Rabarbarowe przysmaki

W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował: lemoniadę z pędami sosny i rabarbarem, ptysie z rabarbarem, drożdżowe z rabarbarem i cynamonem oraz naleśniki z rabarbarem, słonym karmelem i rozmarynem.

Lemoniada z pędami sosny i rabarbarem

Składniki:

6 łodyg rabarbaru

ok. 1 l wody do gotowania rabarbaru

miód do smaku

pędy sosny

1,5 l wody gazowanej

lód

Przygotowanie:

Nieobrany rabarbar kroimy w pięciocentymetrowe kawałki i zagotowujemy w wodzie, do momentu aż prawie zacznie się rozpadać. Po ugotowaniu i przestudzeniu przelewamy przez gęste sito. Miód podgrzewamy i dodajemy pędy sosny. Odstawiamy, żeby miód nabrał aromatu lasu. Miodem słodzimy kompot do smaku. Na koniec dodajemy wodę mineralną i lód.

Ptysie z rabarbarem

Składniki:

220 g mąki pszennej

250 ml mleka

1 łyżeczka cukru

120 g masła

szczypta soli

4 jajka

Kruszonka:

200 g masła

220 g cukru

240 mąki pszennej

500 ml śmietanki kremowej 36 proc.

200 g sera mascarpone

2 szt. cukru wanilinowego

rabarbar smażony

Przygotowanie:

Mleko zagotowujemy z solą, cukrem i masłem. Do gotującego się mleka z masłem dodajemy mąkę i wszystko energicznie mieszamy do momentu aż na dnie pojawi się biały osad a ciasto stanie się gładkie. Ciasto studzimy i powoli dodajemy ucierając (najlepiej za pomocą miksera) jajka (jajka dobrze jest rozkłócić i takie dodawać). Ciasto za pomocą worka cukierniczego wyciskamy w niedużych porcjach na papier pergaminowy zachowując większe odstępy, gdyż ciasto ptysiowe rośnie.

Kruszonka: Zagniatamy wszystkie składniki i rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami pergaminu na cienkie arkusze, wstawiamy do zamrażarki. Kiedy ciasto stężeje, za pomocą metalowego wycinaka wykrawamy kółka nieco większe niż wyciśnięte porcje ciasta. Tak przygotowane ptysie wstawiamy na ok. 40 min. do nagrzanego do 180 st. C piekarnika. Upieczone przekładamy kremem i rabarbarem.

Drożdżowe z rabarbarem i cynamonem

Składniki:

1 kg mąki

ok. 500 ml mleka ciepłego

6 żółtek

4 jajka

cukier 100 g + 100 g

70 g drożdży

300 g masła

3 szt. cukru wanilinowego

szczypta soli

5 gałązek rabarbaru

1 szkl. cukru trzcinowego

cynamon

Przygotowanie:

Cukrem (100 g) zasypujemy rabarbar i odstawiamy, aby zmiękł i puścił sok. Z mleka, 3-4 łyżek mąki, drożdży, cukru przygotowujemy rozczyn, do rozczynu dodajemy ubite żółtka, jajka z pozostałym cukrem, mąkę, rozpuszczone masło (200 g) i odrobinę soli. Wszystko wyrabiamy razem i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto smarujemy pozostałym masłem, posypujemy cukrem trzcinowym wymieszanym z cynamonem, posypujemy rabarbarem i zwijamy jak roladę, kroimy w plastry i układamy na blaszce, odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Podrośnięte wstawiamy do nagrzanego do 170 st. C piekarnika i pieczemy ok. 10 min.

Naleśniki z rabarbarem, słonym karmelem i rozmarynem

Składniki:

4 jajka

150 ml maślanki

0,5 szkl. soku jabłkowego

2 szkl. mąki pszennej

proszek do pieczenia

cukier puder

6 rabarbarów

3 łyżki cukru

świeży rozmaryn

Karmel:

100 g cukru

100 ml śmietanki 30 proc.

50 g masła

szczypta soli

Przygotowanie:

Białka ubijamy ze szczyptą soli, pod koniec dodajemy cukier puder i ubijamy dalej, dodajemy żółtka. Do puszystej masy jajecznej dodajemy maślankę, sok jabłkowy, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Smażymy grubsze naleśniki.

Rabarbar kroimy w plastry, wrzucamy na patelnię, podlewamy małą ilością wody i zasypujemy cukrem. Dusimy do miękkości z rozmarynem kilka minut.

Karmel: z cukru przygotowujemy karmel, dodajemy śmietankę, gotujemy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy masło i sól do smaku. Naleśniki przekładamy karmelem i rabarbarem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości