Cytrynowy krem z pieczonych, zielonych szparagów z pistacjową kruszonką
Składniki:
1 op. zielonych szparagów
1 cebula
2 ząbki czosnku
500-750 ml rosołu lub wywaru warzywnego
1 cytryna - 1 łyżeczka skórki z cytryny, sok z ½ cytryny
oliwa z oliwek
3-4 łyżki bułki tartej
½ szklanki obranych pistacji
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej
50 ml śmietanki kremówki
Przygotowanie:
Odłamujemy zdrewniałe końcówki szparagów, następnie je delikatnie przepłukujemy, wykładamy na blaszkę. Skrapiamy oliwą z oliwek, delikatnie solimy i posypujemy czosnkiem w plasterkach. Pieczemy w 200 stopniach 10 minut. Następnie podgrzewamy wywar i dodajemy do niego szparagi (bez główek). Gotujemy 5 minut, dodajemy niewielką ilość soku z cytryny oraz skórkę z cytryny. Gotujemy kolejne 5 minut. Blendujemy i dodajemy śmietanki kremówki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ½ łyżeczki gałki. W międzyczasie na patelni, na niewielkiej ilości oliwy z oliwek podprażamy bułkę tartą ze zblendowanymi pistacjami, niewielką ilością soli i pozostałą gałką.
Do miseczek nalewamy zupę, wykładamy kilka główek szparagów i posypujemy bułką tartą z pistacjami.
Ryż z kurczakiem i orzechami
Składniki:
3-4 udka z kurczaka lub cały kurczak
warzywa do wywaru: 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera
2 szklanki ryżu
⅓ szklanki makaronu nitki
oliwa z oliwek
2 łyżeczki siedmiu przypraw libańskich,
2 liście laurowe
2 ziela angielskie,
1 łyżeczka kurkumy (opcjonalnie)
1 laska cynamonu
orzechy i bakalie (do wyboru, im więcej tym lepiej): orzechy piniowe, orzechy włoskie, orzechy laskowe, migdały, rodzynki, suszone morele
Przygotowanie: Ryż moczymy w zimnej wodzie. Zaczynamy od przygotowania rosołu. Do garnka z wodą wrzucamy podzielonego na kawałki kurczaka i zagotowujemy go. Łyżką cedzakową zbieramy szumowiny, a następnie zmniejszamy ogień do minimum i dodajemy warzywa oraz przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz. Gotujemy 1½ – 2 godzin na małym ogniu. Ugotowanego kurczaka wyjmujemy i studzimy. Usuwamy skórę i kości, a mięso dzielimy na mniejsze kawałki.W garnku podgrzewamy niewielką ilość oliwy z oliwek, do której wrzucamy makaron. Energicznie mieszamy, żeby się zarumienił (ale nie przypalił). Kiedy makaron się zarumieni, wrzucamy rodzynki, pokrojone morele, przyprawy – sól, pieprz, siedem przypraw libańskich, kurkumę oraz opłukany ryż. Wszystko mieszamy i zalewamy wywarem na wysokość 1 cm powyżej zawartości. Przykrywamy pokrywką i gotujemy ok. 10 – 15 min na małym ogniu, do czasu aż ryż będzie miękki. W międzyczasie zalewamy wrzątkiem migdały, moczymy, a następnie obieramy ze skórek i prażymy na suchej patelni. Orzechy laskowe i włoskie prażymy bez obierania. Kiedy orzechy nabiorą złotego koloru, zdejmujemy je z patelni i siekamy na mniejsze kawałki. Kiedy ryż jest miękki, wykładamy danie, najlepiej na duży półmisek, w następującej kolejności: ryż, kurczak, a na końcu orzechy. Podajemy na gorąco.
Orientalna surówka z białej kapusty
Składniki:
½ główki białej kapusty
1 marchew
½ cebulki czerwonej
pestki z 1 granatu
świeże zioła (po 1 pęczku): natka pietruszki, koperek, szczypiorek
Przyprawy: ½ łyżeczki kolendry w proszku, sól i pieprz do smaku
Dressing: 2 łyżki majonezu, 3 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżki octu winnego białego, 1 łyżeczka musztardy
Przygotowanie: Kapustę kroimy na cienkie paseczki lub ścieramy na szatkownicy. Następnie ugniatamy z niewielką ilością soli. Dodajemy pestki granatu, czerwoną cebulę pokrojoną w kostkę i marchew startą na tarce na dużych oczkach. Zioła drobno kroimy i dodajemy do całości. Wszystkie składniki dressingu mieszamy w osobnej miseczce, doprawiamy solą, pieprzem i kolendrą mieloną. Dressing mieszamy z pozostałymi składniki 5 minut przed podaniem.
Mus czekoladowy z rabarbarem i różą (bez dodatku jajek)
Składniki:
4 laski rabarbaru
2 łyżki cukru
2 łyżki wody różanej
100 ml śmietanki kremówki
250 g serka mascarpone
1 czekolada gorzka (najlepiej Wedel)
½ łyżeczki kardamonu (opcjonalnie)
suszone róże (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietankę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy mascarpone i ubijamy kolejne 10 sekund. Masę dzielimy na 2. Do 1 części masy dodajemy niewielką strużką dodajemy przestudzoną czekoladę, cały czas ubijając. Masę czekoladową przekładamy do szklaneczek (miseczek).
Rabarbar płuczemy i kroimy na ok 5 cm paseczki, mieszamy razem z cukrem i wodą różaną. Opcjonalnie można dodać do niego kardamon. Pieczemy 10 minut w 180 stopniach pod przykryciem folii aluminiowej. Następnie zdejmujemy folie i pieczemy kolejne 5 minut. Pozostawiamy do wystygnięcia.
⅓ pieczonego rabarbaru blendujemy i mieszamy z pozostałą śmietanką. Na mus czekoladowy kładziemy kilka kawałków pieczonego rabarbaru, następnie powstały krem.
Całość dekorujemy pozostałym rabarbarem, tartą czekoladą i suszonymi różami.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN