylko wyjątkowy, aksamitny smak. Ten słodki produkt ma również wiele właściwości zdrowotne. Jakie? Jak powstaje czekolada? W jakiej formie najlepiej ją zjadać i co można na jej bazie przyrządzić w kuchni? Sprawdził to nasz smakosz Mikołaj Rey.
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy specjalistę od steków -Jacka Pisułę. Restaurator opowiedział, jaką wybierać wołowinę na steki oraz, jak ją odpowiednio przygotować. Spróbujecie?