Zgłoś swojego mistrza smaku>>>
Torcik z placków ziemniaczanych z ziołowym serkiem i wędzonym łososiem
Składniki:
1/2 kg ziemniaków
1 łyżeczka mąki pszennej
1/2 cebuli
1 jajko
sól
pieprz
suszony tymianek
olej rzepakowy do smażenia
750 g serka śmietankowego
szczypiorek
suszony koperek
bazylia
200 g wędzonego łososia
1 łyżeczka chrzanu
Przygotowanie:
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Ziemniaki dokładnie odciśnij z wody i dodaj do nich mąkę, startą na drobno cebulę, jajko, sól, pieprz i suszony tymianek.
Na rozgrzanej patelni z olejem smaż placki po ok. 3 min. z każdej strony do ich zrumienienia. Kolejno odłóż je na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby pozbyć się nadmiernej ilości tłuszczu.
W osobnej misce połącz serek razem z posiekanym szczypiorkiem, koperkiem i bazylią. Dopraw wszystko solą, pieprzem i chrzanem.
Placki ziemniaczane przełóż serkiem i wędzonym łososiem.
Babcina szarlotka z solonym karmelem
Składniki:
Ciasto:
250 g mąki pszennej
150 g masła
80 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 żółtko
Nadzienie:
2 kg kwaśnych jabłek
1/2 szkl. brązowego cukru
1 op. cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżeczka mielonego cynamonu
3 łyżki mielonych migdałów
4 łyżki masła
płatki migdałowe
Sos karmelowy:
100 g cukru
50 g masła
50 ml śmietanki 30 proc.
sól gruboziarnista
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto szybko wyrób i owiń w folie spożywczą. Wstaw do lodówki na 30 min.
Jabłka pokrój w średniej wielkości kostkę. Na patelni rozpuść masło, a następnie wrzuć pokrojone jabłka oraz pozostałe składniki i smaż, aż jabłka zmiękną, a cukier się skarmelizuje.
Gotowe ciasto rozwałkuj i włóż do wysmarowanej masłem, i posypanej mąką prostokątnej blaszki. Nakłuj je delikatnie widelcem, a na wierzch połóż jabłka. Całość posyp płatkami migdałowymi i piecz przez 45 min. w 180 st. C.
Sos karmelowy: cukier roztop w rondelku. Gdy stanie się złoty i płynny, dodaj kawałeczek masła, a następnie śmietankę. Całość dopraw delikatnie solą.
Tort naleśnikowy z serkiem waniliowym i owocami
Składniki:
Naleśniki:
500 g mąki pszennej
1 l mleka 3, 2 proc.
8 dużych jajek
szczypta soli
2 łyżki cukru
Nadzienie:
200 g serka mascarpone
2 laski wanilii
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
Dekoracja:
maliny
jeżyny
borówki
porzeczki
cukier puder
kakao
płatki migdałowe
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na naleśniki połącz w jednej misce bardzo dokładnie, a następnie na rozgrzanej patelni smaż naleśniki. W misce połącz wszystkie składniki nadzienia. Usmażone naleśniki przekładaj serkiem, aż powstanie wielowarstwowy torcik. Wierzch udekoruj owocami, cukrem pudrem i kakao.
Nowoczesna sałatka jarzynowa
Składniki:
Sałatka:
3 marchewki
3 pietruszki
1/2 selera
1 batat (słodki ziemniak)
1 czerwona cebula
sól
pieprz
czosnek suszony
Majonez pesto:
1 żółtko
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy rosyjskiej
szczypta soli
1/2 szkl. oleju rzepakowego
pęczek bazylii
1 ząbek czosnku
3 łyżki orzeszków piniowych
pieprz
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN