NALEŚNIKOWE ROLADKI ZE SZPARAGAMI
Składniki:
Ciasto:
150g mąki
250ml mleka
100ml wody
2 jajka
Szczypta soli
Łyżka roztopionego masła
1 mały upieczony burak (lub połówka większego)
farsz:
200g serka kremowego
½ pęczka szczypiorku
pęczek zielonych szparagów
½ pęczka młodego szpinaku
5 młodych marchewek
Przygotowanie:
Aby przygotować ciasto w misce wymieszaj jajka z mąką, solą, stopniowo dodawaj mleko i
wodę, całość wymieszaj mikserem na gładką masę. Do ciasta dodaj startego na tarce buraka,
całość zblenduj i odstaw na 20-30 minut, tuż przed smażeniem do masy dodaj masło,
wymieszaj. Chochlą nalewaj porcje ciasta na patelnie, smaz około 1 minuty z każdej strony.
Szparagi ugotuj al. Dente, marchewki pokrój słupki, serek wymieszaj ze szczypiorkiem,
szpinak dokładnie umyj i odkrój grube końcówki.
Usmażone i ostudzone naleśniki smaruj serkiem, układaj szpinak, marchewki, szparagi,
dopraw sola i pieprzem. Naleśniki zwijaj w rulonki, i zawijaj w folię w ten sposób bez
problemu je przetransportujesz.
POMIDOROWY KUSKUS Z ZIOŁAMI
SKŁADNIKI:
Szklanka kaszy kuskus
4 pomidory malinowe
garść świeżej bazylii
garść świeżej mięty
garść suszonych pomidorów
garść pestek dyni
garść orzechów włoskich
cebulka dymka
mała czerwona cebula
oliwa
sok z cytryny
sól, pieprz
Przygotowanie:
kuskus przygotuj wg instrukcji na opakowaniu. Orzechy pestki dyni podpraż dodaj do miski z
kusksusem. Dorzuć też posiekane zioła, cebulę i pokrojone pomidory i dymkę. Całość skrop oliwą,
sokiem z cytryny, dopraw do smaku.
BABECZKI Z CIASTA UCIERANEGO
SKŁADNIKI:
Ciasto:
200g miękkiego masła
200g mąki pszennej
150g cukru
50g mąki ziemniaczanej
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru waniliowego
Nadzienie:
300g rabarbaru
400g truskawek
100g cukru
Kruszonka:
170g mąki
100g masła
50g cukru pudru
Przygotowanie:
Rabarbar dokładnie umyj, odkrój zgrubiałe końcówki i liście, te nie będą ci już potrzebne
Rabarbar pokrój w plastry (około 2 cm), przełóż go na patelnie lub do rondla, dodaj cukier,
Smaż przez kilka minut, nie chcemy aby kawałki rabarbaru całkowicie się rozleciały
Wszystkie składniki kruszonki wymieszaj, powinna mieć konsystencje mokrego piasku, schowaj ją do
lodówki dopóki nie zrobisz ciasta
Aby przygotować ciasto masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną
Stopniowo do masła dodawaj jajka oraz mąkę, mieszaj mikserem o małych obrotach
Truskawki pokrój w kostkę, wymieszaj z ciastem
Ciasto przelej do małych foremek na muffinki (nie więcej niż 2/3 foremek), na ciasto wyłóż rabarbar,
przykryj go kruszonką
Ciasto włóż do piekarnika o temperaturze 180 stopni i piecz około 25-30 minut (zależy od wielkości
foremek)
TIRAMISU TRUSKAWKOWE Z BIAŁYM SEREM
SKŁADNIKI:
400g biszkoptów (podłużnych lub okrągłych)
500g mielonego białego sera
4 jajka
100g cukru
Laska wanilii
1 szklanka mocnej kawy
2 łyżki likieru kawowego
2 łyżki gorzkiego kakao
400g świeżych trusakwek
Garść świeżej mięty
PRZYGOTOWANIE:
Kawę ostudź, wymieszaj z likierem i przełóż do głębokiego naczynia. Żółtka utrzyj z połową cukru, i
ziarenkami wanilii, dodaj biały ser. Osobno ubij białka, pod koniec ubijania dodaj cukier. Delikatnie
wymieszaj pianę z białek z serem. Truskawki (zostaw kilka do dekoracji) pokrój w kostkę, wymieszaj z
kremem. W dużym głębokim naczyniu (lub w kilku mniejszych) układaj naprzemiennie biszkopty
zamoczone w kawie, krem i kakao przesiane przez sitko. Na samej górze powinien znaleźć się krem i
warstwa truskawek oraz mięta.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN