w kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała potrawy, które dostarczą nam cennych składników mineralnych i witamin. Tych wczesną wiosną szczególnie nam potrzeba :) Na naszym stole pojawiły się takie pyszności jak: ciasto z serkiem mascarpone i dżemem z czarnej porzeczki, muffiny z gorzką czekoladą czy stek z tuńczyka w syropie z czarnego bzu. Spróbujecie?
Andrzej Polan namawia, by co jakiś czas, każdy z nas własnoręcznie przygotował ciasto drożdżowe :) Na zachętę, proponuje ciasto drożdżowe na słodko oraz w wersji wytrawnej. Co powiecie na bułeczki drożdżowe z pieczonym serem i drożdżowe pulpety w sosie pomidorowym? Zobaczcie, co Andrzej "wyczarował" w naszej kuchni.
Tym razem Daria Ładocha wybrała się do Warpun, wsi położonej w województwie warmińsko-mazurskim. Została zaproszona przez jej mieszkańców, by wspólnie z nimi gotować. Nad Jeziorem Warpuńskim zapachniało grillowanym jesiotrem, pstrągiem i węgorzem oraz smażonym okoniem... Zobaczcie, dlaczego warto odwiedzić Warpuny.
Znawca smaków Mikołaj Rey pojechał do Janowa, by przyjrzeć się uprawie pomidorów malinowych. Tam poznał makrolofusa - prawdziwego bohatera szklarni oraz miał okazję przygotować tartę z pomidorami. Dowiedział się również, od czego zależy wyhodowanie dobrego pomidora. Lubicie pomidory?
Piotr Kucharski przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN potrawy z sezonowych warzywach. Dlaczego nowalijki należy przed przygotowaniem moczyć w wodzie? Co powiecie na stir fry z kurczakiem i ogórkiem oraz sałatkę z pieczonych rzodkiewek i szparagów? Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy uczestników MasterChef Junior, którzy wczoraj pożegnali się z programem. Zuzia i Karol, pod okiem Anny Starmach, przygotowali: przegrzebki z sosem winno-maślanym, puree selerowo-waniliowe, creme brulee, skrzydełka faszerowane kaszą jaglaną, rodzynkami i orzechami oraz krem cytrynowy. Spróbujecie?
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy zwycięzcę programu „Top Model” Radka Pestkę i jego trenera, wicemistrza świata w karate Tomasza Boruca. Panowie przygotowali zdrowe dania, dzięki którym zbudujesz tkankę mięśniową. Były to: naleśniki z mąki zbożowej z owocami, zupa krem z groszku i brokułów, sałatka z komosy ryżowej z indykiem i jogurtem z burakami oraz mrożony jogurt z owocami leśnymi.
W kuchni Dzień Dobry TVN Aneta i Jasiek Kuroniowie przygotowali propozycje na przepyszny rodzinny obiad. Na stole pojawiły się: zapiekanka chłopska, minestrone z dodatkiem młodej kapusty i truskawki zapiekane pod koglem moglem.
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował potrawy ze szpinakiem w roli głównej. Co powiecie na soczystego indyka ze szpinakiem, tartę serową ze szpinakiem i truskawkami lub faszerowane szpinakiem i pieczarkami w miodzie kajzerki?
Blogerka Daria ładocha przygotowała potrawy z nowalijek: pesto z liści rzodkiewki, sałatkę z rzodkiewki z orzechami i kozim serem oraz krem z białej rzodkiewki z suszonymi pomidorami.
Amarantus jest zbożem o wysokich wartościach odżywczych i zdrowotnych. Czy można go jeść na surowo? W jakiej postaci najlepiej smakuje? Sprawdził to nasz smakosz Mikołaj Rey.
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Michała Kurka, znawcę kuchni polskiej i azjatyckiej. Bloger przygotował kurczaka satay z sosem z orzeszków ziemnych oraz tajską rybę na parze. Spróbujecie? Skorzystajcie z przepisów Miachała!
w kuchni Dzień Dobry TVN Adam Kozanecki przygotował energetyczne koktajle na wzmocnienie organizmu w okresie przesilenia wiosennego, ale nie tylko. Na naszym stole pojawiły się także pyszne placuszki z wiosennym twarożkiem, a także gęsia wątróbka z karmelizowaną gruszką i szałwią.
W kuchni Dzień Dobry TVN, w poniedziałkowy poranek, rządziły dzieciaki z MasterChefa: Mateusz Truszkiewicz i Luiza Baaziz. Przygotowały dla nas swoje popisowe dania: kulki z łososia w orzechach, deser z nasionami chia, mini szarlotki, trufle twarogowe i pieczoną doradę na śródziemnomorskiej sałatce. Pomagała im jurorka programu Anna Starmach.
Jedzenie to uczta nie tylko dla podniebienia, ale również dla naszego wzroku. Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN udowodnił, że potrawy smakują lepiej, gdy są pięknie podane. Piotrowi pomagały Marta Szostek i Antonina Kiliś, projektantki. Jakie potrawy przygotowali?
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował smakołyki bazujące na cieście francuskim. Jak przygotować je samodzielnie w domu? Czy jest czasochłonne zajęcie? Z czym podawać ciasto? Andrzej proponuje nadzienia słodkie (budyń, czekoladę czy marmoladę) oraz na słono (z pomidorami i mozzarellą lub z kurczakiem, ziemniakami i groszkiem).
Daria Ładocha gości w domu Agnieszki, mamy 7-letniej Julii i 5-letniego Jasia. Cała rodzina przygotowała energetyczne, słodkie, ale i zdrowe przekąski dla małych niejadków. W kuchni pojawiły się batony owsiane z żurawiną i migdałami, batony bananowe, a na obiad komosa ryżowa z kurczakiem.
Czekolada to jeden z najpopularniejszych afrodyzjaków. Czekolada to nie tylko wyjątkowy, aksamitny smak. Ten słodki produkt ma również wiele właściwości zdrowotne. Jakie? Jak powstaje czekolada? W jakiej formie najlepiej ją zjadać i co można na jej bazie przyrządzić w kuchni? Sprawdził to nasz smakosz Mikołaj Rey.
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy specjalistę od steków -Jacka Pisułę. Restaurator opowiedział, jaką wybierać wołowinę na steki oraz, jak ją odpowiednio przygotować. Spróbujecie?
Bartosz Kulik i Aleksander Dąbrowski, którzy odpadli wczoraj z programu "MasterChef Junior", dziś pod czujnym okiem Anny Starmach przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN soczystego łososia z pieczonymi batatami, tiramisu, faszerowane jabłka i kurczaka na leśnej łące. Skorzystajcie z ich przepisów!
"Senses" to kolejna polska restauracja, która zdobyła gwiazdkę Michelin! Jak się dostaje taką gwiazdkę? Czy szef kuchni wie, że ktoś ocenia jego dania? W kuchni Dzień Dobry TVN gośćmi byli Andrea Camastra, szef kuchni i jego zastępca Maciej Siąkowski. Mamy dla Was przepis, specjalnie przygotowany, dla naszych widzów, przez mistrzów kuchni!
W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała dania dla osób cierpiących na alergię krzyżową, która polega na występowaniu reakcji alergicznych w jednym czasie na co najmniej dwa alergeny o zbliżonej budowie białkowej. Na stole pojawiły się: krem z pieczonych buraków z wiśniami i mlekiem kokosowym; ciecierzyca z pęczakiem, kapustą włoską i świeżą bazylią; smażone banany w cieście z granatem i orzechowym dipem oraz witalny, zielony koktajl.
Tym razem poszukiwacz smaków Mikołaj Rey wziął na warsztat jedno z ulubionych warzyw Polaków - marchew. W Dzień Dobry TVN powiedział o jej właściwościach leczniczych, rodzajach i indeksie glikemicznym. Dowiedzieliśmy się również, w jakiej postaci lubi marchewkę Dorota Wellman i dlaczego w Portugalii marchew zaliczana jest do owoców.
Czas na wiosenne przysmaki. W kuchni Dzień Dobry TVN Beata Kartowicz przygotowała: tatara z awokado, łódeczki z sałaty rzymskiej z krewetkami, zupę z sałaty z karmelizowaną cykorią, tartę z ciasta francuskiego z mozzarellą, suszonymi pomidorami i bazylią oraz kogel-mogel zapiekany z truskawkami. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski wykorzystuje wielkanocne resztki jedzenia. Z jajek, świątecznej pieczeni i czerstwego ciasta przygotował takie smakołyki jak: drożdżowe pierożki z nadzieniem jajecznym, zapiekankę z pieczeni i pyszną bajaderkę. Wypróbujecie?
Teraz sama możesz zrobić tartę cytrynową z bezą, pieczoną z funkcją pary. Skorzytaj z naszego przepisu i zobacz, jakie to proste. Czy tarta znajdzie się na Twoim świątecznym stole?
Daria Ładocha odwiedziła w Koninie rodzinę Ani. Razem przygotowały wielkanocne dania bazujące na jajach, ale w wersji fit. W kuchni Pani Ani powstały takie potrawy jak: sałatka jajeczna, omlet biszkoptowy, pasta jajeczna.
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Kubę Mauricza. Dietetyk i trener, stosując się do zasady "jesteś tym, co jesz", przygotował dla nas pełnowartościowe koktajle. Co powiecie na koktajl z surowej wątróbki, banana i malin lub z żółtek jaj, awokado i karobu?
Zbliżają się Święta Wielkanocne, dlatego Anna Starmach dzieli się z Wami swoimi przepisami na mazurki. Skorzystajcie z jej przepisów i przekonajcie się, jak smakuje mazurek orzechowy, pomarańczowo-migdałowy, śliwkowy z czekoladą i różany. Aż ślinka cieknie!
Dziś gośćmi w naszej kuchni byli: Andrzej Polan i ... śmietanka! Poznajcie i wypróbujcie koniecznie przepisy na: dorsza w śmietance z chrzanem i grzybami, ciasto czekoladowe z jabłkami i śmietanką oraz babeczki cytrynowe. Pyyyycha!