W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy blogera kulinarnego i dietetyka Eryka Wałkowicza. Przygotował dla nas dania z warzyw czerwonych, żółtych i zielonych oraz omówił ich wartości odżywcze.
Rozmaryn, zioło znane z ludowej piosenki, zagościł w kuchni Dzień Dobry TVN. Piotr Kucharski przygotował: krem z marchewki z rozmarynowymi ciasteczkami, filety z kurczaka w rozmarynowej panierce oraz chleb z rozmarynem i pomidorami. Opowiedział również o wpływie rozmarynu na nasz organizm.
Iga Kawczak (11 lat) i Karol Migdałek (12 lat) odpadli z MasterChefa Junior. Co poszło nie tak? Młodzi kucharze razem z Mateuszem Gesslerem w kuchni Dzień Dobry TVN zrobili: zupę z soczewicy, miniburgery i sandacza smażonego z kolorową salsą. Prawda, że apetyczne?
W kuchni Dzień Dobry TVN Aleksander Baron i Paweł Suwała przygotowali: stek bavette, ozory wołowe z remuladą z selera, policzki wołowe pieczone w maśle z szafranem oraz jabłka pod kruszonką. Smacznego!
Jak stosować sezam w kuchnia, aby "wyciągnąć" z niego jak najwięcej witamin i minerałów? W kuchni Dzień Dobry TVN Agnieszka Cegielska, Andrzej Polan i małe ziarenka. Przygotowali nam: klasyczne sezamki, sezamowy sernik, nadziewane pieczarki portobello i kapustę na ciepło.
Przystojny i pewny siebie Rafał Maślak wraz z bratem Olkiem postanowili stoczyć pojedynek na sałatki z łososiem. Czyja była lepsza? Kto lepiej oskórował rybę? Zobaczcie najważniejszą walkę tego tygodnia!
Darek Kuźniak i Przemysław Saleta weszli na nasz kulinarny ring! Jak myślicie, kto komu pokazał gdzie jest jego miejsce, podbił podniebienia jury i wyszedł zwycięsko z kuchennej potyczki? Zobaczcie!
Laur - mały listek, który ma niezwykłą kulinarną moc. Jak stosować go w gotowaniu poza zupami? W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował: szybki wywar warzywny, zupę jeszcze zimową, polędwiczkę wieprzową na kanapki i bezmięsny bigos.
Nie masz pomysłu na elegancją kolację z okazji Dnia Kobiet? W kuchni Dzień Dobry TVN dżentelmeni: Sebastian Krauzowicz, Jarek Uściński i Bartosz Peter rozwiązali ten problem. Pokazali jak zrobić: podwędzanego łososia, piklowany fenkuł, majonez koperkowy, dorsza Skrei, ziemniaczane mousseline, żebra BBQ, sernik na parze, fondant czekoladowy, konfiturę z owoców leśnych oraz sos waniliowy. Prawda, że wszystko dziecinnie proste w przygotowaniu?
Uczestnicy MasterChef Junior: Wiktoria Miłosz (11 lat), Patryk Konieczniak (11 lat) i Olivia Tomaszewska (12 lat) pod przewodnictwem Mateusza Gesslera, szaleją w kuchni Dzień Dobry TVN. Dzieciaki przygotowały: jajka po polsku, królika duszonego w sosie tymiankowym i gęsie wątróbki z gruszką. Zobaczcie, jak to robią profesjonaliści! Skorzystajcie z ich przepisów!
W kuchni Dzień Dobry TVN Mikołaj Rej przygotował pyszne dania dla ukochanej teściowej: elegancką sałatkę grecką, pitę z porem, wątróbkę cielęcą z fondue z szalotek oraz jogurt jak milion dolarów.
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Alicję Jagodzińską i Igę Szulc. Przygotowały dla nas: pancakesy wegańskie z owocami i kremem marcepanowym, gofry białkowo-tłuszczowe z jajkiem, boczkiem i syropem klonowym oraz chlebek bananowy z kremem chałwowym i masłem orzechowym.
Jakie jest Twoje ulubione ciasto w przerwie na kawę? Jeśli jeszcze go nie masz, to rozwiążemy Twój problem ;-) W kuchni Dzień Dobry TVN Beata Kartowicz przygotowała: eklery z kremem Patisierre, tartaletki z kajmakiem i karmelizowanymi orzechami oraz mini brownie z kremem waniliowym i malinami.
W kuchni Dzień Dobry TVN doszło do szalonego połączenia smaków i osobowości. Operator Dzień Dobry TVN Paweł Gosk i jurorka MasterChefa Ania Starmach przygotowali dla nas: krem z buraka z malinami i rozmarynem, pstrąga z chili i imbirem oraz ciasto czekoladowe z serem pleśniowym.
Kapusta kiszona jest idealnym sposobem na wzmocnienie organizmu. W kuchni Dzień Dobry TVN Agnieszka Cegielska i Andrzej Polan pokazali, jak przygotować pierogi z kapustą i wędzonym dorszem, kiszone warzywa z mini stekami z polędwicy wieprzowej i kapustę kiszoną podsmażaną z suszonymi owocami i orzechami.
Jak działa termoobieg? A inne funkcje piekarnika? Dzięki Piotrowi Kucharskiemu już to wiemy. W kuchni Dzień Dobry TVN pokazał różne sposoby na pieczenie. Zobaczcie jak upiec warzywa w masie solnej, dorsza w papilotach i rostbef.
Jeśli Ania Starmach pojawia się w kuchni Dzień Dobry TVN jeszcze bardziej uśmiechnięta niż zwykle, to wiedz, że coś się dzieje. Jedna z naszych ulubionych kucharek dostała pierścionek zaręczynowy. GRATULUJEMY! Czy zdobyła serce narzeczonego pulpetami w sosie pomidorowym lub koperkowym?
W kuchni Dzień Dobry TVN kanapkowe szaleństwo. Jan Kuroń przygotował dla nas: kanapki: z pastrami, PO’ BOY ze smażonymi krewetkami, Croque Monsiuer i burgery buraczane.
Z okazji zapowiadanego końca świata Daria Ładocha postanowiła nam w końcu trochę odpuścić i tym razem w kuchni Dzień Dobry TVN nie uczyła nas o witaminie C i zaletach groszku. Na osłodę żalu po kończącym się świecie przygotowała ekspresowy sernik, placuszki z musem z owoców leśnych i sorbet z mango. Prawda, że po takich pysznościach od razu lżej człowiekowi na sercu? ;-)
W naszej kuchni: pyszne congee ryżowe, ziemniaki z liśćmi limonki kaffir, pieczone bakłażany z masalą i kiszone mandarynki z tymiankiem! Zdaniem Mai Sobczak nie można jeść źle i czuć się dobrze, bo szczęście zaczyna się na talerzu. Smacznego!
W naszej kuchni, potrawy walentynkowe. Jak Kuroń zaprezentował dania, które można przygotować z okazji dnia zakochanych: daktyle w czekoladzie , sałata z buraków, porów, sera blue i karmelizowanej marchewki oraz pikantne pęczotto z imbirem, kuminem, kolendrą i pomidorami podane z krewetkami. Smacznego!
Dziś w Dzień Dobry TVN - kuchnia dla zwierząt! Matylda Jagłowska i Paula Domańska prowadzą pierwszą w Polsce... "psiastkarnię". Od samego rana przygotowywały smaczne i zdrowe przekąski dla czworonogów. Nad jakością dzisiejszych potraw czuwała suczka Lula! Robicie samodzielnie łakocie dla swoich podopiecznych?
Z okazji Międzynarodowego Dnia Pizzy zaprosiliśmy do kuchni Dzień Dobry TVN właściciela włoskiego bistro Alfredo Boscolo, który wraz z Darią Ładochą przygotował dla nas pyszne pizzy.
W kuchni Dzień Dobry TVN Samar Khanafer wyjawiła swoje sposoby na smaczne ciasto drożdżowe. Dowiedzieliśmy się również, jak prawidłowo przygotować zaczyn.
1/3 Polaków przyznaje się do tego, że u nich w domu marnuje się jedzenie. Dlatego dziś, w kuchni Dzień Dobry TVN, Piotr Kucharski i jego praktyczne porady, co zrobić, żeby ograniczyć ilość wyrzucanych produktów spożywczych. Korzystacie z tych sposobów? Może macie jakieś inne rady? Piszcie!
Swoje pomysły i przepisy na świece, kadzidła i oleje czerpie z Biblii oraz przekazów i wierzeń ludowych. Od wielu lat interesuje się ezoteryką i tropi przepisy, którym przypisywana jest "moc". Gościem Dzień Dobry TVN był Gabriel Piernikarz, magister sztuki i psychotronik.
W kuchni Dzień Dobry TVN - Adriana Marczewska i jej inspirowane wycieczką do Francji zupy cebulowe. Jedna zdecydowanie francuska, a druga z polskimi akcentami. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy znane szwedzkie blogerki: Mia Clase i Linę Nertby Aurell, które propagują zdrowe odżywianie. Przygotowały dla nas: shot profesora Stiga Bengmarka, supersmoothie profesora Stiga, bananowe muffinki, makrelę zapiekaną w ziołach z surowymi konfiturami z borówek oraz sałatkę ziemniaczaną na zimno.
Trawienie selera pochłania więcej kalorii, niż on ich zawiera. Problem z tym warzywem polega na tym, że nie wszyscy je lubią. Dlatego Daria Ładocha postanowiła przekonać nas, że seler może być baaaardzo smaczny. Czy jej się udało? Zobaczcie!