Drożdżowe ciasto maślane kojarzy nam się raczej z deserem lub słodką przekąską, jednak, jak się okazuje, może stanowić również świetny dodatek do wytrawnych dań. W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski pokazał nam przepisy na maślane bułeczki w niekonwencjonalnych odsłonach.
W kuchni Dzień Dobry TVN szef kuchni Piotr Kucharski przygotował pyszne dania z warzyw. Na stole pojawiły się: warzywa z wołowiną i orzechowym dzikim ryżem, warzywa pod beszamelem oraz orientalna zupa z krewetkami. Palce lizać!
W ramach cyklu „Smaki regionów”, który przygotowujemy wspólnie z Tele Magazynem i Tele Programem restauratorka Beata Kartowicz zrobiła w kuchni Dzień Dobry TVN specjały z Wielkopolski. Mieliśmy okazję spróbować czerninę na gęsinie, piersi z gęsi, modrą kapustę z jabłkami, szagówki poznańskie oraz pierogi z gęsiną.
Sałatki kojarzą nam się raczej z okresem wiosenno-letnim ze względu na to, że składają się zazwyczaj ze świeżych warzyw i serów, które wychładzają organizm. W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha udowodniła, że sałatki mogą być tanie, polskie i rozgrzewające!
Już wiemy kto będzie nowym prezydentem USA. A jak jedzą główni kandydaci tegorocznego rajdu o najważniejszy fotel w Stanach? Kuchnią Dzień Dobry TVN rządził dzisiaj Michał Molenda, który miał okazję przygotowywać kolację dla Donalda Trumpa i Hillary Clinton.
Masło orzechowe, zaraz obok bekonu i pancake'ów, jest najpopularniejszym przysmakiem pojawiającym się na amerykańskich stołach podczas śniadań. Można je zrobić z każdego rodzaju orzechów, choć najpopularniejsze jest to z fistaszków. Zawiera duże ilości białka roślinnego, zdrowych tłuszczów oraz magnezu. A jak wybrać dobre masło? Kupić je w sklepie, czy przygotować w domu? Orzechowe tajemnice rozwiązała dla nas Katarzyna Bosacka w swoim cyklu "(Ro)zważmy to".
Na półkach księgarń właśnie pojawiła się pierwsza książka kucharska Kasi Bosackiej. Czy znawczyni zdrowej żywności wykorzysta swoje polonistyczne wykształcenie i zajmie się pisaniem na stałe? Być może, ale zanim to nastąpi odwiedziła kuchnię Dzień Dobry TVN i ulepiła bajecznie kolorowe pierogi.
Jesień to czas na rozgrzewające dania. W kuchni Dzień Dobry TVN Ania Staramach i była uczestniczka Masterchefa Marta Ignasiak-Kciuk przygotowały placki ziemniaczane z aromatycznym gulaszem. Z czym jeszcze można podać ten prosty przysmak polskiej kuchni?
Jakob Kosel był w finałowej trójce 5. edycji Top Model. Mimo, że nie wygrał programu jego kariera rozwija się w błyskawicznym tempie. A wszystko to dzięki zdrowemu stylowi życia i prawidłowemu odżywianiu. Tego nauczyła go jego mama Krystyna, która dziś towarzyszyła mu w kuchni Dzień Dobry TVN.
Piotr Kucharski postanowił sprawić kulinarną frajdę Marcinowi Mellerowi, który "cierpi gdy musi rano jeść kiełki czegoś i listki". Dlatego dziś w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował "dania konkretne": pyzy ziemniaczane z kapustą, kluski śląskie z gęsiną i gruszką oraz kopytka z warzywami. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha zaprezentowała nietuzinkowe pomysły na tradycyjne polskie zupy. Mogliśmy spróbować: kalafiorową z jabłkami, pomidorową z cieciorką, chili i limonką, krupnik z pęczakiem i suszonymi grzybami oraz wege leczo z ogórkami.
Jesień to czas na długie spacery w lesie. Co możemy znaleźć między drzewami? Mikołaj Rey wybrał się do zaszytej w kniei leśniczówki, aby przygotować pyszną grzybową zapiekankę z serem korycińskim, a w Dzień Dobry TVN powiedział o zaletach dzikiej róży i głogu.
W kuchni Dzień Dobry TVN Paweł Dobrzański przygotował dania dla biegaczy: krem pomidorowy, pesto pietruszkowe, pęczotto z warzywami oraz deser śliwkowo-dyniowy. Smacznego!
Niełatwo znaleźć w sklepie dobre chałwy, ponieważ - zamiast sezamu - zwykle na pierwszym miejscu w składzie mają cukier. Do tego konserwanty, emulgatory i sztuczne aromaty. Jak zatem zrobić dobrą domową chałwę? Jakie są jej zalety? Ile możemy zjeść chałwy? O tym w Dzień Dobry TVN prowadząca cykl "(Ro)zważmy to" Katarzyna Bosacka.
Joanna Studnicka i Grzegorz Bień odpadli z Masterchefa. W kuchni Dzień Dobry TVN zaprezentowali nam swoje jesienne pomysły na ziemniaki, dynię i cielęcinę.
Sophie Moris po raz kolejny odwiedziła kuchnię Dzień Dobry TVN. Tym razem przygotowała: ciastka z gorzką czekoladą i żurawiną, Maślane kotlety wieprzowe z kapustą oraz malinowe brownie. Smacznego!
Sezon na jabłka w pełni, dlatego w kuchni Dzień Dobry TVN szef kuchni Andrzej Polan przygotował smakowite desery z tym właśnie owocem. Mieliśmy więc okazję skosztować szarlotkę, omlet z jabłkami do góry nogami oraz kruszonkę z jabłkami. Palce lizać!
W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha złamała stereotypy dotyczące produktów, które powinniśmy jeść w okresie jesienno-zimowym. Czy chleb może być rozgrzewający?
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy uczestnika MasterChefa Marka Pukasa i jurorkę programu Anię Starmach. Przygotowali dla pysznego kurczaka w warzywach. Palce lizać!
W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała: placki dyniowo-owsiane z miodem, zupę fasolową z porem i ziemniakami, kanapki na ciepło z pastą z wędzonego pstrąga, kanapki na ciepło z ziołowym serkiem oraz pęczak z kiełbasą, cebulą oraz cukinią.
W kuchni Dzień Dobry TVN Janusz Fic przygotował dania z ryb: zupę rybną z płatkami marynowanego leszcza i suszonymi pomidorami, sandacza pieczonego w soli z kiszonym selerem i polentą oraz jesiotra duszonego w białym winie z kulebiakiem z kiszonej kapusty i brokułami. Był też smażony filet z okonia na tarcie z jarmużu. Smacznego!
Kiedy widzimy kominiarza, najlepiej złapać się za guzik. Podobno to przynosi szczęście. Tymczasem Mikołaj Rey na widok kominiarza złapał za garnki ;) A o technikach wędzenia nasz ekspert od smaków powiedział w Dzień Dobry TVN. Jak przygotować produkty, które chcemy uwędzić? Ile czasu trwa wędzenie?
Anna Starmach i Sylwia Ładyga pokazały nam dziś jak przygotować lasagne. Przy okazji poznaliśmy historię tej potrawy. Co zrobić, żeby nie wyszła nam ... "mamałyga zamiast lasagne"? Zobaczcie.
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy znanego z programu Azja Express Darka Kuźniaka. Przygotował dla nas pyszne jesienne dania: flaki z boczniaka, tatara wołowego z kurkami i parmezanem oraz skrzydełka kurczaka w boczku. Było też coś dla smakoszy słodkości: jabłka pod kruszonką z rozmarynem.
Rozpoczynamy nowy cykl "Smaki Regionów" z dziennikami regionalnymi w całej Polsce oraz Tele Magazynem i Tele Programem. Dzisiaj w Dzień Dobry TVN kuchnia małopolska, do której zapraszamy razem Gazetą Krakowską. Andrzej Polan przygotował: zupę bryndzową, placki z blachy po zabielsku, maczankę krakowską, pierogi z bryndzą i kurkami. Smacznego!
Daria Ładocha przywiozła nam, ze swojej wyprawy, odrobinę słońca, mnóstwo pozytywnej energii i przepisy na szybkie, tanie i zdrowe dania. Poznajcie jej przepisy na: śniadanie - grzanki z pastą z pomidorów z miętą i orzechami, obiad- polędwiczki wieprzowe pod pierzynką z buraków i jabłek, deser - sernik z zieloną herbatą i polewą z białej czekolady i kolację - makaron ryżowy ze wstążkami z cukinii, pieczoną dynią i słonecznikiem. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN uczestnik MasterChefa Michał Fabiszewski i Ania Starmach przygotowali risotto na trzy sposoby: z grzybami, pesto oraz dynią i kurczakiem. Smacznego!
Jakub Kaczmarek jest dyrygentem oraz kompozytorem. W rozmowie z Mikołajem Reyem przyznał, że w czasie koncertu potrafi zrzucić aż 5 kg wagi. Dyrygent przez ogrom obowiązków nie ma też czasu na samodzielne przygotowywanie posiłków. Mikołaj Rej zaproponował mu pożywną potrawę, która nie wymaga umiejętności kulinarnych. Co to było? I czy Jakub był z dania zadowolony?