Na Dzień Dziecka: naleśnikowy tort z truskawkami

Naleśnikowy tort z truskawkami
Naleśnikowy tort z truskawkami
Z okazji Dnia Dziecka Beata Kartowicz przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN smaczne i kolorowe dania dla naszych pociech. Na stole pojawiły się: naleśnikowy tort z truskawkami, mrożony jogurt truskawkowo-malinowy, lemoniada truskawkowo-arbuzowa, chłodnik truskawkowy z zielonym ogórkiem i awokado oraz sałatka z truskawkami i smażonym serem camembert. Palce lizać!

Naleśnikowy tort z truskawkami

Składniki:

0,6 l mleka

400 g mąki

6 jaja

50 ml wody gazowanej

szczypta soli

szczypta cukru białego

1 kg truskawek

4 łyżki jogurtu naturalnego

300 g serka homogenizowanego naturalnego

6 łyżek cukru pudru

1/2 kostki masła

1 tabliczka gorzkiej czekolady

150 ml śmietany 30 proc.

Przygotowanie:

Mieszamy mąkę, jaja, mleko, cukier, sól i wodę, a następnie miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Roztapiamy pół kostki masła i przelewamy do ciasta. Ciasto przelewamy na rozgrzaną patelnie i smażymy 10 naleśników. Truskawki myjemy, suszymy i pozbawiamy szypułek. Pół kg truskawek blendujemy z 3 łyżkami cukru pudru. Pozostałe 1/2 kg truskawek kroimy w ćwiartki. Ser miksujemy z jogurtem i resztą cukru pudru. 10 naleśników smarujemy masą serową i układamy jeden na drugim tworząc z nich tort. Przed podaniem polewamy tort truskawkowym musem. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i dodajemy śmietanę kremówkę. Roztopioną czekoladą polewamy tort naleśnikowy i dekorujemy świeżymi truskawkami i miętą.

Mrożony jogurt truskawkowo-malinowy

Składniki:

4 filiżanki truskawek

2 filiżanki malin

1 limonka

2 filiżanki jogurtu greckiego

6 łyżek miodu

Przygotowanie:

Truskawki oraz maliny schładzamy ok. 30 min. w zamrażarce. Następnie przekładamy je do blendera, dodajemy jogurt, wyciśnięty sok z limonki oraz miód. Całość blendujemy. Powstały mus przekładamy do pojemniczka i schładzamy w zamrażarce ok. 60 min. Zmrożony mus podajemy ze świeżymi truskawkami i malinami oraz gałązką mięty.

Lemoniada truskawkowo-arbuzowa

Składniki:

2 filiżanki obranych i pokrojonych truskawek

3 filiżanki obranego pokrojonego arbuza bez pestek

1 limonka

1/2 cytryny

1/2 filiżanki cukru pudru

500 ml wody gazowanej

1 garść mięty

1 garść kostek lodu

Przygotowanie:

Truskawki, arbuza, miętę, lód, cukier, wodę oraz wyciśnięty sok z limonki i cytryny wkładamy do blendera i miksujemy. Lemoniadę podajemy z pokrojonymi w ćwiartki świeżymi truskawkami, gałązką mięty, plastrem limonki oraz kostkami lodu.

Chłodnik truskawkowy z zielonym ogórkiem i awokado

Składniki:

1 kg truskawek

3 zielone ogórki

1 dojrzałe awokado

1 czerwona cebula

1 garść mięty

1/2 cytryny

1 kubek jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

Truskawki obieramy z szypułek. Ogórki oraz awokado obieramy ze skóry i kroimy na kawałki. Truskawki miksujemy z ogórkami i awokado na gładką masę, a następnie przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowy krem wkładamy do lodówki na ok. 40 min. Czerwoną cebulę obieramy i drobno kroimy. Miętę siekamy, mieszamy z cebulą i skrapiamy z sokiem z cytryny. Chłodnik podajemy z łyżką jogurtu naturalnego i posypujemy cebulką z miętą.

Sałatka z truskawkami i smażonym serem camembert

Składniki :

50 g rukoli

50 g świeżego szpinaku baby

50 g roszponki

115 g świeżych truskawek

1 zielony ogórek

1/2 czerwonej cebuli

6 pomidorków koktajlowych

125 g jogurtu naturalnego

1 pęczek świeżego koperku

1 ser camembert

1 jajko

1/2 szkl. bułki tartej

Przygotowanie:

Rukolę, szpinak i roszponkę dokładnie myjemy, a następnie osuszamy delikatnie ręcznikiem papierowym. Wszystkie sałaty mieszamy i przekładamy do miski. Truskawki myjemy, pozbywamy je szypułek i kroimy w ćwiartki. 3/4 truskawek przekładamy do miski z sałatami, a resztę blendujemy z jogurtem naturalnym. Pomidorki koktajlowe myjemy i kroimy na pół. Obieramy ze skóry zielony ogórek, pozbywamy się gniazda nasiennego, a następnie kroimy w plastry i przekładamy do miski. Czerwoną cebulę przekrawamy na pół i kroimy w piórka. Ser camebert obtaczamy z dwóch stron w rozbełtanym jajku, następnie panierujemy w bułce tartej. Smażymy z dwóch stron na odrobinie oleju do otrzymania złocistego koloru. Usmażony ser układamy na wierzchu sałaty wcześniej polanej sosem jogurtowo-truskawkowym i posypujemy świeżym koperkiem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości