Niedzielny obiad z orientalną nutką

W naszej kuchni blogerka kulinarna i uczestniczka programu MasterChef - Samar Khanafer-Gniadek pokazała m.in. jak bezpiecznie obchodzić się z granatami! Skorzystajcie z jej przepisów na cytrynowy krem z pieczonych, zielonych szparagów z pistacjową kruszonką, ryż z kurczakiem i orzechami, orientalną surówkę z białej kapusty i mus czekoladowy z rabarbarem i różą.

Cytrynowy krem z pieczonych, zielonych szparagów z pistacjową kruszonką

Składniki:

1 op. zielonych szparagów

1 cebula

2 ząbki czosnku

500-750 ml rosołu lub wywaru warzywnego

1 cytryna - 1 łyżeczka skórki z cytryny, sok z ½ cytryny

oliwa z oliwek

3-4 łyżki bułki tartej

½ szklanki obranych pistacji

sól i pieprz do smaku

1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej

50 ml śmietanki kremówki

Przygotowanie:

Odłamujemy zdrewniałe końcówki szparagów, następnie je delikatnie przepłukujemy, wykładamy na blaszkę. Skrapiamy oliwą z oliwek, delikatnie solimy i posypujemy czosnkiem w plasterkach. Pieczemy w 200 stopniach 10 minut. Następnie podgrzewamy wywar i dodajemy do niego szparagi (bez główek). Gotujemy 5 minut, dodajemy niewielką ilość soku z cytryny oraz skórkę z cytryny. Gotujemy kolejne 5 minut. Blendujemy i dodajemy śmietanki kremówki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ½ łyżeczki gałki. W międzyczasie na patelni, na niewielkiej ilości oliwy z oliwek podprażamy bułkę tartą ze zblendowanymi pistacjami, niewielką ilością soli i pozostałą gałką.

Do miseczek nalewamy zupę, wykładamy kilka główek szparagów i posypujemy bułką tartą z pistacjami.

Ryż z kurczakiem i orzechami

Składniki:

3-4 udka z kurczaka lub cały kurczak

warzywa do wywaru: 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera

2 szklanki ryżu

⅓ szklanki makaronu nitki

oliwa z oliwek

2 łyżeczki siedmiu przypraw libańskich,

2 liście laurowe

2 ziela angielskie,

1 łyżeczka kurkumy (opcjonalnie)

1 laska cynamonu

orzechy i bakalie (do wyboru, im więcej tym lepiej): orzechy piniowe, orzechy włoskie, orzechy laskowe, migdały, rodzynki, suszone morele

Przygotowanie: Ryż moczymy w zimnej wodzie. Zaczynamy od przygotowania rosołu. Do garnka z wodą wrzucamy podzielonego na kawałki kurczaka i zagotowujemy go. Łyżką cedzakową zbieramy szumowiny, a następnie zmniejszamy ogień do minimum i dodajemy warzywa oraz przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz. Gotujemy 1½ – 2 godzin na małym ogniu. Ugotowanego kurczaka wyjmujemy i studzimy. Usuwamy skórę i kości, a mięso dzielimy na mniejsze kawałki.W garnku podgrzewamy niewielką ilość oliwy z oliwek, do której wrzucamy makaron. Energicznie mieszamy, żeby się zarumienił (ale nie przypalił). Kiedy makaron się zarumieni, wrzucamy rodzynki, pokrojone morele, przyprawy – sól, pieprz, siedem przypraw libańskich, kurkumę oraz opłukany ryż. Wszystko mieszamy i zalewamy wywarem na wysokość 1 cm powyżej zawartości. Przykrywamy pokrywką i gotujemy ok. 10 – 15 min na małym ogniu, do czasu aż ryż będzie miękki. W międzyczasie zalewamy wrzątkiem migdały, moczymy, a następnie obieramy ze skórek i prażymy na suchej patelni. Orzechy laskowe i włoskie prażymy bez obierania. Kiedy orzechy nabiorą złotego koloru, zdejmujemy je z patelni i siekamy na mniejsze kawałki. Kiedy ryż jest miękki, wykładamy danie, najlepiej na duży półmisek, w następującej kolejności: ryż, kurczak, a na końcu orzechy. Podajemy na gorąco.

Orientalna surówka z białej kapusty

Składniki:

½ główki białej kapusty

1 marchew

½ cebulki czerwonej

pestki z 1 granatu

świeże zioła (po 1 pęczku): natka pietruszki, koperek, szczypiorek

Przyprawy: ½ łyżeczki kolendry w proszku, sól i pieprz do smaku

Dressing: 2 łyżki majonezu, 3 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżki octu winnego białego, 1 łyżeczka musztardy

Przygotowanie: Kapustę kroimy na cienkie paseczki lub ścieramy na szatkownicy. Następnie ugniatamy z niewielką ilością soli. Dodajemy pestki granatu, czerwoną cebulę pokrojoną w kostkę i marchew startą na tarce na dużych oczkach. Zioła drobno kroimy i dodajemy do całości. Wszystkie składniki dressingu mieszamy w osobnej miseczce, doprawiamy solą, pieprzem i kolendrą mieloną. Dressing mieszamy z pozostałymi składniki 5 minut przed podaniem.

Mus czekoladowy z rabarbarem i różą (bez dodatku jajek)

Składniki:

4 laski rabarbaru

2 łyżki cukru

2 łyżki wody różanej

100 ml śmietanki kremówki

250 g serka mascarpone

1 czekolada gorzka (najlepiej Wedel)

½ łyżeczki kardamonu (opcjonalnie)

suszone róże (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietankę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy mascarpone i ubijamy kolejne 10 sekund. Masę dzielimy na 2. Do 1 części masy dodajemy niewielką strużką dodajemy przestudzoną czekoladę, cały czas ubijając. Masę czekoladową przekładamy do szklaneczek (miseczek).

Rabarbar płuczemy i kroimy na ok 5 cm paseczki, mieszamy razem z cukrem i wodą różaną. Opcjonalnie można dodać do niego kardamon. Pieczemy 10 minut w 180 stopniach pod przykryciem folii aluminiowej. Następnie zdejmujemy folie i pieczemy kolejne 5 minut. Pozostawiamy do wystygnięcia.

⅓ pieczonego rabarbaru blendujemy i mieszamy z pozostałą śmietanką. Na mus czekoladowy kładziemy kilka kawałków pieczonego rabarbaru, następnie powstały krem.

Całość dekorujemy pozostałym rabarbarem, tartą czekoladą i suszonymi różami.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości