Omlet ze szparagami
Składniki:
1 pęczek szparagi zielone
6 szt pomidorki koktajlowe
5 szt jajka
2 łyżki mąki
Sól, pieprz gałka muszkatołowa
Masło klarowane
Miód
Ocet jabłkowy
Cytryna
Koper
Przygotowanie:
Szparagi pozbawiamy twardych końcówek, kroimy wzdłuż na połówki.
Tak przygotowane przesmażamy na maśle klarownym, dodajemy skórkę z cytryny, sól, pieprz, miód i na koniec ocet, chwilę smażymy do momentu odparowania octu.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy w trakcie sól i odrobin cukru do smaku, podczas ubijania dodajemy żółtka i na koniec już ręcznie mieszając dodajemy mąkę.
Doprawiamy gałką muszkatołową.
Puszystą masę wylewamy na patelnię ze szparagami i smażymy 2 minuty a następnie dopiekamy w piekarniku.
Kluski leniwe ze szparagami smażonymi
Kluski
Składniki:
400 g twaróg biały niemielony w klinikach
4 ziemniaki
150 g mąka pszenna
2 jajka
Sól
Ew. 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy i gorące przeciskamy przez praskę do ziemniaków.
Łączymy z rozdrobnionym w placach serem, jajkami, mąką, solą i skórką z cytryny.
Jeżeli ciasto będzie miało rzadką konsystencję możemy dodać troszkę mąki ziemniaczanej.
Z przygotowanego ciasta formujemy wałki o grubości 2 cm i kroimy ukośnie kluski jak kopytka.
Gotujemy w wodzie z dodatkiem soli około 3 minut.
Szparagi
Składniki:
2 pęczki szparagi zielone
Masło klarowane
500 g truskawka
Bazylia
Miód
Przygotowanie:
Szparagi pozbawiamy twardych końcówek i przesmażamy na maśle, jak tylko się przyrumienią to jeszcze lepszy otrzymamy ich smak.
Truskawki kroimy w kostkę, łączymy z miodem, bazylią.
Kluski podajemy na szparagach posypujemy truskawkami.
Kurczak i szparagi w śmietanie na cieście oliwkowym
Ciasto
Składniki:
1 kg mąka
300 ml woda
150 ml mleko
200 ml olej
2 łyżki cukru
100 g drożdże
1 łyżka soli
100 g oliwki zielone
Przygotowanie:
Z w/w składników przygotowujemy ciasto drożdżowe pod koniec dodając oliwki pokrojone w drobną kostkę, odstawiamy do wyrośnięcia.
Nadzienie
Składniki:
400 g (2 szt) pierś kurczaka
1 pęczek szparagi białe
1 pęczek szparagi zielone
100 ml wino białe
Świeży tymianek
200 ml śmietana 36%
Sól, pieprz czarny
1 szt cebula
200 g ser tarty
Przygotowanie:
Białe szparagi obieramy i wrzucamy do niedużej ilości wody, gotujemy wywar ze szparagów a w nim piersi z kurczaka w całości.
Ugotowane rwiemy na mniejsze kawałki.
Na patelni przesmażamy cebulę, dodajemy pokrojone białe szparagi a następnie po chwili podlewamy białym winem.
Odparowujemy dodajemy wywar z gotowania kurczaka w niedużej ilości.
Gotujemy około 5 minut.
Dodajemy a następnie kurczaka, śmietanę.
Doprawiamy i na koniec dodajemy jeszcze zielone szparagi.
Ciasto drożdżowe wykładamy na blaszkę, smarujemy olejem, wykładamy kurczaka i szparagi w śmietanie, posypujemy serem i wstawiamy do pieczenia do piekarnika nagrzanego do temp. 220 stopni.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN