Mini brownie
Składniki (na 150 porcji):
Ciasto:
500 g tabliczki czekolady Excellence Orange Intense
750 g masła
350 g cukru trzcinowego
szczypta soli morskiej
10 małych jajek z wolnego wybiegu
500 g mąki pszennej
200 ml mleka 1,5 proc.
Opcjonalnie dodatkowo do ciasta:
500 g tabliczki czekolady Excellence Orange Intense, posiekanej
Lukier:
500 g tabliczki Excellence 70 proc. Cacao )
750 g masła
Mus czekoladowy:
1500 g śmietany 36 proc.
500 g tabliczki czekolady Excellence Chili
Dekoracja:
Owoce kumkwatu oraz liście mięty
Przygotowanie:
Nagrzewamy piec do 175 st. C. Powoli rozpuszczamy masło z posiekaną czekoladą Excellence Orange Intense. Po rozpuszczeniu odstawiamy na bok do ostygnięcia. W misce ubijamy trzepaczką cukier, sól oraz jajka. Ubijamy do momentu aż masa stanie się jasna, lekka i jasna. Mieszamy masę jajeczną z ostygniętą czekoladą i dodajemy mąkę oraz masło. Dodajemy posiekaną czekoladę Excellence Orange Intense. Rozlewamy masę do foremek lub do silikonowej tacki (tackę smarujemy wcześniej rozpuszczonym masłem). Pieczemy przez 15 min. (jeśli chcemy uzyskać efekt miękkiego środka, skróćmy czas pieczenia). W celu przygotowania lukru rozpuszczamy razem masło z czekoladą. Zanurzamy ostygnięte babeczki w lukrze i odstawiamy na bok do ostygnięcia. Jeśli uważasz, że Twój deser nadal nie jest wystarczająco czekoladowy, to wykonaj kolejne kroki, aby wznieść się na jeszcze wyższy poziom czekoladowej przyjemności.
Czekoladowy mus: zagotuj śmietanę i dodaj czekoladę Excellence Chili. Odstaw na noc do ostygnięcia. Ubij krem na mus. Przełóż mus do rękawa czekoladowego i zrób na górze każdej z babeczek mały czekoladowy wirek. Użyj owoców np. plasterków kumkwatów lub liści mięty do dekoracji (zależy od wykorzystanych smaków czekolady).
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN