Lody - przepis bazowy
Składniki:
400 g (puszka) mleka kokosowego
1 szkl. pełnotłustego jogurtu naturalnego
4 łyżki miodu
1/2 łyżki ekstraktu wanilii
Przygotowanie:
Puszkę mleka kokosowego schładzamy przez noc w lodówce. Otwieramy puszkę i ostrożnie łyżką zbieramy samą śmietankę (wodę kokosową zachowujemy na inną okazję). Śmietankę, jogurt, miód i wanilię wlewamy do blendera i miksujemy do połączenia się składników.
Lody orzechowe
Składniki:
z przepisu bazowego +
3 łyżki masła orzechowego
3 garście migdałów
2 garście orzechów włoskich
szczypta soli
Przygotowanie:
Wszystko miksujemy w blenderze, przelewamy do foremek i mrozimy 3-4 godz., aby lody stężały.
Lody malinowe
Składniki:
z przepisu bazowego +
400 g świeżych malin
100 g gorzkiej czekolady, grubo pokrojonej
Przygotowanie:
Bazę i maliny miksujemy w blenderze. Dodajemy gorzką czekoladę i delikatnie mieszamy. Mrozimy 3-4 godz., aby lody stężały.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry Wakacje