W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała dania dla osób cierpiących na alergię krzyżową, która polega na występowaniu reakcji alergicznych w jednym czasie na co najmniej dwa alergeny o zbliżonej budowie białkowej. Na stole pojawiły się: krem z pieczonych buraków z wiśniami i mlekiem kokosowym; ciecierzyca z pęczakiem, kapustą włoską i świeżą bazylią; smażone banany w cieście z granatem i orzechowym dipem oraz witalny, zielony koktajl.
Tym razem poszukiwacz smaków Mikołaj Rey wziął na warsztat jedno z ulubionych warzyw Polaków - marchew. W Dzień Dobry TVN powiedział o jej właściwościach leczniczych, rodzajach i indeksie glikemicznym. Dowiedzieliśmy się również, w jakiej postaci lubi marchewkę Dorota Wellman i dlaczego w Portugalii marchew zaliczana jest do owoców.
Czas na wiosenne przysmaki. W kuchni Dzień Dobry TVN Beata Kartowicz przygotowała: tatara z awokado, łódeczki z sałaty rzymskiej z krewetkami, zupę z sałaty z karmelizowaną cykorią, tartę z ciasta francuskiego z mozzarellą, suszonymi pomidorami i bazylią oraz kogel-mogel zapiekany z truskawkami. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski wykorzystuje wielkanocne resztki jedzenia. Z jajek, świątecznej pieczeni i czerstwego ciasta przygotował takie smakołyki jak: drożdżowe pierożki z nadzieniem jajecznym, zapiekankę z pieczeni i pyszną bajaderkę. Wypróbujecie?
Teraz sama możesz zrobić tartę cytrynową z bezą, pieczoną z funkcją pary. Skorzytaj z naszego przepisu i zobacz, jakie to proste. Czy tarta znajdzie się na Twoim świątecznym stole?
Daria Ładocha odwiedziła w Koninie rodzinę Ani. Razem przygotowały wielkanocne dania bazujące na jajach, ale w wersji fit. W kuchni Pani Ani powstały takie potrawy jak: sałatka jajeczna, omlet biszkoptowy, pasta jajeczna.
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Kubę Mauricza. Dietetyk i trener, stosując się do zasady "jesteś tym, co jesz", przygotował dla nas pełnowartościowe koktajle. Co powiecie na koktajl z surowej wątróbki, banana i malin lub z żółtek jaj, awokado i karobu?
Zbliżają się Święta Wielkanocne, dlatego Anna Starmach dzieli się z Wami swoimi przepisami na mazurki. Skorzystajcie z jej przepisów i przekonajcie się, jak smakuje mazurek orzechowy, pomarańczowo-migdałowy, śliwkowy z czekoladą i różany. Aż ślinka cieknie!
Dziś gośćmi w naszej kuchni byli: Andrzej Polan i ... śmietanka! Poznajcie i wypróbujcie koniecznie przepisy na: dorsza w śmietance z chrzanem i grzybami, ciasto czekoladowe z jabłkami i śmietanką oraz babeczki cytrynowe. Pyyyycha!
Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN rządzili: Magda Gessler i Robert Biedroń. Wspólnie przygotowali dania w, których główne role grały: bób, hummus i włoszczyzna! Smacznego.
Zielona herbata znana jest ze swojego dobroczynnego działania. Między innymi obniża poziom „złego cholesterolu” i wspomaga odchudzanie. W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha i Anna Jelonek przygotowały, na bazie zielonej herbaty, między innymi sernik i wiosenną sałatkę. Koniecznie spróbujcie!
Tym razem nasz smakosz udał się w malownicze tereny Puszczy Białej. Na Kurpiach Mikołaj spróbował tam takich specjałów jak: fafernuchy, czyli słodkich ciasteczek i grzybowego rosołu - prośnionki. Receptura słodkości jest pielęgnowana i przekazywana z pokolenia na pokolenie. Czy Mikołaj opanował sztukę wypieku ciastek? I czym są dodawane do zupy zacierki?
W kuchni Dzień Dobry TVN próbowaliśmy węgierskiego przysmaku - kurtoszkołaczy. To drożdżowe ciastko nawinięte na specjalny wałek. Serwuje się go na słodko: obtoczone cynamonem lub czekoladą. W wersji wytrawnej kurtoszkołacze podaje się obsypane ziołami? W naszej kuchni kurtoszkołacze przygotowały: Magdalena Kucharska-Moryc i Klaudia Ojdana.
W kuchni Dzień Dobry TVN Adam Kozanecki przygotował potrawy z dodatkiem słodkich dżemów. Niektóre połączenia są bardzo oryginalne, a wiec warte spróbowania :) Co powiecie na bigos z jarmużu z białą kiełbasą i dżemem agrestowym lub pieczone żeberka w glazurze z czarnej porzeczki?
W kuchni Dzień Dobry TVN gotuje dziś Piotr Kucharski. Pomaga mu Tamara Gonzalez Perea – blogerka modowa, znana jako Macademian Girl. Razem przygotowali potrawy bazujące na tradycyjnej kiełbasie krakowskiej. Co powiecie na fritattę, sznycle z indyka z chrupiącą kiełbasą lub warzywne babeczki z kiełbasą? Brzmi smakowicie!
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował propozycje na pyszną kolację. Nie zapominajmy, że to co jemy ma wpływ na jakość naszego snu. Andrzej zaproponował carpaccio z wołowiny, pstrąga w maśle, a na deser chrupiąca bezę.
Tym razem wysłaliśmy Darię Ładochę do domu Pani Ewy, której mąż choruje na atopowe zapalenie skóry. Nasza specjalistka od żywienia pomogła jej skomponować dietę, która złagodzi objawy AZS. Razem przygotowały: pieczone pulpety z indyka z warzywami, krupnik z kaszą jaglaną oraz placki bananowe na śniadanie bez mleka.
Do kuchni Dzień Dobry TVN tanecznym krokiem wkroczyli jurorzy You Can Dance: Agustin Egurrola i Michał Piróg. Podobno panowie mają już doświadczeniu w gotowaniu, ponieważ - jak twierdzą - przygotowują catering dla uczestników YCD ;) Dla nas wyczarowali: chłodnik, jajecznicę i danie główne z cukinią i bakłażanem. Pojawiły się też kanapki. Zobaczcie, czy ktoś miał odwagę spróbować ich dań :)
Tym razem poszukiwacz smaków Mikołaj Rey wybrał się do gospodarstwa ekologicznego w Łukówcu, aby zobaczyć, jak wyrabia się prawdziwe masło. Na patrzeniu się jednak nie skończyło. Mikołaj wziął udział w pracach nad masłem. Zaczął od dojenia krowy. Zobaczcie, co było dalej.
W kuchni Dzień Dobry TVN David Gaboriaud przygotował pyszne i pełnowartościowe śniadanie do łóżka, które z pewnością uwiedzie każdą kobietę :) Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN rządziła zwyciężczyni pierwszej edycji MasterChefa Basia Ritz. Przygotowała dla nas przepyszne dania energetyczne z awokado. Na stole pojawiły się: sorbet z awokado, smoothie z awokado, szpinakiem i ananasem oraz ciasto z awokado i limonkowym lukrem z pistacjami. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN dowodzi dziś Andrzej Polan. Kucharz przygotował uwielbiane przez wszystkich naleśniki, ale w nieoczywistej odsłonie. Co powiecie na naleśnikowego sękacza z gruszkami i słodkim sosem waniliowym oraz naleśniki z kaszanką i burakami? Są naprawdę dobre!
W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha serwuje wiosnę na talerzu. Blogerka przygotowała zdrowe, smaczne i bardzo kolorowe dania. Co powiecie na sałatkę z pieczonymi batatami, granatem, komosę ryżową z warzywami lub bananowe placki z ricottą?
Mikołaj Rey postanowił przypomnieć nam smak pasternaku, który przez lata królował na polskich stołach. Warzywo zostało jednak wyparte przez tradycyjną włoszczyznę. Okazuje się, że pasternak może być alternatywą dla ziemniaków. Jakie ma właściwości i z czym można go przyrządzić?
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował pyzy wersji wytrawnej: z mięsem i podsmażoną cebulką, a także na słodko: ze śliwką w sosie maślano-orzechowym.
W kuchni Dzień Dobry TVN Anna Starmach przygotowała potrawy z bakłażana. Czy wiedzieliście, że bakłażan jest niskokaloryczny i zawiera dużo witamin i minerałów? Na naszym stole pojawiły się takie dania jak: pieczony bakłażan z pęczakiem, roladki z bakłażana, pasta bakłażanowa z granatem oraz także bakłażanowe burgery. Smacznego!
Jola Słoma i Mirek Trymbulak to projektanci mody, których drugą pasją jest kuchnia wegańska. Dziś, w kuchni Dzień Dobry TVN, przygotowali różowe dania! Poznajcie ich przepisy na: danie à la kaczka z jabłkami, kotlety soczewicowo-ryżowe z sosem chrznowo-żurawinowym, mus truskawkowy z bitą śmietaną i placki z musem malinowym.
Dziś w Dzień Dobry TVN - kuchnia polska w eleganckiej odsłonie! Katarzyna Bosacka przygotowała: śledzia w mrożonych cytrynowych łódkach, krem z buraków z porto, pierś kaczki w miodzie pitnym z pietruszkowymi kopytkami i pierogi czekoladowe z serem, jabłkiem i białą czekoladą. Brzmi pysznie.... i tak smakuje! Polecamy!
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował pyszne potrawy z wykorzystaniem ziół. Pomagała mu dietetyczka Ania Jelonek. Co powiecie na koktajl z malin z melisą, granatem i smażoną chałką, eklerki z kremem lipowym lub kurczaka duszonego w szałwii i cytrynie? Brzmi smakowicie!
Chcesz gotować wspólnie z Darią Ładochą? Zgłoś się do nas, a może to właśnie Twoje zaproszenie przyjmie nasza kulinarna ekspertka i odwiedzi Cię w Twojej kuchni! Napisz do nas na adres: kuchniawidza@tvn.pl W zgłoszeniu koniecznie podaj numer kontaktowy i miasto, w którym mieszkasz, krótkie uzasadnienie oraz zdjęcie swojej kuchni. Czekamy na Wasze e-maile!