Nasz smakosz Mikołaj Rey udał się na wybrzeże w poszukiwaniu idealnego łososia. Dlaczego ryba jest tak trudno dostępna? Jakie łosoś bałtycki ma właściwości? Dlaczego warto piec go w niskiej temperaturze?
Dzieci nie przepadają za wszystkimi wigilijnymi potrawami, dlatego Daria Ładocha przygotowała dania, dzięki którym nie odejdą one głodne od stołu wigilijnego. Na stole w kuchni Dzień Dobry TVN pojawiły się: świąteczny cynamonowiec, ryba po grecku i kluski z makiem.
Do Wigilii został dzień. To dobry moment, by zrobić kapustę z grzybami. Zobaczcie, jak przygotował ją Piotr Kucharski. A to, co zrobił potem jest mistrzowskie :) Wesołych Świąt!
Tym razem nasz smakosz udał się do kopalni soli w Kłodawie. Szukał tam odpowiedniej soli do świątecznej potrawy. Podobno sól z tamtejszej kopalni to samo zdrowie. Jakie właściwości ma kłodawska sól? I jakie danie przygotował Mikołaj?
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy dziś Beatę Kartowicz, która przygotowała wigilijne potrawy z różnych regionów Polski. Czy w Waszych stronach je się pierogi z suszonymi śliwkami, zupę rybną z piernikiem i bakaliami lub makiełki na mlecznych bułkach?
W kuchni Dzień Dobry TVN gotuje dziś Piotr Kucharski. Nasz kucharz przygotował typowe świąteczne potrawy, ale w nieco lżejszej wersji. Co powiecie na sernik na spodzie z kaszy gryczanej?
Piotr Kucharski zdradził, jak zrobić idealny pasztet na Święta. Jakie będą potrzebne nam składniki i czy jest to czasochłonne zajęcie?
Bartek Jędrzejak o dzisiejszej pogodzie opowiadał z Hali Mirowskiej. Nasz prezenter udał się tam na zakupy, by kupić wszystkie składniki potrzebne do ugotowania świątecznego bigosu. Jakie produkty znalazły się na jego liście?
W kuchni Dzień Dobry TVN rządzą dziś praliny, ciasteczka owsiane i... Daria Ładocha. Chcecie zrobić idealny sernik wiedeński - skorzystajcie z przepisów Darii!
W Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski podpowiada, jak przygotować świąteczne pierniczki. Kiedy je upiec, by na Święta Bożego Narodzenia były wystarczająco kruche?
Tym razem Mikołaj Rey poszukuje idealnego karpia. Skąd w Polsce tradycja jedzenia karpia? Dlaczego jemy rybę przeważnie tylko w Wigilię? Z czym najlepiej smakuje karp?
W kuchni Dzień Dobry TVN gościła dziś Maia Sobczak. Blogerka przygotowała dania z kaszą w roli głównej. W naszym studiu pojawiły się takie specjały jak: zupa z kaszą gryczaną i wędzoną śliwką, kokosowa polenta z grzybami czy budyń jaglany. Smacznego!
Jeśli przed Bożym Narodzeniem masz koszmary o burakach, to znaczy, że zapomniałeś o zakwasie na barszcz świąteczny. Czas więc wziąć się do roboty. Jeśli zrobisz go według przepisu eksperta kulinarnego Dzień Dobry TVN Piotra Kucharskiego, będziesz miała pewność, że barszcz wyjdzie wyśmienicie.
Damian Kordas - to najmłodszy "MasterChef" w Europie. 22-letni student weterynarii zwyciężył w 4. edycji programu. W studiu Dzień Dobry TVN towarzyszyła mu Anna Starmach, jurorka programu "MasterChef", która wyznała, że Damian ujął wszystkich jurorów swoim talentem, a smaki potrw, które przygotował, są nie niezapomniane. Która z przygotowanych przez Damiana potraw smakowała jej najbardziej? Kiedy Damian zaczął gotować i czy pamięta swoje pierwsze danie? W naszej kuchni przygotował kilka popisowych dań.
Na chłodne dni nie ma nic lepszego niż rozgrzewające dania. W kuchni Dzień Dobry TVN Tomasz Jakubiak przygotował: smoky burgera, rozgrzewający kompot wzmocniony wiśniowym likierem, czekoladową lawę z konfiturą oraz sałatkę z kozim serem i malinowym balsamico.
Anthea Turner podpowiada, jak udekorować stół bożonarodzeniowy. Jakie obowiązują trendy? Czy warto co roku kupować nowe ozdoby? Czy Perfekcyjna Pani Domu sama przygotowuje Święta? Z Anthea Turner rozmawiała dziennikarka Dzień Dobry TVN Urszula Chincz.
W kuchni Dzień Dobry TVN gotuje dziś Daria Ładocha. Blogerka postanowiła zdjąć ciężar ze wszystkich zapracowanych mam i zaproponowała dania jednogarnkowe. Szybko i pożywnie!
W kuchni Dzień Dobry TVN gotował dziś Jan Kuroń. Kucharz, który fachu uczył się od najlepszych, w naszym studiu przygotował takie smakołyki jak: piersi kacze w żurawinie i w miodzie pitnym, ziemniaki opiekane czy bliny z wędzonym jesiotrem.
W czym tkwi tajemnica dobrego burgera? Z jakiego pieczywa i mięsa powinno się robić burgery? O tym Mikołaj Rey rozmawiał z szefem kuchni Yahorem Piotrouskim, który pokazał mu, jak zrobić zdrowego.
Kapusta jest bardzo zdrowa, dlatego poprosiliśmy Piotra Kucharskiego, by przygotował z niej jakieś przepyszne dania. Na stole w kuchni Dzień Dobry TVN pojawiały się: kapuśniak ze słodkiej kapusty, kompresowana kapusta z pieczonym boczkiem, surówka z białej kapusty oraz głąbki z kaszą gryczaną. Kto ma ochotę na gołąbki?
W kuchni Dzień Dobry TVN Ania Starmach i dwoje uczestników MasterChefa: Klaudia Budny i Mateusz Nowak przygotowali pyszne dania kuchni amerykańskiej: meksykańskie taco i skrzydełka z kurczaka ze świątecznym sosem żurawinowym. Było tez coś na słodko: ciasto cytrynowo-bezowe i sernik nowojorski.
W kuchni Dzień Dobry TVN mistrz kuchni Andrzej Polan przygotował dania z łososiem w roli głównej. Mogliśmy skosztować: zupę kapuścianą z łososiem norweskim, kruche ciasto z łososiem oraz łososia norweskiego pieczonego w śmietanie. Było pysznie!
Zimowa dieta powinna obfitować w zdrowe dla organizmu składniki. Do naszego menu powinniśmy wpisać więcej warzyw, owoców, zdrowych tłuszczy. Ryby morskie doskonale się w tę dietę wpisują, gdyż zawierają kwasy Omega-3, które m.in zwiększają odporność organizmu, ale również mają korzystny wpływ na poprawę samopoczucia. w kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował rozgrzewające dania z łososiem w roli głównej. Smacznego!
Dzika róża to sezonowa roślina o wielu właściwościach zdrowotnych i odżywczych. Czy wiedzieliście, że owoc dzikiej róży ma w sobie więcej witaminy C niż cytrusy? I w jakiej formie róża najlepiej smakuje? Sprawdził to nasz smakosz Mikołaj Rey.
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował dania, w których głównym składnikiem była marchewka: zapiekankę marchewkową, pikantną sałatkę marchewkową z wołowiną, glazurowaną marchewkę z ciecierzycą i ciasto marchewkowe. Do przygotowania tych smakowitości zainspirował go chomik Mike ;) Uroczy, prwda?
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Tomasza Jakubiaka. Kucharz udowodnił, że dżemy smakują dobrze nie tylko na kanpace. Co powiecie na roladę schabową z konfiturą wiśni? Jest naprawdę dobra! :)
Szarlotka bez tłuszczu, najlepsze ciasteczka owsiane, pieczona cieciorka i najlepsze spaghetti bolognese - to jedne z najczęściej wyszukiwanych w Internecie kulinarnych przepisów. Kinga Paruzel, finalistka pierwszej edycji programu "MasterChef" i autorka książki kulinarnej "Nie...zwykła kuchnia", przygotowała potrawy w oparciu o te przepisy. Macie ochotę na szarlotkę lub owsiane ciasteczka? :-)
W Krakowie Mikołaj Rey spotkał się z Tomaszem Oleńskim, który doskonale wie, jak przygotować pyszne sushi. Zrobił to, by pod okiem profesjonalisty nauczyć się przygotowania i porozmawiać o glonach, które są ważnym skaładnikiem sushi. Glony zawierają mnóstwo składników odżywczych i witamin oraz spore ilości błonnika pokarmowego. Czym różnią się glony kombu od wakame lub nori? Dlaczego powinno się zwilżać dłonie wodą z octem zanim zacznie się robić sushi? Jak wyglądają uramaki? Czy Wy też zgłodnieliście? :-)
W kuchni Dzień Dobry TVN gotuje Piotr Kucharski. Nasz kucharz przygotował takie dania jak dorsz z kalafiorem i porami czy pieczony schab z ziołami. Jakie sosy pasują do tego typu potraw? Piotr podpowiedział, jak samodzielnie zrobić sos winegret, pieczeniowy czy maślany.
Te gadżety przydadzą się Wam w kuchni. Mogą być też doskonałym prezentem na Mikołajki. Zobaczcie młynek, o którym od dawna marzy Anna Nowak-Ibisz, praktyczą formę do pierogów, dziadka do orzechów, którym możesz też odkręcic butelkę, elektryczny młynek do pieprzu oraz gadżet kuchenny, który spodoba się Twojemu dziecku.