Kto jest Twoim "Mistrzem Smaku"? Szczegóły akcji na stronie www.mistrzsmaku.tvn.pl
Francuski tatar z polędwicy wołowej
Składniki:
200 g polędwicy wołowej
50 g kaparów
50 g ogórków kiszonych
natka pietruszki
2 cebule białe
ketchup
tabasco
sos Worcestershire
3 jajka
olej
sałata rzymska
roszponka
papryka ostra
Przygotowanie: Posiekać mięso nożem. Obok siekamy: natkę pietruszki, kapary, cebulę i ogórki. Mieszamy z żółtkiem, oliwą, tabasco, papryką ostrą, ketchupem i sosem Worcestershire. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszać.
Tuńczyk z mango
Składniki:
200 g tuńczyka
100 ml sosu sojowego
100 ml octu ryżowego
bazylia tajska
szczypta cukru
1 słoik sosu Hoisin
200 g szalotki
kilka pomidorków koktajlowych
1 mango
kolendra świeża
kiełki fasoli mung
3 limonki
imbir mielony
Przygotowanie: Pokroić tuńczyka w steki. Marynujemy rybę w occie, soi, sosie Hoisin, odrobinie cukru i przyprawach. Smażymy: cebulę i pomidory koktajlowe, dodajemy kolendrę, trochę cukru i przyprawy. Kiełki fasoli Mung mieszamy z mango, odrobiną marynaty i soku z limonki.
Cykoria zapiekana
Składniki:
8 cykorii
100 g mąki
100 g masła
10 dużych plasterków szynki
200 g sera Ementaler lub Gruyère
300 g pieczarek
gałka muszkatołowa mielona
pieprz
sól
Przygotowanie: Gotujemy cykorię w wodzie z odrobina soli i soku z cytryny. Z masła i mąki robimy zasmażkę. Dodajemy do niej gorące mleko dzięki czemu powstaje sos bechamel. Dodajemy trochę soli, pieprzu i startej gałki muszkatołowej. Owinąć cykorie szynką, przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać sos bechamel, posypać serem Gruyere i zapiec w piekarniku aż ser się zarumieni.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN