Waldorf z kurczaka, jarmużu i winogron
Składniki:
- 4 udźce z kurczaka bez kości
- 3-4 kiście czerwonych winogron bez pestek
- 3-4 gałązki młodego jarmużu
- 2 jabłka antonówka
- 1 seler naciowy z listkami
- 1 korzeń młodego selera
- 100 g orzechów włoskich
- 200 g sera pleśniowego blue cheese
- Sok z cytryny
- Sól
- Pieprz czarny
Przygotowanie:
- Kurczaka wstawiamy do wody z solą czyli do tzw. solanki, mniej więcej na litr 3 łyżki soli, odstawiamy na kilka godzin.
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 stopni.
- Kurczaka posypujemy solą, pieprzem i wstawiamy do pieczenia, pieczemy około 40 minut.
- Upieczonego, rwiemy na drobniejsze kawałki.
- Do nagrzanego piekarnika, w trakcie pieczenia kurczaka wstawiamy w naczyniu żaroodpornym, skropionym olejem winogrona w kiściach.
- Pieczemy do momentu aż zaczną pękać, to będzie trwało mniej więcej 10 minut.
- Jarmuż rwiemy na drobne kawałki, łodygi wszystkie usuwamy.
- Tylko zielone, karbowane końcówki, jabłko kroimy w grube zapałki, skrapiamy sokiem z cytryny.
- Wszystko razem siekamy na desce do momentu aż składniki będą miały wielkość odpowiednią do jedzenia.
- Dodajemy jeszcze ser, winogrona pieczone, orzechy.
- Podajemy na desce lub w misce skropione sosem.
Sos:
- 100 ml majonezu
- 100 ml śmietany kwaśnej
- 300 ml maślanki
- Natka pietruszki, koperek, szczypiorek, estragon - najlepiej wszystko świeże
- Sok z cytryny
- Sól, pieprz
Przepisy i dania z kuchni Dzień Dobry TVN
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Kurczak w makaronie
Składniki:
- 4 piersi z kurczaka
- 2 opakowanie makaronu lasagne
- 1 passata pomidorowa
- 2 cebule
- 6 pomidorów
- 1 marchew
- Natka pietruszki
- Sól, pieprz
- 300 g sera ricotta
- 300 g sera dojrzewającego tarty (np. parmezan lub bursztyn)
- Bazylia świeża
- Włoszczyzna młoda
Przygotowanie:
- Kurczaka gotujemy we włoszczyźnie, następnie targamy go na drobne kawałki.
- Najlepiej za pomocą 2 widelców.
- Ser ricotta łączymy z połową sera dojrzewającego, jajkiem bazylią świeżą.
- Na oleju przesmażamy cebule, dodajemy pokrojoną marchew w drobną kostkę, smażymy do momentu aż cebula zmięknie a olej ze smażenia nabierze koloru marchewkowego.
- Dodajemy pomidory pokrojone w kostkę, passatę.
- Doprawiamy sola, pieprzem i do sosu dodajemy potarganego kurczaka.
- Wszystko dokładnie mieszamy.
- Makaron podgotowujemy w wodzie, hartujemy w zimnej wodzie.
- Tortownicę z tzw. kominem w środku smarujemy olejem, wykładamy makaronem.
- Jako pierwszą warstwę wysypujemy tarty ser dojrzewający, następnie kurczaka w sosie.
- Przykrywamy, porcja makaronu, teraz farsz serowy.
- Kolejna warstwa makaronu i na koniec pozostałego kurczaka.
- Wierzch przykrywamy makaronem, tak przygotowanego kurczaka w makaronie wstawiamy do pieczenia do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni na około 20 minut.
Kurczak z grzybami
Składniki:
- 4 filety z udźca z kurczak
- 4 ziemniaki
- 300 g grzybów leśnych
- 1 por
- Liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól
- Odrobina mąki
- 300 ml śmietany 36%
- Szczypiorek
Przygotowanie:
- Kurczaka zalewamy wodą, gotujemy do miękkości.
- W rondlu przesmażamy pokrojoną białą część pora, następnie dodajemy grzyby, chwilę smażymy razem, dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę.
- Wszystko podlewamy wywarem z gotowania mięsa i gotujemy do momentu aż ziemniaki staną się miękkie.
- Kiedy to nastąpi dodajemy kurczaka.
- W drugim naczyniu rozpuszczamy masło, dodajemy odrobinę mąki, przesmażamy, dodajemy śmietanę do odpowiedniej konsystencji kremu i na koniec kurczaka w grzybach, mieszamy, zagotowujemy i podajemy posypane drobno pokrojonym szczypiorkiem.
- Doskonałe z dodatkiem grzanek.
Wypróbuj także kurczaka po tajsku
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
podziel się: