Jagnięcina
Składniki:
4 polędwiczki jagnięce
4 małe marchewki z natkami
150 g bobu
2 bataty 150 g kurek
masło szklanka porto (połowa dla kucharza, druga połowa do sosu)
Przygotowanie:
Krok 1: Purée z batatów. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Roztapiamy łyżkę masła w garnku i rumienimy lekko ziemniaki. Następnie dolewamy wody, tylko tyle, aby zakryć bataty. Gotujemy tak długo, aż będą miękkie. 15-20 minut spokojnie wystarczy. Odcedzamy i wrzucamy do blendera dodając sporą łyżkę masła i odrobinę soli do smaku. Purée musi być gładkie i kremowe. Jak już zmiksujecie, to potem z powrotem do garnka i trzymajcie temperaturę do samego podania i podgrzejcie przed podaniem.
Krok 2: Bób. wrzucamy go do gotującej się osolonej wody i gotujemy, aż będzie al dente. Skórka ma być lekko twardawa, a środek już miękki. Bób gotuje się zwykle 10 minut (pod koniec sierpnia, starszy już i twardszy od 15 do 20 minut) i po tym czasie powinien być już odpowiedni. Po odcedzeniu zalewamy zimną wodą, aby nie stracił koloru. Odłóżcie na bok i obierzcie z łupinek.
Krok 3: Obieramy marchewki, kroimy je wzdłuż na pół i wrzucamy do wrzątku na 1 minutę. Następnie zalewamy zimną wodą.
Krok 4: Na patelni rozgrzewamy masło: smażymy marchewkę, doprawiamy solą. Smażymy tak, aż będzie al dente. Czas smażenia to około 5-7 minut w zależności o grubości.
Krok 5: Kurki. Kiedy smażymy marchewkę, roztapiamy w międzyczasie dwie lub trzy łyżki masła i wrzucamy oczyszczone wcześniej kurki. Smażymy na średnim ogniu, aby nie spalić masła około 5-7 minut, aż będą odpowiednio miękkie i przejdą aromatem masła. Grzyby przyprawiamy solą oraz pieprzem. Na sam koniec do kurek dodajemy bób na 2 minuty przed podaniem.
Krok 6: Polędwica Rozgrzewamy łyżkę oleju na patelni. Posypujemy solą polędwiczki i układamy na patelni. Obsmażamy je bardzo szybko z każdej ze stron około 3 minuty, by kolor pozostał różowy w środku. Polędwiczki wyciągamy z patelni i dajemy im odpocząć.
Krok 7: Sos. Na rozgrzaną patelnie wrzucamy łyżkę oliwy, szalotkę i smażymy. Dodajemy odrobinę cukru i zalewamy porto. Redukujemy sos, dodajemy octu i na koniec, po redukcji zimne masło, by go zagęścić. Czas przygotowania sosu to około 2-3 minuty.
Podanie: Wszystko podajemy na ciepłych talerzach, by danie jak najdłużej trzymało temperaturę. Kiedy już wszystko pięknie ułożycie na talerzu, to warto rozejrzeć się za kieliszkami i uzupełnić je dobrym winem. Najlepiej takim, jakie Wam smakuje.
Kotlety wieprzowe z kremowym jarmużem i sałatką z fenkuła i moreli
Składniki:4 kotlety schabowe z kością
250 ml mleka migdałowego
sól Prymat
pieprz czarny w młynku Prymat
liście laurowe Prymat
tymianek Prymat
szałwia świeża 2-3
2 łyżki cukru brązowego
olej do smażenia
Przygotowanie:
Mleko podgrzewamy, dodajemy wszystkie przyprawy i zioła oraz cukier i posiekane drobno grzyby. Kotlety wstawiamy do mlecznej, aromatycznej zalewy i odstawiamy min. na godzinę. Smażymy na oleju na złoty kolor oprószając przed smażeniem solą i czarnym pieprzem.
3-4 gałązki jarmużu
1 cebula biała
1 łyżka masła klarowanego
sól Prymat
czarny pieprz Prymat
250 ml śmietanki 36%
1 łyżka miodu
Przygotowanie:
Pokrojoną drobno cebulę przesmażamy na maśle do momentu aż straci swoją surowość, dodajemy pokrojony jarmuż, pamiętając, że dodajemy tylko zielone części bez twardych unerwień. Chwilę smażymy, dodajemy sól i pieprz do smaku, a następnie śmietankę i miód. Smażymy do momentu, aż śmietanka odparuje.
1 bulwa fenkuła
100 g moreli suszonych
musztarda francuska Prymat
Przygotowanie:
Fenkuła kroimy w cienkie paski, parzymy w wodzie i hartujemy w zimnej wodzie. Namoczone morele miksujemy z musztardą francuską i małą ilością oleju. Powstałą musztardę morelową dodajemy do fenkuła, nieduża ilość do smaku i gotowe.
Ciasto z kurczakiem, szpinakiem i rydzami
Składniki:
2 piersi z kurczaka
1 cebula biała
masło klarowane do smażenia
2 jajka
100 ml śmietanka 36%
1 ciasto francuskie
1 opakowanie szpinaku
300 g świeżych rydzów
sól Prymat
pieprz czarny Prymat
tymianek Prymat
gałka muszkatołowa Prymat
ziele angielskie mielone Prymat
Przygotowanie:
Kurczaka gotujemy w wodzie z dodatkiem soli, pieprzu, tymianku suszonego. Rydze czyścimy i połowę z nich kroimy na mniejsze kawałki. Na maśle przesmażamy cebulę, kiedy tylko delikatnie zacznie się karmelizować dodajemy porwanego na mniejsze kawałki kurczaka gotowanego oraz po chwili rydze i szpinak. Wszystko przesmażamy chwilę, przekładamy do miski, studzimy. Do przestudzonych składników dodajemy jajka, śmietankę, doprawiamy mielonym zielem angielskim, nadającym ostrość potrawie, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Formę do tarty wykładamy ciastem francuskim, na cieście umieszczamy farsz z mięsa, grzybów i szpinaku. Na wierzch układamy pozostałe rydze, skrapiamy masłem rozpuszczonym. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40 minut w temp. 190 stopni.
Więcej na: mistrzsmaku.tvn.pl
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN