Przepis na tort naleśnikowy z owocami

Do kuchni Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy ambasadorów akcji Mistrz Smaku: Damiana Kordasa i jego babcię Felę oraz Natalię Siwiec. Przygotowali dla nas: torcik z placków ziemniaczanych, szarlotkę z solonym karmelem, tort naleśnikowy z serkiem waniliowym i owocami oraz nowoczesną sałatkę jarzynową.

Zgłoś swojego mistrza smaku>>>

Torcik z placków ziemniaczanych z ziołowym serkiem i wędzonym łososiem

Składniki:

1/2 kg ziemniaków

1 łyżeczka mąki pszennej

1/2 cebuli

1 jajko

sól

pieprz

suszony tymianek

olej rzepakowy do smażenia

750 g serka śmietankowego

szczypiorek

suszony koperek

bazylia

200 g wędzonego łososia

1 łyżeczka chrzanu

Przygotowanie:

Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Ziemniaki dokładnie odciśnij z wody i dodaj do nich mąkę, startą na drobno cebulę, jajko, sól, pieprz i suszony tymianek.

Na rozgrzanej patelni z olejem smaż placki po ok. 3 min. z każdej strony do ich zrumienienia. Kolejno odłóż je na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby pozbyć się nadmiernej ilości tłuszczu.

W osobnej misce połącz serek razem z posiekanym szczypiorkiem, koperkiem i bazylią. Dopraw wszystko solą, pieprzem i chrzanem.

Placki ziemniaczane przełóż serkiem i wędzonym łososiem.

Babcina szarlotka z solonym karmelem

Składniki:

Ciasto:

250 g mąki pszennej

150 g masła

80 g cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 żółtko

Nadzienie:

2 kg kwaśnych jabłek

1/2 szkl. brązowego cukru

1 op. cukru z prawdziwą wanilią

1 łyżeczka mielonego cynamonu

3 łyżki mielonych migdałów

4 łyżki masła

płatki migdałowe

Sos karmelowy:

100 g cukru

50 g masła

50 ml śmietanki 30 proc.

sól gruboziarnista

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto szybko wyrób i owiń w folie spożywczą. Wstaw do lodówki na 30 min.

Jabłka pokrój w średniej wielkości kostkę. Na patelni rozpuść masło, a następnie wrzuć pokrojone jabłka oraz pozostałe składniki i smaż, aż jabłka zmiękną, a cukier się skarmelizuje.

Gotowe ciasto rozwałkuj i włóż do wysmarowanej masłem, i posypanej mąką prostokątnej blaszki. Nakłuj je delikatnie widelcem, a na wierzch połóż jabłka. Całość posyp płatkami migdałowymi i piecz przez 45 min. w 180 st. C.

Sos karmelowy: cukier roztop w rondelku. Gdy stanie się złoty i płynny, dodaj kawałeczek masła, a następnie śmietankę. Całość dopraw delikatnie solą.

Tort naleśnikowy z serkiem waniliowym i owocami

Składniki:

Naleśniki:

500 g mąki pszennej

1 l mleka 3, 2 proc.

8 dużych jajek

szczypta soli

2 łyżki cukru

Nadzienie:

200 g serka mascarpone

2 laski wanilii

3 łyżki cukru pudru

2 łyżki soku z cytryny

Dekoracja:

maliny

jeżyny

borówki

porzeczki

cukier puder

kakao

płatki migdałowe

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na naleśniki połącz w jednej misce bardzo dokładnie, a następnie na rozgrzanej patelni smaż naleśniki. W misce połącz wszystkie składniki nadzienia. Usmażone naleśniki przekładaj serkiem, aż powstanie wielowarstwowy torcik. Wierzch udekoruj owocami, cukrem pudrem i kakao.

Nowoczesna sałatka jarzynowa

Składniki:

Sałatka:

3 marchewki

3 pietruszki

1/2 selera

1 batat (słodki ziemniak)

1 czerwona cebula

sól

pieprz

czosnek suszony

Majonez pesto:

1 żółtko

1 łyżeczka soku z cytryny

1 łyżeczka musztardy rosyjskiej

szczypta soli

1/2 szkl. oleju rzepakowego

pęczek bazylii

1 ząbek czosnku

3 łyżki orzeszków piniowych

pieprz

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości