W kuchni Dzień Dobry TVN dowodził dziś Tomasz Jakubiak. Kucharzowi pomagała zaś Klaudia Halejcio. Duet przygotował puszyste naleśniki i pierogi na słodko. Potrawy podano ze słodkimi konfiturami i dżemami. Czy wiedzieliście, że aktorka uwielbia robić owocowe przetwory?
Ula Chincz spotkała się w Londynie z Jamie Olivierem. Dziennikarka Dzień Dobry TVN odwiedziła kulinarnego mistrza w jego pierwszej, dziś już kultowej restauracji "Fifteen". Dlaczego Jamie nie lubi określenie "zdrowe jedzenie"? Jakim jest szefem dla swoich pracowników? I czy to prawda, że zatrudnia w swojej restauracji Polaków?
Polska jest królestwem serników. Które są u nas najbardziej popularne? Czym się różnią od siebie? Z jakich składników wykonuje się New York cheesecake? Jaki sernik polecił Marcin Prokop? O sernikowych pysznościach rozmawialiśmy z ekspertem Dzień Dobry TVN i poszukiwaczem smaków Mikołajem Reyem.
Duszony groszek z sałatą i porem, czarna soczewica z domowym twarogiem, risotto z jabłkiem i orzechami i zupa krem z pieczonych pomidorów malinowych - to bezglutenowe dania, które w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował bloger kulinarny Szymon Kubicki, autor książki "Facet i kuchnia". Jego przepisy polecamy wszystkim, nie tylko osobom uczulonym na gluten. Czy zgadzacie się z Marcinem Prokopem, że Szymon ma w sobie coś z Rumcajsa? ;-)
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował rozgrzewające zupy: krem z ziemniaków z białą czekoladą i kaszanką, zupę grzybowo-kukurydzianą na żurku oraz zupę z małży. Na taką pogodę w sam raz.
Ciasta, które poleca dziś w kuchni Dzień Dobry TVN Anna Starmach można przygotować błyskawicznie, bo nie wymagają pieczenia. Są proste w przygotowaniu i - jak zapewnia Anna - bardzo smaczne. Zatem skorzystajcie z przepisów na: waflowy torcik czekoladowy, wafle z malinami i torcik orzechowy. Kto z Was ma ochotę na piszingera?
Tort ziemniaczany z brukselką, suchą krakowską i ziemniakami, jesienny kociołek z warzywami strąkowymi i parówkami z fileta oraz placki pszenne z kurczakiem gotowanym i warzywami - te smakowite dania na bazie kurczaka przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan oraz finaliści konkursu Mister Polski: Hubert Hawryluk, Rafał Jonkisz, Kamil Knut.
W kuchni Dzień Dobry TVN gotujące małżeństwo – Aneta i Jan Kuroniowie. Przygotowali dania, których smaki przypominają im dzieciństwo. Na stole pojawiły się: zupa rybna Halaszle, kopytka tymiankowe z sosem grzybowym oraz kacze udka w ziołowo-miodowej marynacie. Smacznego!
Nic tak nie poprawia nastroju, jak coś pysznego i słodkiego. w kuchni Dzień Dobry TVN cukiernik i pasjonat kuchni Bartek Boratyn przygotował słodkości idealne na jesienną chandrę. Na stole pojawiły się: kruche ciasto ze śliwkami i czekoladą pod bezą, tort i mus gruszkowy z winiakiem. Na sam ich widok na twarzy pojawia się uśmiech.
Czym jest głóg i jak odróżnić go od dzikiej róży? Jakie owoc ma właściwości zdrowotne? Sprawdził to nasz smakosz Mikołaj Rey. Owoce dzikiej róży i głogu można także wykorzystać w kuchni. Jakie potrawy można przygotować na bazie czerwonych owoców?
W kuchni Dzień Dobry TVN Anna Starmach i uczestniczka programu Masterchef Agnieszka Poprawska przygotowały pyszności, które pozwolą nam zwalczyć chandrę: tartę czekoladową z gruszkami, ciasto bardzo jabłkowe, deser czekoladowo-śliwkowy, pate z kurzych wątróbek z gruszką i jabłkiem oraz pierś z kaczki w sosie śliwkowym. Smacznego!
Jak przechowywać w lodówce żywność, aby się nie zepsuła? Na którą półkę włożyć mięso, a na którą owoce i warzywa? Czy można zrobić coś pożywnego z obierków? Jak odzyskać czerstwe pieczywo? O tym specjalnie dla widzów Dzień Dobry TVN kucharz Marco Ghia.
W kuchni Dzień Dobry TVN rządzi dziś małżeński duet. Manuela i Szymon Rączka na swoim kanale w internecie dzielą się pomysłami, dzięki którym możemy ułatwić sobie pracę w kuchni. Nam zdradzili jak schłodzić napój w 2 minuty oraz jak naostrzyć nóż przy użyciu kubka. Znaliście takie patenty? ;)
W kuchni Dzień Dobry TVN prawdziwy pojedynek... na pyzy! Marcin Kaczmarek-Pielin - kucharz znany z kulinarnego talent-show oraz szef kuchni Andrzej Polan rywalizowali o tytuł "najlepszej pyzy". Pyzy rodem z Mazowsza czy może te na parze? Marcin opowiedział nam również o swoim najnowszym projekcie "Master Chef 4 dogs". To akcja organizowana na rzecz bezdomnych czworonogów. Chcecie dowiedzieć się więcej? Koniecznie zobaczcie.
Gospodynie z Koła Gospodyń Wiejskich w Łękach Dukielskich od lat walczyły o miano wyrobu regionalnego dla Bandurzaka i zaledwie dwa miesiące temu zyskały certyfikat. To niekwestionowany przysmak Podkarpacia, a przepis na niego przekazywany jest od pokoleń. Z gospodyniami: panią Aliną i panią Marią spotkał się nasz dziennikarz Dzień Dobry TVN Mateusz Hładki. Poznał tajemnicę powstawania ciasta i sam miał okazję je zrobić. Zobaczcie, jakie składniki są potrzebne, by powstał prawdziwy Bandurzak. Ślinka cieknie na sam widok.
W kuchni Dzień Dobry TVN poznajemy nie tylko sekrety naszych mistrzów, ale i innych kultur. Daria Ładocha, trenerka żywieniowa i blogerka kulinarna zdradziła nam kilka smaczków tajskiej kuchni. Oprócz tego Daria przygotowała: kluski z tapioki, zupę z wieprzowiną i makaronem ryżowym, małże w zupie z trawy cytrynowej i klasyczny Pad Thai. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN Agata Jędraszczak. Blogerka kulinarna przygotowała kilka pożywnych i rozgrzewających potraw, które dodatkowo doprawiła serkiem do smarowania. Na naszym stole pojawiła się kremowa zupa dyniowa, kasza gryczana z grzybami i polędwiczką, czy tarta z jarmużem i pieczarkami.
Ekspert Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey spotkał się z rodziną, która uprawia paprykę z pokolenia na pokolenie. To państwo Jankowscy, którzy w latach 80. ubiegłego wieku sprowadzili warzywo do Polski. Dlaczego produkcja papryki jest tak wymagającym zajęciem? Jakie potrawy można przygotować z papryki i jakie to warzywo ma wartości odżywcze?
W kuchni Dzień Dobry TVN zapanował czas na "babie lato". Mistrz Piotr Kucharski pokazał, jak połączyć produkty jeszcze letnie z cięższymi smakami jesieni. Na stole pojawiły się: jesienno-letnia zupa, zielona fasolka i dynia z sosem grzybowo-orzechowym, bakłażanowe pizze oraz sernik z pieczonymi owocami. Musicie tego spróbować!
Jedna ze słupskich szkół zaprosiła restauratorkę Magdę Gessler do współpracy. Jak przebiegło ich pierwsze spotkanie? Czy Magdzie zasmakowało to, co zaserwowali jej podopieczni? Jak będą wyglądały lekcje z Magdą Gessler?
W kuchni Dzień Dobry TVN gotowała Ania Starmach, która przygotowała kilka potraw z mięsa mielonego. Na naszym stole pojawiły się takie specjały jak: lasagne, kebaby, czy kotlety mielone, ale w nowej odsłonie.
Po raz pierwszy w historii programu „Ugotowani” gotować będą pary. W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy dziś jedną z tych par: Patrycję Durakiewicz i Przemka Pałubińskiego, którzy są razem od 1,5 roku. Podzielili się z nami swoimi przepisami na zdrowe i szybkie śniadanie.
Dagmara Smulewicz to bohaterka kolejnego odcinka cyklu "O(d)żywieni". Życie w biegu powoduje, że nie ma czasu, by zjeść porządny posiłek w ciągu dnia. Trenerka żywieniowa Daria Ładocha nauczyła Dagmarę, jak gotować szybkie i jednocześnie zdrowe potrawy. Jesteście ciekawi, co Daria wyrzuciła z lodówki i szafek naszej bohaterki? Jakie są skutki jedzenia przetworzonej żywności?
W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha - trenerka żywieniowa i blogerka kulinarna radziła, jak przyrządzać szybkie i pożywne dania dla dzieci. Podzieliła się z nami przepisem na ekspresową, samogotującą się zupę, a do tego równie szybkie drugie danie. Było też coś na deser. Zobaczcie, jakie produkty warto mieć zawsze w zapasie, by w sytuacjach ekstremalnego pośpiechu nie zapomnieć o solidnym posiłku.
W kuchni Dzień Dobry TVN od samego rana trwała prawdziwa walka. Walka na bezy! Monika Goździalska i Kamil Mikołajczyk w rywalizacji o to, czyja beza zbliżona będzie do ideału. Jak powinna wyglądać idealna beza i ile trwa jej przygotowanie? Czy kobiety robią lepsze bezy? Macie ochotę na coś słodkiego?
Krewetki słyną z niskiej kaloryczności i wysokiej zawartości białka, dlatego Mikołaj Rey udał się do Stawigudy, gdzie produkuje się je. Jak wygląda warmińska produkcja frutti di mare? Jak jednak rozpoznać dobrą krewetkę? I z czym najlepiej je podawać?
W kuchni Dzień Dobry TVN modelka Osi Ugonoh i Piotr Kucharski przygotowali propozycje pysznych śniadań. Na stole pojawiły się: grzanki po polsku i ciepła sałatka warzywna z szynką. Smacznego!
Do kuchni Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy prowadzących nowe programy w TVN Meteo Activ: Beatę Sadowską oraz Joannę i Dariusza Brzezińskich. Przygotowali dla nas dania kuchni fit: nutellę z awokado, chipsy z pietruszki i pasternaku, tortillę z humusem, świeżym ogórkiem i kiełkami lucerny oraz duszone tofu.
Dziś w kuchni dowodzi dziś Daria Ładocha. Pomaga jej Ignacy Piśko, przyszły krytyk kulinarny :) Duet postanowił kulinarnie improwizować. Co z tego wynikło? Takie przysmaki jak krewetki, muffuny i nie tylko!
Mikołaj Rey udał się nad jezioro Śniardwy. Tam spotkał się z Mirosławem Gworkiem, restauratorem, który zaproponował naszemu smakoszowi regionalne smaki. Mikołaj spróbował mazurskich ryb. Które są najpopularniejsze? Jak je przyrządzić, by nie zakrztusić się się ością?