Szczęście zaczyna się na talerzu

W naszej kuchni: pyszne congee ryżowe, ziemniaki z liśćmi limonki kaffir, pieczone bakłażany z masalą i kiszone mandarynki z tymiankiem! Zdaniem Mai Sobczak nie można jeść źle i czuć się dobrze, bo szczęście zaczyna się na talerzu. Smacznego!

Pyszne congee ryżowe

Składniki:

4 marchewki

3 porządne garście fasolki cukrowej

tofu wędzone

2 łyżki masła orzechowego lub tahini

2 łyżki oleju kokosowego

łyżeczka masła klarowanego

mała papryczka chili

ząbek czosnku

3 liście pak choi lub świeża zielona kolendra

sok wyciśnięty z limonki

łyżka sosu sojowego

2 łyżki syropu imbirowego

Przygotowanie:

Congee gotuję z przepisu podstawowego.

Marchewkę obieram, myję i kroję na części. Fasolkę myję. Czosnek obieram i drobno szatkuję. Papryczkę chili przekrawam na pół, usuwam z niej pestki i drobno szatkuję.

Masło orzechowe mieszam z łyżką syropu imbirowego, sosem sojowym, łyżką wody i sokiem z limonki. Tofu kroję w kostkę i maceruję w sosie orzechowym.

Rozgrzewam na patelni 2 łyżki oleju kokosowego i przesmażam na nim szybko fasolkę cukrową z czosnkiem. Wykładam na miskę. Na tę samą patelnię wrzucam marchewkę i smażę ją z dodatkiem chili i sosu sojowego, na końcu dodaję łyżkę syropu imbirowego. Marchewka ma być al dente.

Wreszcie na tej samej patelni podgrzewam utytłane w sosie orzechowym tofu.

Do trzech misek wykładam ciepłe congee podstawowe, dodaję podsmażoną fasolkę, poszatkowane liście pak choi lub garść świeżej kolendry, podgrzane w sosie orzechowym tofu i rozpuszczone masło klarowane.

Ziemniaki z liśćmi limonki kaffir

Składniki:

8 średnich ziemniaków (odmiana „wilgotna”)

łyżeczka kolorowej komosy ryżowej

2 łyżki masła klarowanego

4 liście limonki kaffir

1 łyżeczka chunky chat masala

½ łyżeczki sabji masala

pęczek świeżej kolendry lub mięty

1 łyżeczka soku wyciśniętego z limonki

¾ szklanki wody

Przygotowanie:

Ziemniaki myję dokładnie i kroję na 4 części. W woku rozgrzewam 1½ łyżki masła klarowanego, wrzucam ziemniaki, dodaję przyprawy i podsmażam przez 2–3 minuty, cały czas mieszając. Dodaję liście limonki, podlewam połową przygotowanej wody i gotuję pod przykryciem. Po 10 minutach zdejmuję pokrywkę, mieszam i czekam, aż woda się zredukuje, sprawdzam, czy ziemniaki są miękkie i sprężyste. Jeśli nie, wlewam pozostałą wodę, teraz już wszystko powinno być idealne.

Szatkuję świeżą kolendrę, najlepiej pół na pół z miętą.

Na małej patelni rozgrzewam pozostałe masło, wsypuję kolorową komosę ryżową, wciskam trochę soku z limonki i podprażam, aż nasiona staną się przyjemnie chrupiące.

Ziemniaki przekładam do miski, posypuję poszatkowanymi ziołami i podprażoną komosą ryżową. Można zjeść jako samodzielne danie z roślinnym lassi z dodatkiem kuminu, pieprzu i soku z limonki.

Pieczone bakłażany z masalą

Składniki:

1 bakłażan

1/2 szklanki quinoa

szklanka soku jabłkowego tłoczonego

1/2 łyżeczki przyprawy masala tea

czubata łyżka masła klarowanego

1 granat

łyżka miodu rozmarynowego

Liście mięty lub bazylii do dekoracji

Przygotowanie:

Bakłażany kroję wzdłuż, masło klarowane mieszam z masala tea i smaruje nim porządnie bakłażany. Wstawiam na 30 minut do pieca rozgrzanego do 180 stopni.

Granat kroje i do miseczki kruszę jego soczyste pestki. Quinoa gotuję w soku jabłkowym i posypuję nim upieczone bakłażany. Dekoruję granatem, listkami mięty lub bazyli i polewam miodem rozmarynowym.

Kiszone mandarynki z tymiankiem

Składniki:

1 słoik 500 ml czas wykonania: 2 tygodnie

8 mandarynek

gałązka tymianku

2 plastry imbiru

łyżka stołowa soli

Przygotowanie:

Mandarynki dokładnie myję, 5 sztuk kroję na ćwiartki razem ze skórką.

Układam ciasno w wyparzonym słoiku, dokładam gałązkę świeżego tymianku, plastry imbiru. Wyciskam sok z pozostałych owoców i wlewam do słoika. W poręcznym naczyniu z dziobkiem mieszam sól z wodą i uzupełniam słoik z mandarynkami. Zakręcony odstawiam na 2 tygodnie.

Wykorzystuję je później do zup, pieczonych warzyw, sałat i makaronów.

Mają specyficzny, mocny smak. Wystarczy tylko kawałeczek, żeby zmienić najprostszą potrawę w coś wyjątkowego i zaskakującego. Połączenie kwaśnego i lekko gorzkiego to piękna recepta na dobre strawienie zwłaszcza dość tłustego, ciężkiego jedzenia. Tak niewiele, a zmienia tak wiele.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości