SORBET CYTRYNOWY Z MIĘTĄ
Składniki:
2 szklanki wody
Szklanka cukru
3 duże gałązki świeżej mięty (5 małych gałązek)
1,5 szklanki soku i miąższu z cytryn
Skórka otarta z 2 cytryn
Przygotowanie:
Zagotuj wodę z cukrem i posiekaną miętą. Zmniejsz ogień, gotuj 5 minut, wystudź. Do syropu dodaj sok z cytryny, otartą skórkę.
CZEKOLADOWE LODY Z ESPRESSO
Składniki:
200 gramów ciemnej czekolady (70% do 75% kakao), drobno posiekana
2 szklanki plus 2 łyżki mleka
1/3 szklanki niesłodzonego kakao w proszku
6 dużych żółtek
13 łyżek cukru
1/4 szklanki śmietany gęstej kremówki
Przygotowanie:
Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, odrobinę ostudzić. Podgrzać w garnku mleko z kakao, dokładnie wymieszać, doprowadzić do wrzenia i odstawić na bok. Żółtka i 7 łyżek cukru utrzeć na białą gładka masę (ok 2 min.)Ucierając stopniowo dodawać wymieszane mleko z kakao. Do garnka z czekoladą dodać wymieszane mleko z kakao, mieszać na małym ogniu aż lekko zgęstnieje. Podgrzać do ok 175 stopni (temperatura po 5 min na małym ogniu). Przenieść czekolady krem do dużej miski i umieścić w misce z wodą i lodem. Mieszać krem do ostygnięcia. Pozostałe 6 łyżek cukru zagotować z 2 łyżkami wody, na małym ogniu. Mieszać aż cukier się rozpuści. Karmelizować. Karmel połączyć z masą czekoladową. Schłodzić.
RÓŻANE Z TRUSKAWKAMI
Składniki:
3 szklanki śmietany kremówki
1 szklanka mleka 2%
2 łyżki wody różanej
8 żółtek
1/2 szklanki cukru
szczypta soli
4 łyżki konfitury z róży cukrowej
2 łyżki posiekanych truskawek
płatki migdałowe do posypania
Przygotowanie:
Podgrzać 2 szklanki śmietany, mleko i wodę różaną. Utrzeć jajka z cukrem i sola w cieplej kąpieli wodnej aż zgęstnieje i będzie miało kolor jasnożółty. Zdjąć z ognia i powoli dodawać mleko ze śmietaną. Podgrzać wszystko na średnim ogniu ciągle mieszając aż zacznie się kleić (ok 3 min). Ostudzić. Dodać konfiturę i truskawki, dokładnie wymieszać. Pozostałą śmietanę ubić i wymieszać z masą różaną.
BIAŁA CZEKOLADA Z IMBIREM
Składniki:
2 szklanki mleka
1 szklanka śmietany kremówki 30% lub 36%
5 żółtek
110 g cukru
1 łyżeczka ekstraktu lub pasty z wanilii
Imbir wielkości pól kciuka
150 g białej czekolady, posiekanej
Skórka z limonki dla dekoracji
Przygotowanie:
Zagotować mleko, śmietanę, starty imbir i wanilię. Żółtka i cukier utrzeć do jasnożółtego koloru. Połowę mleka dodać do utartych żółtek, wymieszać i przelać do reszty pozostałego mleka. Podgrzać na małym ogniu mieszając aż lekko zgęstnieje, szybko zdjąć z palnika (nie doprowadzić do wrzenia). Dodać posiekana czekoladę, odstawić na 2 min i wymieszać. Ostudzić.
BANANOWE Z CYNAMONEM
Składniki:
4 banany zamrożone w zamrażarce(obierz ze skórki i schowaj na kilka godzin)
150 ml śmietanki 30 %
2 łyżeczki ksylitolu
1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
W blenderze rozdrobnij banana. Podczas miksowania dodaj śmietankę, ksylitol i cynamon. Dokładnie miksuj na gładką masę i od razu podawaj. Lody cynamonowe świetnie smakują również gdy dodasz 400 g zamrożonych truskawek lub malin.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN