Pulpety prowansalskie z kopytkami, grzybami w śmietanie
Składniki:
600 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
jajko
80 g sera tartego dojrzewającego
100 g Rewersy z ziołami prowansalskimi
100 ml mleka
sól, pieprz czarny
natka pietruszki
olej do smażenia
1 kg kopytek
350 g grzybów świeżych lub mrożonych
1 średnia cebula
tymianek świeży
500 ml śmietanki 36%
masło klarowane do smażenia
Przygotowanie:
Rewersy rozkruszamy w malakserze, zalewamy mlekiem, dodajemy jajko. Mieszamy i dodajemy do mięsa , następnie natka pietruszki posiekana, ser tarty i sól i pieprz. Masę wyrabiamy aż stanie się kleista, formujemy małe pulpety i smażymy na oleju na złoty kolor. Kopytka wcześniej przygotowane i ugotowane wrzucamy do wrzątku. W rondlu przesmażamy cebulę na maśle, dodajemy pokrojone grzyby, całe gałązki tymianku i smażymy na złoty kolor. Tymianek wyjmujemy dodajemy śmietanę, gotujemy razem do momentu aż delikatnie nam wszystko odparuje. Dodajemy teraz kopytka i na koniec pulpety.
Lekka tarta z pomidorami i serem
Składniki:
4 opak. Rewersy pomidor z bazylią
70 g masła rozpuszczonego
300 g pomidorków koktajlowych kolorowych
olej słonecznikowy
oregano, bazylia świeża
100 ml śmietanki 36%
100 ml mleka
pęczek szczypiorek
2 jajka
1 żółtko
2 szt sera camembert
sól, czarny pieprz
Przygotowanie:
Rewersy miksujemy w malakserze, łączymy z masłem i takim ciastem wyklejamy spód do tarty, wstawiamy do piekarnika na kilka minut do zapieczenia. Kiedy tylko delikatnie ciasto zacznie się rumienić na wierzch wykładamy przekrojony wzdłuż ser camembert pleśnią do ciasta, pomidorki, przekrojoną częścią do góry, skrapiamy olejem, posypujemy solą, pieprzem. Ponownie wstawiamy do piekarnika na kilka minut. Śmietankę, mleko, jajka i żółtko miksujemy razem, doprawiamy delikatnie solą, pieprzem, dodajemy posiekane zioła. Masę wylewamy na podpieczony spód z serem i pomidorami i wstawiamy do piekarnika na około 30 minut, temp. 170 stopni. po upieczeniu całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Tiramisu z nutą orzechową i śliwkami
Składniki:
4 opak. Rewersy
500 g sera mascarpone
4 żółtka
100 g cukru
500g śliwki węgierki
100 ml nalewki śliwkowej
50 ml wody
2 łyżki miodu
sos karmelowy:
5 łyżek cukru drobnego
70 ml wody
8 łyżek śmietanki 36%
¼ kostki masła
100 g orzechów włoskich
Przygotowanie:
Żółtka ubijamy na kogel-mogel z cukrem, cukrem wanilinowym. Dodajemy ser mascarpone i mieszamy . Śliwki przesmażamy na patelni, podlewamy wodą, odparowujemy, dodajemy nalewkę, miód na końcu. Cukier podlewamy wodą i gotujemy do momentu aż zrobi nam się karmel, następnie dodajemy masło i na koniec śmietankę, wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy orzechy włoskie wcześniej posiekane. Rewersy układamy w formie blatów, przekładamy kremem z mascarpone, sosem karmelowym i dekorujemy śliwkami.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN