Ryba po grecku
Składniki:
1 kg fileta z jesiotra (może być polędwica z dorsza)
2 kg pomidorów
1 mała cukinia
6 marchwi
0,5 selera
2 cebule
3 większe pietruszki
1 mały por (biała część)
50 ml wina białego
mąka
sól
pieprz
czerwona papryka słodka
kardamon
cynamon
2 liście laurowe
ziele angielskie
Przygotowanie:
Rybę filetować, zdjąć skórę i pokroić na średniej wielkości kawałki. Następnie przyprawić je solą i pieprzem oraz papryką. Potem panierować w mące, a następnie smażyć na złoty kolor. Podsmażyć cebulę i por, natomiast marchew, seler, cukinię i pietruszkę zetrzeć na grubych okach, dodać do cebuli i dusić. Gdy warzywa będą miękkie, dodać przyprawy. Potem dorzucić do nich pokrojone pomidory, liście laurowe i ziele angielskie. Dodać wino i gotować. Wszystko razem dusić 10-15 min. Po tym czasie trzeba zalać sosem rybę i wymieszać.
Letni deser: pianka z awokado i limonki z nutą tabasco
Składniki na 4 porcje:
2 duże awokado dojrzałe
3 limonki
300 ml mleka półtłustego
5 łyżek cukru (najlepiej w kryształkach)
papryka w proszku lub Tabasco
kilka świeżych liści mięty
Do dekoracji:
kilka czerwonych porzeczek
trochę bitej śmietany
Przygotowanie:
Awokado pokroić na pół, usunąć pestki i zebrać miąższ łyżeczką. Pokroić mięso na kawałki, umieścić je w misce i blendowac, dodać mleko, cukier i wymieszać w delikatną piankę. Dodać 2 szczypty chili w proszku lub 3 krople Tabasco. Zetrzeć skórkę z jednej limonki (1 łyżeczka) i dodać do preparatu. Miksować do 2 min. Włożyć całość na godzinę do lodówki lub na kilkadziesiąt minut do zamrażarki. Wycisnąć limonki, wlać sok i jeszcze raz całość dobrze miksować. Wlać do szklanek i posypać świeżą miętą.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry Wakacje