Jeśli przed Bożym Narodzeniem masz koszmary o burakach, to znaczy, że zapomniałeś o zakwasie na barszcz świąteczny. Czas więc wziąć się do roboty. Jeśli zrobisz go według przepisu eksperta kulinarnego Dzień Dobry TVN Piotra Kucharskiego, będziesz miała pewność, że barszcz wyjdzie wyśmienicie.
Damian Kordas - to najmłodszy "MasterChef" w Europie. 22-letni student weterynarii zwyciężył w 4. edycji programu. W studiu Dzień Dobry TVN towarzyszyła mu Anna Starmach, jurorka programu "MasterChef", która wyznała, że Damian ujął wszystkich jurorów swoim talentem, a smaki potrw, które przygotował, są nie niezapomniane. Która z przygotowanych przez Damiana potraw smakowała jej najbardziej? Kiedy Damian zaczął gotować i czy pamięta swoje pierwsze danie? W naszej kuchni przygotował kilka popisowych dań.
Na chłodne dni nie ma nic lepszego niż rozgrzewające dania. W kuchni Dzień Dobry TVN Tomasz Jakubiak przygotował: smoky burgera, rozgrzewający kompot wzmocniony wiśniowym likierem, czekoladową lawę z konfiturą oraz sałatkę z kozim serem i malinowym balsamico.
Anthea Turner podpowiada, jak udekorować stół bożonarodzeniowy. Jakie obowiązują trendy? Czy warto co roku kupować nowe ozdoby? Czy Perfekcyjna Pani Domu sama przygotowuje Święta? Z Anthea Turner rozmawiała dziennikarka Dzień Dobry TVN Urszula Chincz.
W kuchni Dzień Dobry TVN gotuje dziś Daria Ładocha. Blogerka postanowiła zdjąć ciężar ze wszystkich zapracowanych mam i zaproponowała dania jednogarnkowe. Szybko i pożywnie!
W kuchni Dzień Dobry TVN gotował dziś Jan Kuroń. Kucharz, który fachu uczył się od najlepszych, w naszym studiu przygotował takie smakołyki jak: piersi kacze w żurawinie i w miodzie pitnym, ziemniaki opiekane czy bliny z wędzonym jesiotrem.
W czym tkwi tajemnica dobrego burgera? Z jakiego pieczywa i mięsa powinno się robić burgery? O tym Mikołaj Rey rozmawiał z szefem kuchni Yahorem Piotrouskim, który pokazał mu, jak zrobić zdrowego.
Kapusta jest bardzo zdrowa, dlatego poprosiliśmy Piotra Kucharskiego, by przygotował z niej jakieś przepyszne dania. Na stole w kuchni Dzień Dobry TVN pojawiały się: kapuśniak ze słodkiej kapusty, kompresowana kapusta z pieczonym boczkiem, surówka z białej kapusty oraz głąbki z kaszą gryczaną. Kto ma ochotę na gołąbki?
W kuchni Dzień Dobry TVN Ania Starmach i dwoje uczestników MasterChefa: Klaudia Budny i Mateusz Nowak przygotowali pyszne dania kuchni amerykańskiej: meksykańskie taco i skrzydełka z kurczaka ze świątecznym sosem żurawinowym. Było tez coś na słodko: ciasto cytrynowo-bezowe i sernik nowojorski.
W kuchni Dzień Dobry TVN mistrz kuchni Andrzej Polan przygotował dania z łososiem w roli głównej. Mogliśmy skosztować: zupę kapuścianą z łososiem norweskim, kruche ciasto z łososiem oraz łososia norweskiego pieczonego w śmietanie. Było pysznie!
Zimowa dieta powinna obfitować w zdrowe dla organizmu składniki. Do naszego menu powinniśmy wpisać więcej warzyw, owoców, zdrowych tłuszczy. Ryby morskie doskonale się w tę dietę wpisują, gdyż zawierają kwasy Omega-3, które m.in zwiększają odporność organizmu, ale również mają korzystny wpływ na poprawę samopoczucia. w kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował rozgrzewające dania z łososiem w roli głównej. Smacznego!
Dzika róża to sezonowa roślina o wielu właściwościach zdrowotnych i odżywczych. Czy wiedzieliście, że owoc dzikiej róży ma w sobie więcej witaminy C niż cytrusy? I w jakiej formie róża najlepiej smakuje? Sprawdził to nasz smakosz Mikołaj Rey.
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował dania, w których głównym składnikiem była marchewka: zapiekankę marchewkową, pikantną sałatkę marchewkową z wołowiną, glazurowaną marchewkę z ciecierzycą i ciasto marchewkowe. Do przygotowania tych smakowitości zainspirował go chomik Mike ;) Uroczy, prwda?
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Tomasza Jakubiaka. Kucharz udowodnił, że dżemy smakują dobrze nie tylko na kanpace. Co powiecie na roladę schabową z konfiturą wiśni? Jest naprawdę dobra! :)
Szarlotka bez tłuszczu, najlepsze ciasteczka owsiane, pieczona cieciorka i najlepsze spaghetti bolognese - to jedne z najczęściej wyszukiwanych w Internecie kulinarnych przepisów. Kinga Paruzel, finalistka pierwszej edycji programu "MasterChef" i autorka książki kulinarnej "Nie...zwykła kuchnia", przygotowała potrawy w oparciu o te przepisy. Macie ochotę na szarlotkę lub owsiane ciasteczka? :-)
W Krakowie Mikołaj Rey spotkał się z Tomaszem Oleńskim, który doskonale wie, jak przygotować pyszne sushi. Zrobił to, by pod okiem profesjonalisty nauczyć się przygotowania i porozmawiać o glonach, które są ważnym skaładnikiem sushi. Glony zawierają mnóstwo składników odżywczych i witamin oraz spore ilości błonnika pokarmowego. Czym różnią się glony kombu od wakame lub nori? Dlaczego powinno się zwilżać dłonie wodą z octem zanim zacznie się robić sushi? Jak wyglądają uramaki? Czy Wy też zgłodnieliście? :-)
W kuchni Dzień Dobry TVN gotuje Piotr Kucharski. Nasz kucharz przygotował takie dania jak dorsz z kalafiorem i porami czy pieczony schab z ziołami. Jakie sosy pasują do tego typu potraw? Piotr podpowiedział, jak samodzielnie zrobić sos winegret, pieczeniowy czy maślany.
Te gadżety przydadzą się Wam w kuchni. Mogą być też doskonałym prezentem na Mikołajki. Zobaczcie młynek, o którym od dawna marzy Anna Nowak-Ibisz, praktyczą formę do pierogów, dziadka do orzechów, którym możesz też odkręcic butelkę, elektryczny młynek do pieprzu oraz gadżet kuchenny, który spodoba się Twojemu dziecku.
W kuchni Dzień Dobry TVN gotuje dziś Anna Starmach. Pomaga jej Ludwika Dąbrowska, uczestniczka programu „Masterchef”. Panie postanowiły rozprawić się z jesienną depresją i przygotowały takie potrawy jak: sałatka pomarańczowa i dorada z pomarańczami. Na deser zaproponowały sernik z białą czekoladą i mango. Wygląda smakowicie, prawda?
W kuchni Dzień Dobry TVN Agnieszka Maciąg przygotowała genialny zakwas z buraków, zimowe kulki młodości i kruche ciasteczka zimowe. W sam raz na zimowe dni.
W kuchni Dzień Dobry TVN Agata Kościkiewicz. Restauratorka przygotowała takie smakołyki jak: suflet czekoladowy, krem z kalafiora oraz sandacza z warzywami. Smacznego!
Co powinny jeść dzieci, które mają problem z otyłością i muszą kontrolować wagę? Zapytaliśmy o to Darię Ładochę. Blogerka i coach żywieniowy przygotowała potrawy, które zasmakują każdemu dziecku. Na naszym stole pojawiły się takie dania jak: makaron ryżowy z warzywami, pieczony halibut, soczewica z burakami oraz leczo z fasolą i dynią. Smacznego!
Mikołaj Rey udał się w kolejną kulinarną podróż. W poszukiwaniu idealnego sera koziego, zawędrował aż do Cegłowa. Smakosz spotkał się tam z Panią Grażyną, która zajmuje się wyrobem twarogowego sera koziego. W jaki sposób powstaje ser? Jakie ma właściwości i z czym najlepiej smakuje?
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski, który przygotował potrawy kuchni czeskiej? Skąd ta inspiracja? Na naszym stole pojawiły się takie potrawy jak zupa czosneczkowa, gulasz piwny czy knedle bułczane. Lubicie czeską kuchnię? :)
W kuchni Dzień Dobry TVN gotuje dziś Ania Starmach. Pomaga jej Rafał Sarnowski, który odpadł z ostatniego odcinka programu MasterChef. Wspólnie przygotowali takie smakołyki jak placuszki bananowo-owsiane, placki dyniowe ze śliwkami, placki ziemniaczane z selerem czy placki budapesztańskie. A Wy, jakie placki lubicie najbardziej?
Dziś w naszej kuchni Andrzej Krzywy mówił jak ważne jest drugie śniadanie! Wspólnie ze swoimi pomocnikami Jakubem i Antoniną zaproponował kilka kanapek i przekąsek, które mogłyby się znaleźć w szkolnym plecaku.
Ciasto czekoladowe z burakami i suszonymi śliwkami, zupa krem z pieczonych buraków, polędwiczki wieprzowe pod pierzynką z buraków i jabłka oraz carpaccio z buraka dla dzieci ze słodkim serem mascarpone i granatem - takie przepyszne cuda przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha.
W kuchni Dzień Dobry TVN słodkości w biało-czerwonych barwach. W sam raz na Święto Niepodległości. Tomasz Jakubiak przygotował bezę z Herbatką Malinową, herbaciany kisiel z bitą śmietaną oraz rurki z kremem podawane z Herbatką z Dzikiej Róży. Smacznego!
Październik to sezon na rydze. Grzyby są nieodłącznym elementem tradycyjnej polskiej kuchni. Spróbować ich postanowił nasz smakosz Mikołaj Rey. W jakich regionach Polski najłatwiej znaleźć rydze? Jak je rozpoznać i z czym przyrządzić? I dlaczego nie powinno się ich myć w wodzie?
W kuchni Dzień Dobry TVN gotuje Vaho Babunashvil, gruziński muzyk i kuchar. Pomaga mu Radek Polak, fotograf, wielki miłośnik Gruzji. Panowie wyczarowali takie cuda jak zupa Maconi czy szkmeruli.