Podwędzany twaróg z solanki, z miodem lipowym, rzodkiewkami i krwawnikiem
Skład:
twaróg z solanki
łyżka miodu lipowego
rzodkiewka
krwawnik
sok z cytryny
siano (takie jak dla królików)
Przygotowanie:
Rzodkiewkę kroimy na cienkie plasterki. Do miski wlewamy wodę, dodajemy lód i zakrapiamy ją cytryną. Do miski z wodą wrzucamy rzodkiewki.
Domowe wędzenie: na dnie garnka kładziemy sianko i podpalamy, na sicie kładziemy twaróg, wkładamy twaróg do garnka i zakrywamy wszystko pokrywką do garnka. Czekamy aż tlące się siano okadzi twaróg.
Wykrawamy z twarogu trójkącik - tak jak kroimy kawałek tortu. Trójkącik twarogu obtaczamy w miodzie lipowym i dokładnie obkładamy twaróg plasterkami rzodkiewki. Dekorujemy twaróg krwawnikiem.
Smażony schab, z młodymi ziemniakami, sosem z maślanego agrestu, agrestowo-tymiankowym gąszczem i kwiatami szczypiorku
Skład:
schab z tłuszczem
kubek agrestu
pieprz
2 łyżeczki cukru
tymianek cytrynowy
młode ziemniaki
masło
sól
kwiaty szczypiorku lub czosnku
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Agrest obieramy i kroimy na pół wzdłuż. Agrest rzucamy na patelnię i smażymy krótko (by nie stracił kształtu) z solą, tymiankiem i pieprzem. Zdejmujemy z ognia. Połowę agrestu blendujemy blenderem i przecieramy przez sito. Wrzucamy ponownie na patelnię, podgrzewamy i zaciągamy masłem. Sos przyprawiamy solą i cukrem. Pozostałą część agrestu zostawiamy do ponownego podgrzania. Schab o grubości 2,5 cm smażymy na patelni od strony skóry tak by wytopić możliwe dużo tłuszczu. Następnie podsmażamy mięso po ok. 1,5 min. z każdej strony. Następnie zdejmujemy mięso z patelni i wkładamy je na 10 min. do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. W głębokim talerzu układamy młode ziemniaki i podlewamy je ciepłym sosem agrestowym, na ziemniakach kładziemy smażony schab, dodajemy do niego łyżkę gąszczu agrestowego. Całość doprawiamy solą i dekorujemy kwiatami szczypiorku.
Rabarbar pod kruszonką z sorbetem z soku jabłkowego i trawy żubrowej
Skład:
Kruszonka:
szklanka bułki tartej
0,5 szkl. cukru
3 łyżki masła
Sorbet:
1 szkl. tłoczonego soku jabłkowego
łyżeczka cukru
sok z połowy cytryny
trawa żubrowa (można zastąpić ja trawa cytrynową)
Rabarbar:
2 pałąki rabarbaru
łyżka cukru
łyżka masła
szczypta soli
Przygotowanie:
Kruszonka: na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy bułkę i cukier. Prażymy wszystkie składniki tak długo aż zrobią się złoto-brązowe.
Sorbet: wszystkie składniki łączymy ze sobą w rondelku i zagotowujemy. Następnie przelewamy do formy i zostawiamy na noc w zamrażarce.
Rabarbar: rabarbar obieramy z zewnętrznej otoczki. Kroimy rabarbar w dwucentymetrową kostkę. Smażymy rabarbar na maśle, dodając do niego cukier i sól. Pamiętaj, żeby nie pozbawić rabarbaru jego chrupkości i go nie rozgotować.
Rabarbar wkładamy do głębokiego talerza, posypujemy kruszonką i podajemy z dodatkiem sorbetu jabłkowego.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN