Tym razem poszukiwacz smaków Mikołaj Rey wybrał się do gospodarstwa ekologicznego w Łukówcu, aby zobaczyć, jak wyrabia się prawdziwe masło. Na patrzeniu się jednak nie skończyło. Mikołaj wziął udział w pracach nad masłem. Zaczął od dojenia krowy. Zobaczcie, co było dalej.
W kuchni Dzień Dobry TVN David Gaboriaud przygotował pyszne i pełnowartościowe śniadanie do łóżka, które z pewnością uwiedzie każdą kobietę :) Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN rządziła zwyciężczyni pierwszej edycji MasterChefa Basia Ritz. Przygotowała dla nas przepyszne dania energetyczne z awokado. Na stole pojawiły się: sorbet z awokado, smoothie z awokado, szpinakiem i ananasem oraz ciasto z awokado i limonkowym lukrem z pistacjami. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN dowodzi dziś Andrzej Polan. Kucharz przygotował uwielbiane przez wszystkich naleśniki, ale w nieoczywistej odsłonie. Co powiecie na naleśnikowego sękacza z gruszkami i słodkim sosem waniliowym oraz naleśniki z kaszanką i burakami? Są naprawdę dobre!
W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha serwuje wiosnę na talerzu. Blogerka przygotowała zdrowe, smaczne i bardzo kolorowe dania. Co powiecie na sałatkę z pieczonymi batatami, granatem, komosę ryżową z warzywami lub bananowe placki z ricottą?
Mikołaj Rey postanowił przypomnieć nam smak pasternaku, który przez lata królował na polskich stołach. Warzywo zostało jednak wyparte przez tradycyjną włoszczyznę. Okazuje się, że pasternak może być alternatywą dla ziemniaków. Jakie ma właściwości i z czym można go przyrządzić?
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował pyzy wersji wytrawnej: z mięsem i podsmażoną cebulką, a także na słodko: ze śliwką w sosie maślano-orzechowym.
W kuchni Dzień Dobry TVN Anna Starmach przygotowała potrawy z bakłażana. Czy wiedzieliście, że bakłażan jest niskokaloryczny i zawiera dużo witamin i minerałów? Na naszym stole pojawiły się takie dania jak: pieczony bakłażan z pęczakiem, roladki z bakłażana, pasta bakłażanowa z granatem oraz także bakłażanowe burgery. Smacznego!
Jola Słoma i Mirek Trymbulak to projektanci mody, których drugą pasją jest kuchnia wegańska. Dziś, w kuchni Dzień Dobry TVN, przygotowali różowe dania! Poznajcie ich przepisy na: danie à la kaczka z jabłkami, kotlety soczewicowo-ryżowe z sosem chrznowo-żurawinowym, mus truskawkowy z bitą śmietaną i placki z musem malinowym.
Dziś w Dzień Dobry TVN - kuchnia polska w eleganckiej odsłonie! Katarzyna Bosacka przygotowała: śledzia w mrożonych cytrynowych łódkach, krem z buraków z porto, pierś kaczki w miodzie pitnym z pietruszkowymi kopytkami i pierogi czekoladowe z serem, jabłkiem i białą czekoladą. Brzmi pysznie.... i tak smakuje! Polecamy!
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował pyszne potrawy z wykorzystaniem ziół. Pomagała mu dietetyczka Ania Jelonek. Co powiecie na koktajl z malin z melisą, granatem i smażoną chałką, eklerki z kremem lipowym lub kurczaka duszonego w szałwii i cytrynie? Brzmi smakowicie!
Chcesz gotować wspólnie z Darią Ładochą? Zgłoś się do nas, a może to właśnie Twoje zaproszenie przyjmie nasza kulinarna ekspertka i odwiedzi Cię w Twojej kuchni! Napisz do nas na adres: kuchniawidza@tvn.pl W zgłoszeniu koniecznie podaj numer kontaktowy i miasto, w którym mieszkasz, krótkie uzasadnienie oraz zdjęcie swojej kuchni. Czekamy na Wasze e-maile!
Na co dzień są niedoceniane. Jednak zimą, zanim na naszych stołach pojawią się wiosenne nowalijki, to właśnie kiełki są w stanie dostarczyć nam wszystkich potrzebnych witamin i składników mineralnych. Mikołaj Rey ruszył na poszukiwanie tych najsmaczniejszych i tych najbogatszych w składniki odżywcze. Zobaczcie, czego się dowiedział!
Wiadomo, że czas o poranku zazwyczaj biegnie znacznie szybciej niż wieczorem. Dlatego też Katarzyna Bukowska postanowiła dziś, w kuchni Dzień Dobry TVN, pokazać kilka przepisów na śniadania, które można przygotować dzień wcześniej i nazajutrz oszczędzić trochę cennego, porannego czasu.
Zainspirowana pobytem na Sri Lance, Anna Starmach przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN potrawy na bazie herbaty. Skorzystajcie z jej przepisów i sami zróbcie łososia w bulionie z zielonej herbaty, pierś z kurczaka marynowaną w herbacie, mus z zielonej herbaty z pomarańczą oraz ciasto bakaliowe z herbatą. W naszej kuchni opowiedziała też o uczestnikach programu "MasterChef Junior".
W kuchni Dzień Dobry TVN gotuje dziś Daria Ładocha. Pomaga jej Anna Powierza, która cierpi na niedoczynność tarczycy oraz insulinooporność. Jak urozmaicić restrykcyjną dietę? Co jeść, a z czego zrezygnować przy podobnych problemach?
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Adama Kozaneckiego. Finalista ostatniej edycji MasterChefa przygotował zupę z warzyw z melisą, łososia w sosie węgierkowym, a na deser witaminowy kisiel o smaku cytrynowym i pomarańczowym. Spróbujecie?
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował tarty. Na naszym stole pojawiły się tarty w wersji wytrawnej - z cebulą, serem camembert i gruszką oraz tarta na słodko z konfiturą morelową.
Daria Ładocha zamieniła kuchnię Dzień Dobry TVN na kuchnię Moniki. Wspólnie przygotowały zupę z wędzonym łososiem, sałatkę z fasolą i kozim serem oraz placki z ciecierzycy. Wygląda pysznie.
Tym razem poszukiwacz smaków Mikołaj Rey postanowił wytropić danie ze stynką - rybką, która pachnie jak świeży ogórek. Okazało się, że nie tylko je znalazł, ale także zrobił. Zobaczcie, jak wyszło.
Vlogerka kulinarna Katarzyna Bukowska zdradza kilka swoich przepisów na słodkości do kawy. Skusicie się na słodki chlebek owocowy czy może ciasteczka z gorzką czekoladą i skórką pomarańczową? My polecamy Wam ciasto cynamonowo-czekoladowe.
W studiu Dzień Dobry TVN od samego rana pachnie dziś pyszną kawą za sprawą dwóch trenerek baristów z sieci kawiarni Costa Coffee: Aleksandry Perz i Kamili Gonciarz. Trenerki zdradziły nam też sekret dobrej kawy. Czym jest crema i jak ją zrobić? W jaki sposób można malować mlekiem na kawie? Po czym poznać dobrą kawiarnię?
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował potrawy bazujące na konserwach rybnych. Jak się okazuje, zapuszkowane ryby mogą być smaczne i zdrowe. Nasz kucharz zaproponował takie dania jak: pieczone ziemniaki z mięsem i sardynkami, pastę z makreli z rukolą i chrupkami z chleba czy zupę krem z buraków z zapuszkowanymi śledziami. Macie ochotę?
W kuchni Dzień Dobry TVN Klaudia Budny przygotowała potrawy, które pomogą uzupełnić niedobory witaminy D. Jej deficyt może przyczynić się do depresji, raka jelita grubego i raka piersi. Co powiecie na twarożek z suszonymi pomidorami i oliwkami, śledzia w ziołach z kozim serem lub zupę grzybową?
Do kuchni Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy dyrektora Reprezentacji Polski w Piłce Nożnej Tomasza Iwana i jego partnerkę - prezenterkę telewizyjną Natalię Jakułę. Przygotowali dla nas: ciasto marchewkowe, krem z marchewki i soczewicy, przekładańca z łososiem i mozarellą oraz makaron curry z krewetkami i pomidorkami. Smacznego!
Prowadząca program „Wiem, co jem na diecie” Katarzyna Bosacka przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN dietetyczne dania. Na stole pojawiły się: kanapki z serkiem wiejskim i pomidorem, sałatka owocowa, ryba z kaszą gryczaną i kapustą kiszoną oraz placuszki z cukinii. Kasia powiedziała nam również o swoim nowym programie, który poprowadzi w TVN Style.
Andrzej Polan przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN bułeczki drożdżowe z warzywami i boczkiem, pierożki z wiśniami i rybę z gruszkami. Andrzej wszystkie dania ugotował na parze. Smacznie i przede wszystkim zdrowo, dlatego polecamy Wam jego przepisy!
Smakosz Mikołaj Rey przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN, w Środę Popielcową, postne dania. Skorzytajcie z jego przepisów na faszerowane buraczanym pęczakiem pieczarki, bigos z wędzoną rybą oraz krem z białych i czerwonych warzyw.
W zimowym okresie najwięcej właściwości odżywczych mają warzywa okopowe, między innymi seler. Czy wiedzieliście, że warzywo to ułatwia odchudzanie i dodaje wigoru? Dlaczego należy przechowywać je w ziemi? Jak je odpowiednio przygotować, by nie straciło walorów smakowych i zdrowotnych?
Adam Kozanecki, uczestnik MasterChefa, przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN potrawy bazujące na malinach. Na naszym stole pojawiły się pierożki z nadzieniem malinowym, malinowe roladki z indyka, a na deser biszkopt migdałowy z malinami. Smacznego!