CHAŁKA ZE SMAŻONĄ WOŁOWINĄ
Składniki:
70 g Chałki
150 g Rostbefu
80 g Sera Mimolette
30 g Majonezu
5 g Rozmarynu
10 g Kaparów (owoce)
2 szt Papryczki jalapeno
30 g Masła
Sól
Pieprz
1/2 szt Cytryny
Przygotowanie:
Sos Kaparowy
Do miseczki dodać majonez, kapary oraz wyciśnięty sok z połowy cytryny.
Doprawić odrobiną soli i pieprzu – wszystko razem zblendować na gładką równomierną masę.
Rostbef oczyścić z niepotrzebnych błon, doprawić pieprzem smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem rozmarynu (po dwie minuty z każdej strony w zależności od ulubionego stopnia wysmażenia).
Rostbef zdjąć i odczekać ok trzech minut aż mięso odpocznie na desce, następnie pokroić na cienkie plastry.
Na grubym oczku zetrzeć ser.
Pokroić chałkę na grubsze kromki, z obu stron posmarować sosem kaparowym, nakryć serem mimolette.
Na to położyć papryczki jalapeno i w sam środek dodać usmażony rostbef.
Kanapkę zamknąć i posmarować z obu stron masłem.
Papier do pieczenia wyłożyć na średnio rozgrzaną patelnię. Włożyć kanapkę i grillować z każdej strony około trzech minut aż ser będzie płynął.
CHAŁKA Z SEREM HALLOUMI
Składniki:
70 g Chałki
80 g Sera Halloumi
30 g Majonezu
2 szt Buraki
150 g Ciecierzycy w puszce
40 ml Oleju sezamowego
50 g Szpinaku
1/2 Granata
30 g Masło
Sól
Pieprz
Przygotowanie:
Majonez Buraczany
Buraki blendować z majonezem na jednolitą masę, doprawić solą i pieprzem.
Szybki domowy hummus Ciecierzycę blendować z olejem sezamowym, doprawić solą i pieprzem.
Granat wyłuskać do oddzielnej miski. Ser pokroić w plastry i wrzucić na rozgrzaną patelnię grillową. Smażyć z obu stron po ok minucie. Chałkę pokroić na grubsze kromki, posmarować hummusem z obu stron. Wcisnąć ziarna granatu w hummus i nakryć szpinakiem. Na to położyć zgrillowane plastry sera halloumi i polać majonezem buraczanym. Złożyć kanapkę i posmarować masłem z obu stron. Na rozgrzaną patelnię położyć papier do pieczenia, na nim ułożyć kanapkę. Grillować z każdej strony po dwie minuty.
CHAŁKA ŚNIADANIOWA
Składniki:
70 g Chałki
80 g Boczku
30 ml Syropu klonowego
2 szt Jajka
1/2 szt Avocado
30 g Masła
Sok z cytryny
Sól
Pieprz
Przygotowanie:
Wbić jajka na patelnię, smażyć na wolnym ogniu.
W tym samym czasie grillować boczek.
Rozgnieść avocado, a następnie doprawić je solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Chałkę skroić na grubsze kromki, posmarować masłem z każdej strony.
Grillować z obu stron po pół minuty.
Kromki posmarować masą z avocado.
Na to położyć plastry boczku i idealne, sadzone jajka.
Wszystko polać syropem klonowym i gotowe.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN