W studiu Dzień Dobry TVN od samego rana pachnie dziś pyszną kawą za sprawą dwóch trenerek baristów z sieci kawiarni Costa Coffee: Aleksandry Perz i Kamili Gonciarz. Trenerki zdradziły nam też sekret dobrej kawy. Czym jest crema i jak ją zrobić? W jaki sposób można malować mlekiem na kawie? Po czym poznać dobrą kawiarnię?
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował potrawy bazujące na konserwach rybnych. Jak się okazuje, zapuszkowane ryby mogą być smaczne i zdrowe. Nasz kucharz zaproponował takie dania jak: pieczone ziemniaki z mięsem i sardynkami, pastę z makreli z rukolą i chrupkami z chleba czy zupę krem z buraków z zapuszkowanymi śledziami. Macie ochotę?
W kuchni Dzień Dobry TVN Klaudia Budny przygotowała potrawy, które pomogą uzupełnić niedobory witaminy D. Jej deficyt może przyczynić się do depresji, raka jelita grubego i raka piersi. Co powiecie na twarożek z suszonymi pomidorami i oliwkami, śledzia w ziołach z kozim serem lub zupę grzybową?
Do kuchni Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy dyrektora Reprezentacji Polski w Piłce Nożnej Tomasza Iwana i jego partnerkę - prezenterkę telewizyjną Natalię Jakułę. Przygotowali dla nas: ciasto marchewkowe, krem z marchewki i soczewicy, przekładańca z łososiem i mozarellą oraz makaron curry z krewetkami i pomidorkami. Smacznego!
Prowadząca program „Wiem, co jem na diecie” Katarzyna Bosacka przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN dietetyczne dania. Na stole pojawiły się: kanapki z serkiem wiejskim i pomidorem, sałatka owocowa, ryba z kaszą gryczaną i kapustą kiszoną oraz placuszki z cukinii. Kasia powiedziała nam również o swoim nowym programie, który poprowadzi w TVN Style.
Andrzej Polan przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN bułeczki drożdżowe z warzywami i boczkiem, pierożki z wiśniami i rybę z gruszkami. Andrzej wszystkie dania ugotował na parze. Smacznie i przede wszystkim zdrowo, dlatego polecamy Wam jego przepisy!
Smakosz Mikołaj Rey przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN, w Środę Popielcową, postne dania. Skorzytajcie z jego przepisów na faszerowane buraczanym pęczakiem pieczarki, bigos z wędzoną rybą oraz krem z białych i czerwonych warzyw.
W zimowym okresie najwięcej właściwości odżywczych mają warzywa okopowe, między innymi seler. Czy wiedzieliście, że warzywo to ułatwia odchudzanie i dodaje wigoru? Dlaczego należy przechowywać je w ziemi? Jak je odpowiednio przygotować, by nie straciło walorów smakowych i zdrowotnych?
Adam Kozanecki, uczestnik MasterChefa, przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN potrawy bazujące na malinach. Na naszym stole pojawiły się pierożki z nadzieniem malinowym, malinowe roladki z indyka, a na deser biszkopt migdałowy z malinami. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN gotuje dziś małżeństwo Kuroniów. Jan i Aneta, którzy sami zostaną wkrótce rodzicami, przygotowali smaczne i bardzo zdrowe potrawy dla kobiet w ciąży. Na naszym stole pojawiły się takie pyszności jak: smoothie, czyli zielona bomba witaminowa, rozgrzewająca zupa oraz zapiekany dorsz z warzywami.
W kuchni Dzień Dobry TVN: pieczeń cielęca, kluski kładzione oraz marchew duszona z imbirem i gruszką. Swoje ulubione danie, przygotował dziś Mateusz Gessler. Już wkrótce zobaczymy go w roli jurora w programie "MasterChef Junior". Jak podoba mu się praca z młodymi talentami kulinarnymi i jak układa się współpraca z Michelem Moranem i Anną Starmach? :)
Jedna ze stołecznych restauracji serwujących kebaby została wybrana przez internautów najlepszą restauracją w Polsce 2015. Z tej okazji , w kuchni Dzień Dobry TVN, Ewa Malika Szyc-Juchnowicz przygotowała dziś dla Państwa kilka wersji tej potrawy. Lubicie kebaby? Wypróbujecie nasze dzisiejsze przepisy?
W kuchni Dzień Dobry TVN gotuje Mateusz Nowak. Półfinaliście programu „Masterchef” pomaga jego żona Magdalena. Małżeństwo Nowaków przygotowało potrawy z dodatkiem pomarańczy. Co powiecie na pierś z kaczki w sosie pomarańczowym lub na słodkie naleśniki?
Tym razem Mikołaj Rey udał się do Łodzi na tamtejszy festiwal Street Food. Okazuje się, że moda na żywność z ulicy ma niewiele wspólnego z fast foodem. Na ulicy można zjeść smacznie i zdrowo. Mikołaj pod czujnym okiem swojego przewodnika Marcina Knopa przygotował street foodową wersje zająca.
W naszej kuchni Beata Kartowicz i jej desery z jabłek. Przekonajcie się, jak smakują zapiekane jabłka, mus z jabłek i klasyczne włoskie ciasto jabłkowe, czyli Torta di Mele. Skorzystajcie z przepisów Beaty. Zgadzacie się, że cynamon świetnie pasuje do jabłek? A Marcin Prokop pokaże Wam, co jeszcze można zrobić z jabłek... i nie chodzi tu wcale o potrawy! ;-)
W kuchni Dzień Dobry TVN gotowali dziś: Laura Breszka i Sebastian Stankiewicz, aktorzy w serialu „Singielka” oraz Michał Kurek, bloger kulinarny. Nasi goście przygotowali potrawy dla singli, ale nie tylko. Co powiecie na mini burgery na patyczkach lub naleśniki kakaowe z musem malinowym?
Dziś w kuchni DDTVN gotują młodzi aktorzy serialu „Na wspólnej”. Okazuje się, że Michalina Robakiewicz, Michał Tomala i Dawid Czupryński po godzinach lubią gotować. Dla nas przygotowali pizzę, krem z dyni oraz deser. Wypróbujecie ich przepisy?
W kuchni Dzień Dobry TVN gotuje dziś Charles Daigneault. Finalista programu "Master Chef" przygotował kilka propozycji na smaczne i pożywne śniadanie. Na naszym stole pojawiły się takie potrawy jak: bułeczki z patelni, burgery śniadaniowe, tarta z boczkiem, porem i serem czy jajka w koszykach.
W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała pełnowartościowe i pyszne dania, która nadają się na poranny posiłek. Propozycje ucieszą osoby, które mają tylko kilka minut na przygotowanie śniadania.
Tym razem Mikołaj Rey - w poszukiwaniu nowych smaków - pojechał do Stoczka Klasztornego, gdzie królują przetwory. Tam poznał przepis na zapiekankę z serem pleśniowym, orzechami i gruszkami.
Wczoraj w kuchni Dzień Dobry TVN robilliśmy kruche ciasteczka z musem malinowym, a dziś kisimy cytryny i ogórki. Czy różni się kiszenie od kwaszenia? Jak smakuje kiszona, a jak kwaszona kapusta? Dlaczego warto jeść kiszone ogórki? Skorzystajcie z przepisów Piotra Kucharskiego na kiszone cytryny, gulasz z kiszonymi ogórkami, ciepłą sałatkę z pęczaku z salsą z kiszonych cytryn oraz placek z kiszoną kapustą i kiełbasą.
Kucharz Adam Kozanecki w naszej kuchni przywołuje lato w środku zimy. Skorzystajcie z jego przepisów na: placuszki serowe z czarną porzeczką, risotto malinowe i domowy budyń różany z kruchym ciasteczkiem. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN Justyna Tomańska z córką Zosią i przyjaciółką Zosi – Jessicą udowodniły, że przy szykowaniu smacznych dań można doskonale się bawić. Przygotowały dla nas: różdżki wróżki, zupę Shreka i dinozaura, spaghetti z sosem pomidorowym i ośmiorniczkami, lody i pizzę z arbuza.
W kuchni Dzień Dobry TVN gotowała mistrzyni MMA Joanna Jędrzejczyk. Pomagał jej osobisty dietetyk Jakub Mauricz. Jaki jest sekret diety Asi? Czy wiedzieliście, że mistrzyni lubi jeść boczek? Na naszym stole znalazły się takie potrawy jak: risotto z orzechami i rodzynkami, koktajl jajeczno-owocowy i omlet szpinakowo-brokułowy.
Karnawał to czas licznych zabaw i spotkań towarzyskich. W kuchni Dzień Dobry TVN Joanna Orleańska przygotowała efektowne i smaczne potrawy, które nadają się na spotkania ze znajomymi. Aktorce towarzyszyły dwie pomocnice: Tosia i Maja.
W kuchni Dzień Dobry TVN gotuje dziś Daria Ładocha. Pomaga jej Aleksandra Karkowska, współautorka książki „Banany z cukru pudru”. Panie przygotowały potrawy z okazji Dnia Babci. Na naszym stole pojawił się hummus i burgery z cieciorki, ale również tradycyjne pączki.
Gabriela Jandziś i Martyna Gazińska wyjechały do Budapesztu, gdzie otworzyły kanapkarnię. Dlaczego zdecydowały się na tego typu działalność? Czy Węgrom zasmakował polski chleb? Jakie kanapki najczęściej kupują miejscowi? Polki w ich kanapkarni odwiedził Piotr Kucharski.
Studio Dzień Dobry TVN odwiedził Bilguun Ariunbaatar ze swoją narzeczoną Izabelą Liebert. Za kilka miesięcy Bilguun zostanie ojcem. Jak się poznali i czym ujęła Bilguuna Izabela? Czym zajmuje się jego narzeczona? Nad czym teraz pracuje Bilguun? Dorocie i Marcinowi, w naszej kuchni, opowiedzieli o swoim związku, planach na przyszłość, pracy, a także przyrządzili kaczkę nadziewaną chałką, sałatki i dmuchany amarantus z kaszą kukurydzianą.
Tym razem nasz smakosz Mikołaj Rey udał się na Mazury, gdzie spróbował tamtejszego specjału - szczupaka. Dlaczego ryb nie wolno łowić przez cały rok? Jak dobrze przyrządzić rybę, by nie miała posmaku mułu? I jakie szczupak ma właściwości zdrowotne?
W kuchni Dzień Dobry TVN gotuje dziś Joanna Anger. Blogerka zaproponowała potrawy kuchni BLW. Na czym polega koncepcja „Bobas Lubi Wybór”?