Filety z dorsza w jarmużowo-krakersowej panierce z ryżem po arabsku
Składniki:
2 filety z dorsza (po 150 g)
Opakowanie krakersów 180 g
100 g pociętego, umytego i osuszonego jarmużu
2 jajka
Pół szklanki mąki pszennej
200 g ryżu
Około 350 ml wrzątku
2 łyżki oleju rzepakowego
½ łyżeczki pieprzu cayenne
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Na rozgrzanym oleju smaż ryż często mieszając, do momentu kiedy większość ziaren zacznie się robić biała. Dopraw pieprzem, pieprzem cayenne i solą. Zalej całość wrzątkiem i gotuj na najmniejszym gazie. Po około 13 minutach ryż będzie miękki na zewnątrz jednak w środku będzie stawiał opór. Zdejmij go wtedy z gazu, przykryj i odstaw na 5 minut.Krakersy zmiksuj z jarmużem. Filety oprósz w mące doprawionej solą i pieprzem, namocz w roztrzepanym jajku, na koniec obtocz w zmiksowanej panierce.Rybę wyłóż na rozgrzany tłuszcz, zmniejsz gaz i smaż po 2 – 3 minuty z każdej strony.
Pasta z czerwonej fasoli z kuminem, chili i pestkami granatu
Składniki:
300 g ugotowanej czerwonej fasoli
1 obrany i drobno posiekany ząbek czosnku
1 łyżka oliwy
Płaska łyżeczka mielonego kuminu
2 łyżki siekanej świeżej kolendry
Łyżka soku z cytryny
Sól
Pestki ½ owocu granatu
Łyżeczka posiekanej papryczki habanero lub innej
Opakowanie krakersów 180 g
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zmiksuj na gładką masę. Gotową pastę serwujemy na krakersach.
Gazpacho
Składniki:
1 litr soku pomidorowego
2 papryki
1 ogórek szklarniowy lub 3 gruntowe
15 oliwek
½ cebuli
2 ząbki czosnku
7 krakersów
Garść posiekanej świeżej bazylii Ew. świeży tymianek lub oregano
2 łyżki oliwy z oliwek
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Gazpacho najlepiej przyrządzać w blenderze kielichowym. Wlej do niego sok, dodaj pokrojone w kostkę warzywa i posiekane zioła (zostaw odłożone pół papryki i część ogórka). Dolej oliwy z oliwek i zagęść pokruszonymi krakersami. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Całość zmiksuj na gładko. Serwuj z posiekaną drobno papryką (najlepiej żółtą lub zieloną)i ogórkiem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry Wakacje