Przepis na kwaszone pomidory i piklowane rzodkiewki

Kucharz Adam Kozanecki przygotowuje dziś w kuchni Dzień Dobry Wakacje w Uniejowie, razem z Ulą Chincz, z regionalnych produktów Ziemi Łódzkiej, kwaszone pomidory, piklowane rzodkiewki w zalewie solankowej oraz cytrynową grillowaną pierś z drobiu z zieloną kapustą z agrestem. Skorzystajcie z przepisów na naszej stronie! Smacznego!

Kwaszone pomidory

Składniki:

2 kg pomidorów (mogą być zielone i czerwone)

1 ½ l wody solankowej

2 czerwone papryki

kilka liści czarnej porzeczki

kilka liści wiśni

świeży korzeń chrzanu

1 łyżka nasion kopru, lub ususzony kwiatostan kopru

nasiona białej gorczycy

4 łyżki oleju

Przygotowanie:

Wodę z solą zagotować i ostudzić. Zdrowe, twarde i nieduże pomidory myjemy, odsączamy i ściśle układamy słoikach, przekładamy umytymi osączonymi liśćmi czarnej porzeczki i wiśni, nasionami lub kwiatostanami kopru, białą gorczycą, umytą, wydrążoną pokrojoną w mniejsze kawałki papryką, oraz obranymi umytymi kawałkami chrzanu. Pomidory ułożone w słoikach zalewamy ostudzonym płynem. Dodajemy olej. Słoiki szczelnie zamykamy i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 2-4 dni. Przez pierwsze dni słoje najlepiej pozostawić na tacy, ponieważ podczas burzliwej fermentacji część płynu wypłynie. Przechowywać w chłodnym, zacienionym miejscu.

Składniki:

kilka kolorowych rzodkiewek

4 ogórki gruntowe

świeży koper

świeży cząber

200 g twarogu

2 łyżki cukru

100 ml octu jabłkowego

500 ml wody solankowej

12% śmietana

czarny pieprz

Przygotowanie:

Wodę gotujemy z octem i cukrem, lekko studzimy, pokrojone w krążki rzodkiewki zalewamy płynem, pozostawiamy do ostygnięcia. Umyte ogórki pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w kostkę, lekko solimy, odstawiamy. Twaróg mieszamy z posiekanym koprem i cząbrem, doprawiamy pieprzem. Odsączone ogórki które dzięki solenie puściły wodę dodajemy do twarogu wraz z 2 łyżkami śmietany. Całość mieszamy. Przygotowaną masę podajemy z piklowanymi rzodkiewkami.

Cytrynowa grillowana pierś z drobiu z zieloną kapustą z agrestem

Składniki:

piersi z drobiu

świeży koper i lubczyk ogrodowy

sól

pieprz

czosnek

2 cytryny, sok i otarta skórka

woda solankowa

olej do smażenia

Przygotowanie:

Piersi z drobiu rozbijamy na płasko, tak aby mniej więcej kawałek mięsa był równomierny na grubość, doprawiamy solą, pieprzem, nacieramy czosnkiem, skórka z cytryny i posiekanymi ziołami, podczas grillowania lub smażenia skrapiamy sokiem z cytryny, lekko podlewamy wodą solankową.

Zielona kapusta

Składniki:

1 młoda zielona kapusta

1 szczypior

1 marchew

1 cytryna

sól

czarny pieprz

cukier

bezwonny olej roślinny

świeży koper i lubczyk ogrodowy

Przygotowanie:

Kapustę pozbawiamy twardej części. Szatkujemy. Składniki przekładamy do miski. Młodą cebulę kroimy w drobną kostkę, marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Zioła siekamy. Wszystkie składniki mieszamy razem z kapustą, skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą, cukrem i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry Wakacje

podziel się:

Pozostałe wiadomości