Pyzy, cepeliny i pampuchy. Ona robi je najlepiej!

Zainspirowani wpisem Janusza Piechocińskiego na Twitterze na temat upodobań kulinarnych Polaków i naszego uwielbienia dla ziemniaków, postanowiliśmy zaserwować Wam dziś najlepsze przepisy Beaty Kartowicz na ziemniaczane pyzy i cepeliny. Dodatkowo, znana poznańska restauratorka przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN pampuchy, czyli wielkopolskie pyzy drożdżowe. Lubicie? Skorzystajcie z jej przepisów. Smacznego!

Cepeliny

Składniki:

0,5 kg ugotowanych ziemniaków

1 kg surowych ziemniaków

2 jajka

2-3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

sól

Przygotowanie:

500 g mielonej łopatki wieprzowej

3 ząbki czosnku

sól i pieprz

kawałek boczku (wędzony, surowy na skwarki)

cebula

Ciasto:

Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (odcedzić, a pozostałą na dnie skrobię dodać do masy). Ziemniaki ugotowane zetrzeć lub zgnieść praską, dodać jajka, mąkę, sól i wyrobić ciasto.

Mięso mielone doprawić solą, pieprzem oraz 3 ząbkami czosnku (należy go najpierw przepuścić przez praskę). Należy nabierać na dłonie ciasto, rozpłaszczyć, nałożyć podłużny wałeczek mięsa i formować w kształt łódki.

Wielkopolskie pyzy drożdżowe (pampuchy, buchty)

Składniki:

0,5 kg mąki pszennej

szklanka mleka

2 jajka

3 łyżki masła stopionego

3 dkg drożdży

sól i cukier

Przygotowanie:

Do pokruszonych drożdży dodać odrobinę mleka, łyżkę mąki i łyżkę cukru – wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Do mąki wlać rozczyń, dodać ubite jajka z odrobiną soli oraz resztę mleka. Wyrobić ręką do momentu odrywania się od miski na koniec dodając rozpuszczone, przestudzone masło. Zostawić do wyrośnięcia pod przykryciem. Wycinać szklanką okrągłe kluski, posypać mąką i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Za pomocą sznurka przymocować gazę do szerokiego garnka, kluski nakładać partiami i gotować 7-8 minut. Można podawać na słodko lub słono.

Składniki:

2 kg ziemniaków

2 jajka

sól

Przygotowanie:

Połowę ziemniaków ugotować w mundurkach, ostudzić. Drugą połowę ziemniaków obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, przecisnąć przez gazę, sok wylać, a skrobię z gazy dodać do masy. Ugotowane, wystudzone i obrane ziemniaki zgnieść i wymieszać z surowymi. Dodać jajka rozbite ze szczyptą soli. Formować niewielkie kluski, gotować 5-7 minut we wrzącej, osolonej wodzie. Podawać z okrasą z boczku lub wędzonej słoniny i cebulki. Najlepiej serwować z zasmażaną, kiszoną kapustą lub jako dodatek do mięs z sosami.

Ciasto wykonać wg przepisu powyżej.

Farsz:

0,5 kg łopatki wieprzowej lub karkówki

włoszczyzna

2 liście laurowe

5 ziaren ziela angielskiego

6 ziaren czarnego pieprzu

sól, pieprz czarny mielony

majeranek

2 duże cebule

1 duża łyżka masła

1 ząbek czosnku

boczek surowy wędzony

Przygotowanie:

Mięso włożyć do garnka z niedużą ilością zimnej wody, by woda przykrywała mięso, dołożyć obraną włoszczyznę, liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotować do miękkości. Mięso, marchewkę, seler i pietruszkę zmielić. Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na złoty kolor na maśle i dodać do mięsa. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem oraz odrobiną czosnku. Dodać tyle wywaru z gotowania, by farsz był wilgotny, ale zwarty. Jeśli lubicie proponuję dodać drobno posiekaną pietruszkę.

Należy nabierać na dłonie ciasto, rozpłaszczyć, nałożyć mięso i formować w kształt kulki. Podawać z okrasą z boczku lub wędzonej słoniny i cebulki.

Składniki:

30 dkg kiełbasy myśliwskiej

8 szt pieczarek

1 średniej wielkości cebula

2 plastry boczku surowego wędzonego

3 małe ogórki kiszone

2 łyżki koncentratu pomidorowego

1 łyżeczka mąki pszennej

papryka słodka, sól, pieprz

1 ząbek przeciśniętego przez praskę czosnku

Przygotowanie:

Kiełbasę pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki, cebulę w piórka, boczek w paski. Na głębokiej patelni podsmażyć boczek, dorzucić kiełbasę i podsmażać razem przez kilka minut. Dodać odrobinę oleju dodać cebulę, zrumienić i wrzucić pieczarki. Podlać gorącą wodą, dodać koncentrat przykryć i gotować kilka minut. Dodać pokrojone w kostkę ogórki kiszone i gotować kolejne kilka minut. Doprawić słodką papryką, solą i pieprzem do smaku. Zagęścić mąką rozmieszaną w małej ilości wody.

Składniki:

30 dkg podgrzybków świeżych lub mrożonych

50 ml śmietanki kremówki

2 cebule

sól, pieprz

lubczyk

1 łyżka masła

1 łyżka oleju rzepakowego

posiekana natka pietruszki

Przygotowanie:

Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle i oleju, dodajemy pokrojone grzyby i podsmażamy przez 5-6 minut. Podlewamy niewielką ilością wody (ok. 100 ml), dusimy pod przykryciem 5-6 minut, gdy płyn odparuje dodajemy śmietankę. Dodajemy sól, pieprz i zieloną pietruszkę i gotujemy do zgęstnienia.

Składniki:

100 ml śmietanki 30%

1 łyżka cukru pudru

owoce

150 g truskawek do zmiksowania

50 g malin

50 g borówki

Przygotowanie:

Śmietankę kremówkę delikatnie ubić do konsystencji kwaśnej śmietany, dodać cukier puder i wymieszać. Zmiksować truskawki i dodać do śmietany. Resztę owoców wykorzystać do dekoracji.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości