Przepis na skrzydełka z grilla jest banalnie prosty. Można go również przyrządzić w trakcie złej pogody, zamieniając jedynie grill na piekarnik. Kluczowa natomiast jest marynata do skrzydełek na grilla. Może być miodowa, cytrynowo-ziołowa, ostra i bardzo pikantna. Propozycji na skrzydełka z grilla na blogach kulinarnych można znaleźć naprawdę wiele.
Jak przygotować skrzydełka na grilla
Grillowane skrzydełka przed całym procesem obróbki termicznej muszą być przede wszystkim dokładnie oddzielone od reszty korpusu i perfekcyjnie oczyszczone. Nawet jeśli kupujemy same skrzydełka w sprawdzonym sklepie, wprost od hodowcy, warto sprawdzić, czy nie zawieruszył się na nich jakikolwiek element upierzenia. Skrzydełka obiera się najciężej, warto więc na to zwrócić uwagę. Skrzydełka z grilla powinny również mieć obcięte końcówki w stawach . Następnie takie skrzydełka z kurczaka na grilla myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Dobrze zalać je zimną wodą i odstawić na godzinę. Można je jeszcze natrzeć solą i pieprzem i skropić z dwóch stron oliwą. Reszta to kwestia marynaty.
Jak przyprawić skrzydełka na grilla
Grillowane skrzydełka doprawiamy w zależności od smaku, jaki chcemy uzyskać. Jedni z nas wolą smaki łagodniejsze, ziołowe, inni lubią ostre skrzydełka z grilla. Natomiast jeśli chcemy przygotować danie, które powinno zadowolić wszystkich, to warto postawić na skrzydełka z grilla w miodzie.
Skrzydełka z grilla w miodzie doprawiamy następującymi przyprawami:
- chilli
- słodką papryką
- kurkumą
- curry.
Składniki te mieszamy ze sobą, aby uzyskać równomierną kompozycję. Kurczaka (wcześniej skropionego oliwą) obtaczamy w tak przygotowanej mieszance i zalewamy miodem. Ważne jest, aby wszystkie skrzydełka z grilla dokładnie spłynęły miodem. Tak przygotowane mięso wstawiamy do lodówki i trzymamy w miodzie do samego wyłożenia na grill. Analogicznie doprawione i zamarynowane skrzydełka można również upiec w piekarniku.
Najlepiej, aby miód był jak najbardziej płynny. Dobry będzie lipowy lub wielokwiatowy.
Ostra marynata do skrzydełek z grilla
Skrzydełka z grilla smakują też świetnie na ostro. Dobrze komponują się wtedy z delikatnymi dipami i grillowanymi warzywami. Wśród najbardziej polecanych do nich przypraw królują: pieprz cayenne, kurkuma, imbir, ostra papryka.
Przepis na ostre skrzydełka z grilla
- 15 skrzydełek
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki soku z cytryny
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 2 łyżeczki nasion kolendry (najlepiej mielonych)
- 2 łyżeczki mielonej papryki
- łyżeczka startego imbiru (ewentualnie może być mielony)
- łyżeczka soli
- pół łyżeczki papryki chilli lub pieprzu cayenne
- pół łyżeczki cynamonu
Wszystkie składniki marynaty mieszamy, zalewamy nią kurczaka, którego wcześniej wkładamy do foliowych woreczków. Przed zamknięciem dokładnie wypuszczamy powietrze i równomiernie rozprowadzamy marynatę. Tak przygotowane skrzydełka powinny zostać w lodówce na 2-4 godziny. Skrzydełka z grilla świetnie będą komponowały się z pieczonymi ziemniaczkami albo delikatną surówką .
Jak marynować skrzydełka na grilla – propozycja ziołowo-cytrynowa
Skrzydełka z grilla w marynacie ziołowo-cytrynowej to nieco delikatniejsza propozycja. Świetnie sprawdzi się również jako danie dla dzieci. Dodatkowego posmaku skrzydełkom nada tutaj sos ostrygowy.
Ziołowo-cytrynowa marynata do skrzydełek na grilla
- 10 ząbków czosnku
- 4 łyżki drobno posiekanej kolendry
- 3 łyżki sosu sojowego
- łyżka oleju słonecznikowego
- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- łyżka cukru
- łyżeczka soli
- skórka z jednej cytryny
- sok z połowy cytryny
- szczypta czarnego pieprzu.
Wszystkie składniki marynaty mieszamy i zalewamy nią skrzydełka. Tak zamarynowane skrzydełka na grilla należy odstawić do lodówki na kilkanaście godzin, a najlepiej na noc. Skrzydełka możemy również upiec w piekarniku. Nagrzewamy go wtedy do 150 stopni i pieczemy przez 30-35 minut. Na koniec można nieco zwiększyć temperaturę, aby skórka zrobiła się chrupiąca. Takie skrzydełka na grillu pieczemy około 7 minut z każdej strony. Do tak delikatnego mięsa świetnie będzie pasowała nieco bardziej pikantna surówka.
Skrzydełka z grilla w wykonaniu Jana Kuronia:
Źródło zdjęcia głównego: EyeEm