Gotujemy z Kuroniem

Jego ojciec uczył Polaków gotować w pierwszym kulinarnym programie w Polsce "Gotuj z Kuroniem". Dziś Jan Kuroń, w naszej kuchni, prezentuje, naszym widzom, swoje rodzinne przepisy. Jak wspomina tamte czasy i czy gotuje na podstawie przepisów ojca?

Szaszłyki baranie z sałatką ziemniaczaną

Składniki:

600 g mięsa baraniego, np. combra

400 g jogurtu naturalnego

4 duże cebule

3 ząbki czosnku

4 łyżki otartego cząbru

1 posiekana papryczka chili

Sól, pieprz

200 g boczku

Przygotowanie:

Mięso pokrój w 3 cm kostkę. W misce wymieszaj jogurt, cebulę posiekaną w kostkę, papryczkę chili oraz przyprawy. Włóż baraninę w powstałą marynatę i zostaw na minimum 10 godzin. Patyczki namocz w zimnej wodzie. Nabijaj po kolei mięso, boczek oraz cebulowe krążki. Pamiętaj aby kończyć i zaczynać na mięsie. Grilluj kilka minut z obu stron.

Sałatka ziemniaczana

Składniki:

½ kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach

6 ogórków kiszonych pokrojonych w kostkę

1 duża czerwona cebula pokrojona w piórka

½ pęczka koperku

Kilka łyżek groszku

Pół szklanki majonezu

Przygotowanie:

Ziemniaki obierz, pokrój w grubą kostkę i przełóż do miski . Dodaj pozostałe składniki, wymieszaj i posyp posiekanym koperkiem.

Skrzydełka z grilla

Składniki: 

- 1 kg skrzydełek z kurczaka

- 2 łyżki miodu

- 4 posiekane ząbki czosnku

- 75 ml sosu sojowego

- 4 łyżki sosu chili

- łyżkę świeżego utartego imbiru

- 50 ml oleju

- łyżka sezamu

Przygotowanie:

W dużym naczyniu wymieszaj wszystkie składniki. Spróbuj czy bejca jest odpowiednio ostra i słona. Dodaj skrzydełka i dokładnie wymieszaj. Odstaw do lodówki na kilka godzin. Przed umieszczeniem na ruszcie posyp mięso sezamem. Grilluj po 3 – 4 minuty z każdej strony.

Tymiankowe risotto z marchewką i selerem

Składniki:

20 g masła + kolejnych 10 g

1 średnia cebula

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka świeżego lub suszonego tymianku

2 liście laurowe

300 g ryżu arborio

100 ml białego wytrawnego wina

1 marchewka

2 kłącza selera naciowego

1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego

Sól, pieprz

Przygotowanie:

W rondlu rozpuść 20 g masła. Dodaj posiekaną w drobną kostkę cebulę zeszklij. Przeciśnij czosnek i dodaj przyprawy – tymianek, liście laurowe. Smaż na małym ogniu parę minut. Następnie wsyp ryż i mieszając trzymaj go na patelni 3 – 4 minuty, do momentu kiedy otoczka zacznie się ścinać. Wlej białe wino, poczekaj aż połowa odparuje. Następnie dodaj pokrojoną w kosteczkę marchewkę oraz posiekanego selera. Podlewając od czasu do czasu bulionem gotuj całość ok. 20 minut. Dopraw solą i pieprzem. Tuż przed podaniem dodaj pozostałe masło. Idealnie zrobiony ryż jest miękki na zewnątrz, jednak środek stawia delikatny opór pod zębem. Ponadto przy potrząśnięciu talerzem powinno się delikatnie rozsypywać, a nie stanowić zbitej masy.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości