Beż żurku nie ma Wielkanocy. Dlatego tym razem nasz smakosz Mikołaj Rey, wybrał się w podróż, w poszukiwaniu perfekcyjnego smaku zupy przyrządzanej na zakwasie. Zawędrował aż do Myszyńca. Spotkał sie tam ze Stefanią Prusaczyk, która specjalnie dla Dzień Dobry TVN przygotowała żurek według tradycyjnej receptury. W czym twki wyjatkowość zabielanej zupy? Jak rozpoznać dobry zakwas? Dlaczego żurek gotuje się na dwóch rodzajach kiełbas i czym go doprawić?
Skąd Ania czerpie kulinarne inspiracje? Jak mówi: "z głowy, czyli z niczego". Tym razem natchnieniem okazał się dla niej sok jabłkowo-marchewkowy. Ania postanowiła temat rozwinąć i studiu Dzień Dobry TVN udowodniła, że marchewka i jabłko to duet doskonały. W kulinarnych przygotowaniach pomógł jej jeden z uczestników programu "Ugotowani"- Hubert Bisto. W efekcie powstały takie potrawy, jak owsianka jabłkowa z konfiturą marchewkową, szarlotka z marchewką i zupa marchewkowa z jabłkiem. No cóż, wygląda to naprawdę smakowicie!
Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN chcemy uczcić powrót przypraw do barów mlecznych. Przypomnijmy, że w grudniu Ministerstwo Finansów zakazało używania ich w tanich jadłodajniach. Na szczęście ustawę znowelizowano. Z tego też powodu Andrzej Polan przygotował potrawy, znane z barów mlecznych. Na stole pojawiły się kultowe mielone - Andrzej nie bał się ich dobrze przyprawić ;-), oprócz nich - flaczki jarskie, naleśniki, leniwe kluski czy racuchy drożdżowe z jabłkami. Pychota!
W kuchni Dzień Dobry TVN rządziła rodzina Lubertów - Tomek, Ewa i syn Kacper. Przygotowali zdrowie i zbilansowane dania: razowe naleśniki, tortillę kukurydzianą, krem z bananów i sałatkę ryżową z tofu. Smacznego!
Mikołaj Rey zawędrował aż do Gdańska. Spotkał się tam z szefem kuchni Adamem Woźniakiem, który opowiedział mu o bałtyckich śledziach. Jaka jest tradycja śledzia w Polsce? Dlaczego ta tłusta ryba jest polecana osobom na diecie? Ile ma kalorii? Czym się kierować przy wyborze śledzia i co można z niego przygotować? O tym w Dzień Dobry TVN nasz ekspert i smakosz Mikołaj Rey.
Jak rozpuścić czekoladę, by się nie przypaliła? W mikrofalówce, a może w kąpieli wodnej? Jak rozłożyć cienkie i rzadkie ciasto na blasze? Co zrobić, by ciasto z glazurą nie straciło połysku oraz jak ustrzec się przed zwarzeniem domowego majonezu? Podpowiada w Dzień Dobry TVN Andrzej Polan, który również przygotował kilka smakołyków m.in.: mus czekoladowy z polskimi owocami i kruszonką owsianą, kalafiora z plastrami choriso, jajkiem w koszulce i majonezem domowym, smażoną pietruszkę, a także puree z brokułów z pieczonym kurczakiem.
W kuchni Dzień Dobry TVN Michał Kurek i Izabela Janachowska przygotowali lekkie i zdrowe dania, które każdemu dodadzą sporo energii: lekką sałatkę z truskawkami, deser z mango i ricotty oraz wiosenny krem z rzodkwi.
Jej początek świętujemy nawet w naszej kuchni. Dziś w studiu Dzień Dobry TVN dawno niewidziany Andrzej Polan, który zainspirowany pogodową aurą przygotował wiosenne menu. W nim między innymi: jajka w koszulkach, królik w winie, ciasto serowe z cytrynową miętą. Aż ślinka cieknie, smacznego!
Kotlet schabowy to flagowe danie kuchni polskiej. Jaka jest jego historia? Czym różni się od sznycla? Kiedy należy solić mięso schabowe - przed czy po ubiciu? Dlaczego schabowy z kością jest bardziej soczysty? Zapytaliśmy o to gościa Dzień Dobry TVN Mikołaja Reya. Jakim restauracjom Marcin Prokop przyznaje trzy gwiazdki?
Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN tym razem radzi, jak przygotować domowy makaron. Zobaczcie, jak zrobić pyszne ravioli z żółtkiem, tagliatelle z prawdziwym sosem bolońskim i makaronowy pudding. Skorzystajcie z jego przepisów!
Z pewnością macie jeszcze zapasy przetworów w słoikach w swoich spiżarniach, które możecie wykorzystać do przygotowania pysznych i oryginalnych dań. Skorzystajcie z przepisu Andrzeja Polana na: pikle z ogórka smażone z polędwicą wieprzową, jabłkami, ostrym sosem z miodu i gorczycy, marynowane ogórki zielone z piersią kurczaka, warzywa i owoce marynowane z szynką dojrzewającą oraz marynowanego buraka pieczonego z wędzoną makrelą.
Te smaczne i oryginalne dania każda zapracowana mama może przygotować w kilkanaście minut. Blogerka Justyna Kozłowska, mama Basi i Jadzi, pokazała w kuchni Dzień Dobry TVN, jak zrobić: kuskus z warzywami i pieczone piersi kaczki, makaron z warzywami i kotleciki z tuńczyka oraz pastę z awokado i hummus buraczany, które świetnie nadają się jako dodatek do chleba. Smacznego!
Piotr Kucharski podpowiada, jak szybko i tanio przygotować zdrowy obiad. Skorzystajcie z jego przepisów na: zapiekankę z kaszy gryczanej, potrawkę z buraków i fasoli, drobiowe burgery i pieczone ziemniaki z jajkami!
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Monikę Długosz-Nikiel, uczestniczkę programu "Ugotowani", której w naszym studiu towarzyszył mąż. Inspiracją dla ich menu są kolory. W tym celu warzywa i owoce podzielili na kilka grup kolorystycznych. Skorzystajcie z ich przepisów na: smoothie z jarmużem, szpinakiem, kiwi i ogórkiem oraz zupę krem z kalafiora, pora, selera, pietruszki z dodatkiem czosnku i cebuli. Przygotowali też pyszne penne z sosem pomidorowym, a na deser kaszę jaglaną na mleku kokosowym.
Jak mówi Dorota Wellman - trzeba Polana, by z ziemniaka zrobić kulinarne arcydzieło. Mistrz Andrzej Polan udowadnia w kuchni Dzień Dobry TVN, że ze zwykłych ziemniaków można przygotować niezwykłe potrawy. Bogracz ziemniaczany z jajkami, kotlety z ziemniaków, a na deser ziemniak przytulony przez "francuza" - to propozycje kucharza Andrzeja Polana. A kto z Was lubi placki ziemniaczane?
Kuchnię Dzień Dobry TVN opanowały dziś dzieci. Gotowały, smakowały, a nawet zaśpiewały piosenkę o... kleszczu! Posłuchajcie, bo Marcin Prokop zapewnia, że ta piosenka stanie się hitem Internetu. Zgadzacie się z nim? :-) Prowadzący Dzień Dobry TVN ma też specjalne życzenia dla wszystkich teściowych z okazji ich święta!
Carmen Tarcha jest widzem Dzień Dobry TVN. W ramach naszej akcji Gotuj z DDTVN zaprosiła do swojej kuchni Piotra Kucharskiego. Wspólnie przygotowali: pieczonego selera w masie solnej, duszoną wołowinę z pasternakiemi marchewką, pikantną kiszonę marchewkę oraz tabbouleh.
W kuchni Dzień Dobry TVN rządziła Kasia Kraszewska. Przygotowała kilka gorących i słodkich propozycji w stylu Pin Up Candy: jabłka w karmelu, muffinki z zarodków pszenicy i brokatem, pin-up Candy drink na bazie soku z granatów i eksowny sorbet herbaciany i malinowy.
Niedzielny poranek osłodził nam mistrz cukiernictwa - Paweł Małecki. W kuchni Dzień Dobry TVN, ku uciesze całej ekipy, przygotował: mus malinowo-czekoladowy, tartę cytrynową i gruszki karmelizowane pod owsiana kruszonką! Pycha!
Dziś, w kuchni Dzień Dobry TVN, gościliśmy wybitnego kucharza francuskiego Michela Rotha! Przygotował: "Kostki z foie gras i wędzonego łososia z limonkowymi piankami i "Faszerowaną pierś bażanta i parmentier z czerwoną kapustą". Wypróbujecie jego przepisy? :)
Uzupełniajmy witaminy w diecie za pomocą soków i warzyw. Jak to robić z głową? I dlaczego pięć razy dziennie trzeba jeść warzywa i owoce? O tym w Dzień Dobry TVN Andrzej Polan i Katarzyna Glinka, ambasadorzy akcji "5 porcji zdrowia". Skorzystajcie z ich przepisów na: brokuły smażone na patelni z orzechami, masłem i miodem, dorsza z remoulade selerową oraz kurczaka duszonego z jabłkami.
Babeczki z cytrynowym budyniem i cynamonem, andrut z morelami i orzechami oraz ekspresowe ciasto bananowe z czekoladą - te pyszności dla dzieci przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN blogerka kulinarna Daria Ładocha.
W polskiej kuchni są niedoceniane, a kiedyś były powszechne na naszych stołach. Często nie wiemy też jak je przyrządzić i gdzie kupić. Zobaczcie, jakie potrawy można przygotować z raków i skorzystajcie z przepisów Mikołaja Reya!
Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował fritattę z groszkiem i wędzonym łososiem, kurczaka po afrykańsku, limonkowy ryż oraz zupę z ciecierzycy. Smacznego!
Dziennikarz kulinarny i smakosz Paweł Loroch przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN potrawy z luksusowych polskich produktów, które rzadko goszczą na naszych stołach. Zobaczcie, jak przyrządza się stek z jelenia i makaron z półgęskiem! Paweł Loroch nie zapomniał także o innym naszym dobru eksportowym - o koncentracie jabłkowym. Jak myślicie, z ilu jabłek powstaje jedna butelka tego koncentratu?
Kawior to jeden z ekskluzywnych produktów na świecie. Do tej pory kojarzył się z Rosją i Iranem, ale to wkrótce może się zmienić. Doskonały kawior powstaje również w Polsce. Ania Starmach zabrała widzów Dzień Dobry TVN do hodowli jesiotrów. Kim są producenci polskiego kawioru? Jak wygląda hodowla? Jak pozyskuje się kawior? Jak smakuje?
Mają 13 razy więcej magnezu niż brokuły, 5 razy więcej białka niż mleko oraz 8 razy więcej kwasów omega 3 niż dziki łosoś. W kuchni Dzień Dobry TVN Basia Ritz, zwyciężczyni I edycji programu MasterChef, omówiła najważniejsze zalety nasion CHIA, stosowanych od dawna w kuchniach świata, w Polsce jeszcze mało docenionych. Basi towarzyszył mąż, Uli Ritz.
Leon Myszkowski, syn Justyny Steczkowskiej, prowadzi vloga kulinarnego. A w naszej kuchni przygotował: gaspacho, polędwicę wołową ze szpinakiem i sosem z zielonego pieprzu oraz fondant. Towarzyszyli mu: wujek Misza Hairulin oraz Sasza Hairulin, przyjaciel Leona, a syn Miszy. Smacznego!
Pół Francuz pół Polak, David Gaboriaud w kuchni Dzień Dobry TVN wprowadził nas w tajniki tradycyjnej kuchni alpejskiej. Przygotował: fondue szwajcarskie, sałata z rukoli, frytki z polenty, sos tatarski, sałata z rukoli a na deser biscuit de Savoie - biszkopt z Sabaudii. Smacznego!
Daria Ładocha, blogerka kulinarna i miłośniczka zdrowego żywienia, a także mama dwójki dzieci, przyznaje że sama ma czasami problem z przygotowaniem posiłków dla swoich pociech. Dlatego postanowiła zainspirować matki do zdrowego gotowania. Skorzystajcie z jej przepisów na: pastę z fasoli do kanapek, szybki krem z marchewki, rybę po grecku, kaszę jaglaną z gruszką i truskawkami.