Składniki:
250 g łososia
3 łyżki sosu słodkie chili
1 łyżka sosu sojowego
pół łyżeczki musztardy
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
prażone ziarno sezamu
sos rybny
1 łyżka pora
1 łyżka dymki
1 łyżka młodego imbiru
Przygotowanie:
Łososia pokroić w kostki nie za małe i nie za duże😉. Dodać sosy i pokrojone wcześniej w drobną kosteczkę imbir, dymka, por. Wymieszać i podać.
Ciastka czekoladowo-miętowe z sosem malinowym
Składniki:
1 szklanki mąki
1 szklanki cukru
0,5 szklanki niesłodzonego kakao
0,5 szklanka posiekanej mięty
2 całe jajka
80-100 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250 g malin
Przygotowanie:
Wszystkie suche składniki połączyć. Roztopić masło, lekko przestudzić (można np. przelewając przez chwilę z naczynia do naczynia), połączyć przestudzone masło z jajkami - dokładnie wymieszać (nieprzestudzone masło zetnie jajka na jajecznicę ;) ). Jajka z masłem łączymy z suchymi składnikami. Ciasto owijamy folią na chwilę wkładamy do zamrażarki/lodówki, by lekko je schłodzić. Następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 1cm, wycinamy krążki, układamy na blaszce z papierem i pieczemy 10min w temp 180st.
Pierogi z kaczką, majerankiem, czerwonym winem i jabłkami
Składniki:
2 piersi z kaczki
1-2- jabłka ligowe
świeży majeranek do smaku
sól
świeżo mielony pieprz
masło 82 proc. tłuszczu
0,5-1 szklanki czerwonego, wytrawnego wina
Przygotowanie:
Na zimną patelnię wstawiasz piersi skórą do dołu. Smażysz do zarumienienia skórki i odwracasz i smażysz jeszcze z 3 minuty. Wstawiasz do piekarnika nagrzanego do 180C. Trzeba kontrolawać czy jest upieczona. W tym przepisie nie musisz się martwić o różową kaczkę ale nie zrób podeszwy 😊
- mielisz 1 pierś, wstawiasz wodę do zagotowania, bez oleju, bez soli
- podsmażasz na tłuszczyku z kaczki i maśle cebulkę, jabłko ( mała kosteczka ), dodajesz wino, ( z ¼-0,5 szklanki ) i redukujesz(w trakcie można podlewać winem jak będzie potrzeba)
- łączysz ze zmieloną piersią i dodajesz składniki oraz masełko tak, aby wyczuwalne było wino, lekka słodycz jabłek
- dwoma paluszkami obskubujesz listki świeżego majeranku, sól, pieprz
- odrywasz troszkę ciasta i rozwałkowujesz cienko ( na pewno będziesz musiał podsypać, bo ciasto będzie się kleiło )
- wrzucasz jednego próbnego pieroga i sprawdzasz smak
- doprawiasz tym czego brakuje, ( jakby brakowało wina, to najpierw na patelni odparuj alkohol )
- układasz na talerzu, delikatnie na małych oczkach trzesz na nie parmezan i świeżo mielony pieprz plus dekoracja jak wyżej z masła klarowanego i gałązek majeranku
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN