Baba ghanoush
Składniki:
3 bakłażany
3 łyżki oliwy
3 ząbki czosnku
Sok z jednej cytryny
60 ml tahini lub 2 łyżki oleju sezamowego
Sól, pieprz
½ pęczka natki pietruszki
Przygotowanie:
Bakłażany posmaruj oliwą i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 30–40 minut.
Powinny być złote i miękkie.
Odstaw do ostygnięcia.
W mikserze zblenduj środek bakłażana z pozostałymi składnikami.
Dopraw solą i pieprzem.
Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki.
Pasta z zielonego groszku z miętą i mascarpone
Składniki:
300 g ugotowanego groszku
3 łyżki siekanej mięty
100 g mascarpone
Łyżka octu jabłkowego
Sól, pieprz
Dip pomidorowo-śliwkowy
Składniki:
Łyżka oleju
1 mała cebula pokrojona w kostkę
1 duży ząbek czosnku
4 dojrzałe pomidory pokrojone w kostkę
Garść posiekanych wędzonych śliwek
1 łyżka świeżego majeranku
25 g oliwy
½ łyżeczki wędzonej papryki
Płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
Przygotowanie:
Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę i podsmaż delikatnie czosnek.
Dodaj śliwki oraz pomidory i duś całość do miękkości podlewając wodą.
Dodaj pozostałe składniki i zmiksuj na gładki sos.
Autor: Redakcja Dzień Dobry Wakacje
Źródło: Dzień Dobry Wakacje