Mistrzowie Smaku w naszej kuchni

Patricia Kazadi zaprosiła do kuchni Dzień Dobry TVN swoją, prywatną mistrzynię smaku, czyli swoją mamę Barbarę. Wspólnie z Michelem Moranem przygotowały: tatara z polędwicy wołowej, tuńczyka z mango i zapiekaną cykorię.

Kto jest Twoim "Mistrzem Smaku"? Szczegóły akcji na stronie www.mistrzsmaku.tvn.pl

Francuski tatar z polędwicy wołowej

Składniki:

200 g polędwicy wołowej

50 g kaparów

50 g ogórków kiszonych

natka pietruszki

2 cebule białe

ketchup

tabasco

sos Worcestershire

3 jajka

olej

sałata rzymska

roszponka

papryka ostra

Przygotowanie: Posiekać mięso nożem. Obok siekamy: natkę pietruszki, kapary, cebulę i ogórki. Mieszamy z żółtkiem, oliwą, tabasco, papryką ostrą, ketchupem i sosem Worcestershire. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszać.

Tuńczyk z mango

Składniki:

200 g tuńczyka

100 ml sosu sojowego

100 ml octu ryżowego

bazylia tajska

szczypta cukru

1 słoik sosu Hoisin

200 g szalotki

kilka pomidorków koktajlowych

1 mango

kolendra świeża

kiełki fasoli mung

3 limonki

imbir mielony

Przygotowanie: Pokroić tuńczyka w steki. Marynujemy rybę w occie, soi, sosie Hoisin, odrobinie cukru i przyprawach. Smażymy: cebulę i pomidory koktajlowe, dodajemy kolendrę, trochę cukru i przyprawy. Kiełki fasoli Mung mieszamy z mango, odrobiną marynaty i soku z limonki.

Cykoria zapiekana

Składniki:

8 cykorii

100 g mąki

100 g masła

10 dużych plasterków szynki

200 g sera Ementaler lub Gruyère

300 g pieczarek

gałka muszkatołowa mielona

pieprz

sól

Przygotowanie: Gotujemy cykorię w wodzie z odrobina soli i soku z cytryny. Z masła i mąki robimy zasmażkę. Dodajemy do niej gorące mleko dzięki czemu powstaje sos bechamel. Dodajemy trochę soli, pieprzu i startej gałki muszkatołowej. Owinąć cykorie szynką, przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać sos bechamel, posypać serem Gruyere i zapiec w piekarniku aż ser się zarumieni.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości