Letnia kuchnia Polana

Dziś Andrzej Polan zaproponował nam kilka dań idealnych na lato. Zobaczcie jakie smakołyki przygotował w naszej wyjazdowej kuchni, w ogrodach Pałacu Branickich w Białymstoku.

Pulpety prowansalskie z kopytkami, grzybami w śmietanie

Składniki:

600 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej

jajko

80 g sera tartego dojrzewającego

100 g Rewersy z ziołami prowansalskimi

100 ml mleka

sól, pieprz czarny

natka pietruszki

olej do smażenia

1 kg kopytek

350 g grzybów świeżych lub mrożonych

1 średnia cebula

tymianek świeży

500 ml śmietanki 36%

masło klarowane do smażenia

Przygotowanie:

Rewersy rozkruszamy w malakserze, zalewamy mlekiem, dodajemy jajko. Mieszamy i dodajemy do mięsa , następnie natka pietruszki posiekana, ser tarty i sól i pieprz. Masę wyrabiamy aż stanie się kleista, formujemy małe pulpety i smażymy na oleju na złoty kolor. Kopytka wcześniej przygotowane i ugotowane wrzucamy do wrzątku. W rondlu przesmażamy cebulę na maśle, dodajemy pokrojone grzyby, całe gałązki tymianku i smażymy na złoty kolor. Tymianek wyjmujemy dodajemy śmietanę, gotujemy razem do momentu aż delikatnie nam wszystko odparuje. Dodajemy teraz kopytka i na koniec pulpety.

Lekka tarta z pomidorami i serem

Składniki:

4 opak. Rewersy pomidor z bazylią 

70 g masła rozpuszczonego

300 g pomidorków koktajlowych kolorowych

olej słonecznikowy

oregano, bazylia świeża

100 ml śmietanki 36%

100 ml mleka

pęczek szczypiorek

2 jajka

1 żółtko

2 szt sera camembert

sól, czarny pieprz

Przygotowanie:

Rewersy miksujemy w malakserze, łączymy z masłem i takim ciastem wyklejamy spód do tarty, wstawiamy do piekarnika na kilka minut do zapieczenia. Kiedy tylko delikatnie ciasto zacznie się rumienić na wierzch wykładamy przekrojony wzdłuż ser camembert pleśnią do ciasta, pomidorki, przekrojoną częścią do góry, skrapiamy olejem, posypujemy solą, pieprzem. Ponownie wstawiamy do piekarnika na kilka minut. Śmietankę, mleko, jajka i żółtko miksujemy razem, doprawiamy delikatnie solą, pieprzem, dodajemy posiekane zioła. Masę wylewamy na podpieczony spód z serem i pomidorami i wstawiamy do piekarnika na około 30 minut, temp. 170 stopni. po upieczeniu całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Tiramisu z nutą orzechową i śliwkami

Składniki:

4 opak. Rewersy 

500 g sera mascarpone

4 żółtka

100 g cukru

500g śliwki węgierki

100 ml nalewki śliwkowej

50 ml wody

2 łyżki miodu

sos karmelowy:

5 łyżek cukru drobnego

70 ml wody

8 łyżek śmietanki 36%

¼ kostki masła

100 g orzechów włoskich

Przygotowanie:

Żółtka ubijamy na kogel-mogel z cukrem, cukrem wanilinowym. Dodajemy ser mascarpone i mieszamy . Śliwki przesmażamy na patelni, podlewamy wodą, odparowujemy, dodajemy nalewkę, miód na końcu. Cukier podlewamy wodą i gotujemy do momentu aż zrobi nam się karmel, następnie dodajemy masło i na koniec śmietankę, wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy orzechy włoskie wcześniej posiekane. Rewersy układamy w formie blatów, przekładamy kremem z mascarpone, sosem karmelowym i dekorujemy śliwkami.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości