Bezglutenowe ciasto czekoladowe
Składniki:
250 g migdałów
250 g gorzkiej czekolady
200 g brązowego cukru
250 g oleju kokosowego
6 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka kakao
Przygotowanie:
W osobnych naczyniach mielimy migdały i gorzką czekoladę.
Jajka ubijamy z cukrem, olej kokosowy rozpuszczamy.
Łączymy ze sobą migdały, czekoladę, proszek do pieczenia i kakao.
Jajka ubijamy z cukrem.
Do masy jajecznej dodajemy suche składniki, mieszamy, na koniec dodajemy olej kokosowy.
Wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej formy do pieczenia.
Pieczemy ok 35 minut w temperaturze 170 stopni.
Sernik
Składniki:
10 jajek
350 g cukru
1 kg sera
40 g przesianej mąki pszennej
100 g rozpuszczonego masła
Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem.
Żółtka łączymy z serem, dodajemy masło i przesianą mąkę.
Partami dokładamy pianę z białek i delikatnie mieszamy do połączenia wszystkich składników.
Przekładamy do wysmarowanej masłem blaszki i pieczemy 1,5 godziny w temperaturze 175 stopni.
Beza Pavlova
Składniki:
6 białek
Szczypta soli
300 g cukru pudru
250 g serka mascarpone
500 g śmietanki kremówki
Ulubione owoce do przybrania
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni.
W międzyczasie przygotowujemy bezę.
Do białek dodajemy odrobinę soli i ubijamy na tzw. miękki czubek.
Dodajemy po jednej łyżce cukru pudru i ubijamy do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści, a piana będzie gładka i lśniąca.
Wykładamy na papier do pieczenia i formujemy preferowany kształt bezy.
Zmniejszamy temperaturę od 120 stopni i wkładamy bezę do piekarnika na 1 do 1,5 godziny.
Beza jest gotowa, kiedy swobodnie odchodzi od papieru.
Uchylamy piekarnik i pozostawiamy ją do wystygnięcia.
Mascarpone ubijamy z kremówką, wykładamy na wystudzoną bezę.
Dekorujemy ulubiony owocami (preferowane maliny, borówki, truskawki).
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN