Jędrzejczyk. Mistrzyni kuchennego MMA ;)

Joanna Jędrzejczyk lubi jeść chociaż, jak sama mówi: "Przed walką lubię być trochę głodna, ...głodna sukcesu". Dziś, wspólnie z Filipem Turowskim zabrała nas w kulinarną podróż dookoła świata. Poznajcie przepisy na: keralskie fish moilee, tajskie czerwone curry, ceviche de camarones i pudding matcha z ciemnym syropem! Smacznego!

Ceviche de camarones

SKŁADNIKI (2 porcje):

- 200g średnich lub dużych krewetek

- 1 cebula dymka

- mała garść posiekanej kolendry

- mała garść posiekanej natki pietruszki

- 1 ząbek czosnku

- sok z 1/2 limonki

- 3 łyżki ketchupu

- 1 łyżeczka oliwy

- sól, pieprz i Tabasco do smaku

- liście sałaty i krakersy do podania

Przygotowanie:

1. Przygotuj krewetki: jeśli są surowe (szare) - zagotuj w niewielkim garnku wodę, wyłącz gaz, wrzuć krewetki i trzymaj pod przykryciem 1-2 minuty; jeśli są różowe (czyli już po obróbce cieplnej), wytarczy je lekko podgrzać, zalewając w naczyniu gorącą wodą i odsączając. Obierz.

2. Posiekaj drobno cebulę i czosnek oraz kolendrę i natkę pietruszki.

3. Wymieszaj w misce składniki sosu: ketchup, sok z limonki, cebulę, czosnek, kolendrę, natkę, oliwę oraz sól, pieprz i kilka kropli Tabasco do smaku. Wrzuć wystudzone krewetki i dokładnie wymieszaj.

4. Podawaj na liściach sałaty (np. rzymskiej) i z krakersami.

Tajskie czerwone curry

SKŁADNIKI (2 porcje):

- 400 ml mleka kokosowego (1 puszka)

- 100-200 ml wody

- 200 g piersi z kurczaka (lub indyka)

- 1 słodka papryka chilli (duża, spiczasta)

- 1 mała cukinia

- 2 łyżki czerwonej pasty curry

- 1 łyżka oleju roślinnego

- 6 świeżych (mrożonych) liści limonki kaffir

- 1 łyżeczka startego imbiru

- 1 łyżeczka cukru

- sos rybny i sok z jednej limonki (do smaku)

Przygotowanie: 1. Mięso pokrój w paski lub kostkę. Paprykę pokrój w plastry, a cukinię w dużą kostkę.

2. Na woku mocno rozgrzej olej i dodaj pastę curry oraz imbir. Smaż chwilę, aż wydobędzie się intensywny aromat. Dodaj mięso i smaż, aż się trochę zetnie. Wlej mleko kokosowe i zagotuj. Dolej połowę wody, dodaj warzywa i liście kaffiru. Gotuj na dużym ogniu, aż będzie gęste i kremowe, a jeśli będzie taka potrzeba, dolej trochę wody - konstystencja zależy tylko od Ciebie!

3. Pod koniec dodaj cukier, sos rybny i sok z limonki. Gotowe!

Keralskie fish moilee

SKŁADNIKI (2 porcje):

- 400-500 g białej ryby

- 400 ml mleka kokosowego

- 100 ml wody

- 2 cebule dymki

- 2 pomidory

- kawałek imbiru (ok. 4 cm)

- 2 ząbki czosnku

- 2 zielone papryczki chilli

- 5 „główek” kardamonu

- 10 goździków

- 1 laska cynamonu

- 1 łyżka czipsów kokosowych (ok. 10 g)

- 1 łyżeczka kurkumy

- 30 ml oleju kokosowego

- sok z 1 limonki

- pieprz i sól

Przygotowanie:

1. Pokrój rybę w dużą kostkę i zamarynuj w soku z limonki z pieprzem, solą i kurkumą. Odstaw.

2. Przygotuj składniki: sparz pomidory, pozbaw je skórki i pestek. Posiekaj drobno czosnek i imbir. Pokrój drobno cebule, a papryczki w plastry.

3. Rozgrzej na woku odrobinę oleju i obsmaż krótko rybę. Wyjmij i odstaw.

4. Rozgrzej na woku resztę oleju i podsmaż rozgnieciony kardamon, przełamaną laskę cynamonu i goździki. Uważaj, żeby przyprawy się nie spaliły. Wyjmij je z woka.

5. Dorzuć imbir i czosnek, chwilę podsmaż. Dodaj chilli i cebulę.

6. Gdy cebula się zeszkli, wlej mleko kokosowe oraz wodę i zagotuj. Zmniejsz ogień i dodaj rybę oraz sól do smaku.

7. Po paru minutach dodaj pomidory oraz czipsy kokosowe i chwilę pogotuj, tylko do ich podgrzania. Wyłącz. Jeśli serwujesz moilee jako danie główne, podawaj z ryżem, który możesz ugotować z goździkami i cynamonem.

Pudding matcha z ciemnym syropem

SKŁADNIKI (2 porcje):

- 200 ml mleka kokosowego

- 2 łyżeczki cukru

- 1 niepełna płaska łyżeczka matcha (sproszkowanej zielonej herbaty)

- 4 g żelatyny

- 3-4 cm kawałek laski wanilii

- 30 g cukru Muscovado

- 30 ml wody

- 1 łyżeczka uprażonego sezamu

Przygotowanie:

Przygotuj pudding: w niewielkim garnku umieść mleko kokosowe, cukier, laskę wanilii i podgrzej (ale nie gotuj). Zamieszaj parę razy, aby ziarenka wanilii rozprowadziły się w mleku i zostaw na bardzo małym ogniu. Proszek matcha zalej w kieliszku lub małej szklance łyżeczką gorącej wody i bardzo dokładnie wymieszaj, odstaw. Do gorącej masy z mleka dodaj żelatynę (jeśli używasz tej w płatkach, wcześniej namoczonej zgodnie z instrukcją) i wymieszaj do rozpuszczenia. Zdejmij z ognia i dodaj matchę - dokładnie wymieszaj. Rozlej do niewielkich naczyń i odstaw do chłodzenia w lodówce (aż stężeje).

2. Przygotuj syrop: w niewielkim garnku umieść cukier i wodę. Gotuj na małym ogniu, aż zgęstnieje, od czasu do czasy mieszając (pamiętaj, że syrop stanie się jeszcze gęstszy, gdy wystygnie). Odstaw do wystudzenia w zamkniętym pojemniku.

3. Gdy pudding stężeje, wstaw go na chwilę do naczynia z gorącą wodą (aby odszedł od ścianek) i wyłóż odwracając na talerz. Polej syropem i posyp prażonym sezamem

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości