Przepisy na pyszne szparagi: omlet, leniwe i ciasto

W sklepach pojawiły się już pierwsze polskie szparagi. Jak przygotować je do gotowania i w jakiej formie smakują najlepiej? Dlaczego białe szparagi są białe, a zielone - zielone? A co z fioletowymi? W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan powiedział wszystko, co chcielibyście wiedzieć o szparagach i przygotował: omlet, kluski leniwe i wytrawne ciasto. Oczywiście wszystko z dużą ilością szparagów.

Omlet ze szparagami

Składniki:

1 pęczek szparagi zielone

6 szt pomidorki koktajlowe

5 szt jajka

2 łyżki mąki

Sól, pieprz gałka muszkatołowa

Masło klarowane

Miód

Ocet jabłkowy

Cytryna

Koper

Przygotowanie:

Szparagi pozbawiamy twardych końcówek, kroimy wzdłuż na połówki.

Tak przygotowane przesmażamy na maśle klarownym, dodajemy skórkę z cytryny, sól, pieprz, miód i na koniec ocet, chwilę smażymy do momentu odparowania octu.

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy w trakcie sól i odrobin cukru do smaku, podczas ubijania dodajemy żółtka i na koniec już ręcznie mieszając dodajemy mąkę.

Doprawiamy gałką muszkatołową.

Puszystą masę wylewamy na patelnię ze szparagami i smażymy 2 minuty a następnie dopiekamy w piekarniku.

Kluski leniwe ze szparagami smażonymi

Kluski

Składniki:

400 g twaróg biały niemielony w klinikach

4 ziemniaki

150 g mąka pszenna

2 jajka

Sól

Ew. 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy i gorące przeciskamy przez praskę do ziemniaków.

Łączymy z rozdrobnionym w placach serem, jajkami, mąką, solą i skórką z cytryny.

Jeżeli ciasto będzie miało rzadką konsystencję możemy dodać troszkę mąki ziemniaczanej.

Z przygotowanego ciasta formujemy wałki o grubości 2 cm i kroimy ukośnie kluski jak kopytka.

Gotujemy w wodzie z dodatkiem soli około 3 minut.

Szparagi

Składniki:

2 pęczki szparagi zielone

Masło klarowane

500 g truskawka 

Bazylia

Miód

Przygotowanie:

Szparagi pozbawiamy twardych końcówek i przesmażamy na maśle, jak tylko się przyrumienią to jeszcze lepszy otrzymamy ich smak.

Truskawki kroimy w kostkę, łączymy z miodem, bazylią.

Kluski podajemy na szparagach posypujemy truskawkami.

Kurczak i szparagi w śmietanie na cieście oliwkowym

Ciasto

Składniki:

1 kg mąka

300 ml woda

150 ml mleko

200 ml olej

2 łyżki cukru

100 g drożdże

1 łyżka soli

100 g oliwki zielone

Przygotowanie:

Z w/w składników przygotowujemy ciasto drożdżowe pod koniec dodając oliwki pokrojone w drobną kostkę, odstawiamy do wyrośnięcia.

Nadzienie

Składniki:

400 g (2 szt) pierś kurczaka

1 pęczek szparagi białe

1 pęczek szparagi zielone

100 ml wino białe

Świeży tymianek

200 ml śmietana 36%

Sól, pieprz czarny

1 szt cebula

200 g ser tarty

Przygotowanie:

Białe szparagi obieramy i wrzucamy do niedużej ilości wody, gotujemy wywar ze szparagów a w nim piersi z kurczaka w całości.

Ugotowane rwiemy na mniejsze kawałki.

Na patelni przesmażamy cebulę, dodajemy pokrojone białe szparagi a następnie po chwili podlewamy białym winem.

Odparowujemy dodajemy wywar z gotowania kurczaka w niedużej ilości.

Gotujemy około 5 minut.

Dodajemy a następnie kurczaka, śmietanę.

Doprawiamy i na koniec dodajemy jeszcze zielone szparagi.

Ciasto drożdżowe wykładamy na blaszkę, smarujemy olejem, wykładamy kurczaka i szparagi w śmietanie, posypujemy serem i wstawiamy do pieczenia do piekarnika nagrzanego do temp. 220 stopni.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości