Ceviche de camarones
SKŁADNIKI (2 porcje):
- 200g średnich lub dużych krewetek
- 1 cebula dymka
- mała garść posiekanej kolendry
- mała garść posiekanej natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- sok z 1/2 limonki
- 3 łyżki ketchupu
- 1 łyżeczka oliwy
- sól, pieprz i Tabasco do smaku
- liście sałaty i krakersy do podania
Przygotowanie:
1. Przygotuj krewetki: jeśli są surowe (szare) - zagotuj w niewielkim garnku wodę, wyłącz gaz, wrzuć krewetki i trzymaj pod przykryciem 1-2 minuty; jeśli są różowe (czyli już po obróbce cieplnej), wytarczy je lekko podgrzać, zalewając w naczyniu gorącą wodą i odsączając. Obierz.
2. Posiekaj drobno cebulę i czosnek oraz kolendrę i natkę pietruszki.
3. Wymieszaj w misce składniki sosu: ketchup, sok z limonki, cebulę, czosnek, kolendrę, natkę, oliwę oraz sól, pieprz i kilka kropli Tabasco do smaku. Wrzuć wystudzone krewetki i dokładnie wymieszaj.
4. Podawaj na liściach sałaty (np. rzymskiej) i z krakersami.
Tajskie czerwone curry
SKŁADNIKI (2 porcje):
- 400 ml mleka kokosowego (1 puszka)
- 100-200 ml wody
- 200 g piersi z kurczaka (lub indyka)
- 1 słodka papryka chilli (duża, spiczasta)
- 1 mała cukinia
- 2 łyżki czerwonej pasty curry
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 6 świeżych (mrożonych) liści limonki kaffir
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 1 łyżeczka cukru
- sos rybny i sok z jednej limonki (do smaku)
Przygotowanie: 1. Mięso pokrój w paski lub kostkę. Paprykę pokrój w plastry, a cukinię w dużą kostkę.
2. Na woku mocno rozgrzej olej i dodaj pastę curry oraz imbir. Smaż chwilę, aż wydobędzie się intensywny aromat. Dodaj mięso i smaż, aż się trochę zetnie. Wlej mleko kokosowe i zagotuj. Dolej połowę wody, dodaj warzywa i liście kaffiru. Gotuj na dużym ogniu, aż będzie gęste i kremowe, a jeśli będzie taka potrzeba, dolej trochę wody - konstystencja zależy tylko od Ciebie!
3. Pod koniec dodaj cukier, sos rybny i sok z limonki. Gotowe!
Keralskie fish moilee
SKŁADNIKI (2 porcje):
- 400-500 g białej ryby
- 400 ml mleka kokosowego
- 100 ml wody
- 2 cebule dymki
- 2 pomidory
- kawałek imbiru (ok. 4 cm)
- 2 ząbki czosnku
- 2 zielone papryczki chilli
- 5 „główek” kardamonu
- 10 goździków
- 1 laska cynamonu
- 1 łyżka czipsów kokosowych (ok. 10 g)
- 1 łyżeczka kurkumy
- 30 ml oleju kokosowego
- sok z 1 limonki
- pieprz i sól
Przygotowanie:
1. Pokrój rybę w dużą kostkę i zamarynuj w soku z limonki z pieprzem, solą i kurkumą. Odstaw.
2. Przygotuj składniki: sparz pomidory, pozbaw je skórki i pestek. Posiekaj drobno czosnek i imbir. Pokrój drobno cebule, a papryczki w plastry.
3. Rozgrzej na woku odrobinę oleju i obsmaż krótko rybę. Wyjmij i odstaw.
4. Rozgrzej na woku resztę oleju i podsmaż rozgnieciony kardamon, przełamaną laskę cynamonu i goździki. Uważaj, żeby przyprawy się nie spaliły. Wyjmij je z woka.
5. Dorzuć imbir i czosnek, chwilę podsmaż. Dodaj chilli i cebulę.
6. Gdy cebula się zeszkli, wlej mleko kokosowe oraz wodę i zagotuj. Zmniejsz ogień i dodaj rybę oraz sól do smaku.
7. Po paru minutach dodaj pomidory oraz czipsy kokosowe i chwilę pogotuj, tylko do ich podgrzania. Wyłącz. Jeśli serwujesz moilee jako danie główne, podawaj z ryżem, który możesz ugotować z goździkami i cynamonem.
Pudding matcha z ciemnym syropem
SKŁADNIKI (2 porcje):
- 200 ml mleka kokosowego
- 2 łyżeczki cukru
- 1 niepełna płaska łyżeczka matcha (sproszkowanej zielonej herbaty)
- 4 g żelatyny
- 3-4 cm kawałek laski wanilii
- 30 g cukru Muscovado
- 30 ml wody
- 1 łyżeczka uprażonego sezamu
Przygotowanie:
Przygotuj pudding: w niewielkim garnku umieść mleko kokosowe, cukier, laskę wanilii i podgrzej (ale nie gotuj). Zamieszaj parę razy, aby ziarenka wanilii rozprowadziły się w mleku i zostaw na bardzo małym ogniu. Proszek matcha zalej w kieliszku lub małej szklance łyżeczką gorącej wody i bardzo dokładnie wymieszaj, odstaw. Do gorącej masy z mleka dodaj żelatynę (jeśli używasz tej w płatkach, wcześniej namoczonej zgodnie z instrukcją) i wymieszaj do rozpuszczenia. Zdejmij z ognia i dodaj matchę - dokładnie wymieszaj. Rozlej do niewielkich naczyń i odstaw do chłodzenia w lodówce (aż stężeje).
2. Przygotuj syrop: w niewielkim garnku umieść cukier i wodę. Gotuj na małym ogniu, aż zgęstnieje, od czasu do czasy mieszając (pamiętaj, że syrop stanie się jeszcze gęstszy, gdy wystygnie). Odstaw do wystudzenia w zamkniętym pojemniku.
3. Gdy pudding stężeje, wstaw go na chwilę do naczynia z gorącą wodą (aby odszedł od ścianek) i wyłóż odwracając na talerz. Polej syropem i posyp prażonym sezamem
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN