Pyszne congee ryżowe
Składniki:
4 marchewki
3 porządne garście fasolki cukrowej
tofu wędzone
2 łyżki masła orzechowego lub tahini
2 łyżki oleju kokosowego
łyżeczka masła klarowanego
mała papryczka chili
ząbek czosnku
3 liście pak choi lub świeża zielona kolendra
sok wyciśnięty z limonki
łyżka sosu sojowego
2 łyżki syropu imbirowego
Przygotowanie:
Congee gotuję z przepisu podstawowego.
Marchewkę obieram, myję i kroję na części. Fasolkę myję. Czosnek obieram i drobno szatkuję. Papryczkę chili przekrawam na pół, usuwam z niej pestki i drobno szatkuję.
Masło orzechowe mieszam z łyżką syropu imbirowego, sosem sojowym, łyżką wody i sokiem z limonki. Tofu kroję w kostkę i maceruję w sosie orzechowym.
Rozgrzewam na patelni 2 łyżki oleju kokosowego i przesmażam na nim szybko fasolkę cukrową z czosnkiem. Wykładam na miskę. Na tę samą patelnię wrzucam marchewkę i smażę ją z dodatkiem chili i sosu sojowego, na końcu dodaję łyżkę syropu imbirowego. Marchewka ma być al dente.
Wreszcie na tej samej patelni podgrzewam utytłane w sosie orzechowym tofu.
Do trzech misek wykładam ciepłe congee podstawowe, dodaję podsmażoną fasolkę, poszatkowane liście pak choi lub garść świeżej kolendry, podgrzane w sosie orzechowym tofu i rozpuszczone masło klarowane.
Ziemniaki z liśćmi limonki kaffir
Składniki:
8 średnich ziemniaków (odmiana „wilgotna”)
łyżeczka kolorowej komosy ryżowej
2 łyżki masła klarowanego
4 liście limonki kaffir
1 łyżeczka chunky chat masala
½ łyżeczki sabji masala
pęczek świeżej kolendry lub mięty
1 łyżeczka soku wyciśniętego z limonki
¾ szklanki wody
Przygotowanie:
Ziemniaki myję dokładnie i kroję na 4 części. W woku rozgrzewam 1½ łyżki masła klarowanego, wrzucam ziemniaki, dodaję przyprawy i podsmażam przez 2–3 minuty, cały czas mieszając. Dodaję liście limonki, podlewam połową przygotowanej wody i gotuję pod przykryciem. Po 10 minutach zdejmuję pokrywkę, mieszam i czekam, aż woda się zredukuje, sprawdzam, czy ziemniaki są miękkie i sprężyste. Jeśli nie, wlewam pozostałą wodę, teraz już wszystko powinno być idealne.
Szatkuję świeżą kolendrę, najlepiej pół na pół z miętą.
Na małej patelni rozgrzewam pozostałe masło, wsypuję kolorową komosę ryżową, wciskam trochę soku z limonki i podprażam, aż nasiona staną się przyjemnie chrupiące.
Ziemniaki przekładam do miski, posypuję poszatkowanymi ziołami i podprażoną komosą ryżową. Można zjeść jako samodzielne danie z roślinnym lassi z dodatkiem kuminu, pieprzu i soku z limonki.
Pieczone bakłażany z masalą
Składniki:
1 bakłażan
1/2 szklanki quinoa
szklanka soku jabłkowego tłoczonego
1/2 łyżeczki przyprawy masala tea
czubata łyżka masła klarowanego
1 granat
łyżka miodu rozmarynowego
Liście mięty lub bazylii do dekoracji
Przygotowanie:
Bakłażany kroję wzdłuż, masło klarowane mieszam z masala tea i smaruje nim porządnie bakłażany. Wstawiam na 30 minut do pieca rozgrzanego do 180 stopni.
Granat kroje i do miseczki kruszę jego soczyste pestki. Quinoa gotuję w soku jabłkowym i posypuję nim upieczone bakłażany. Dekoruję granatem, listkami mięty lub bazyli i polewam miodem rozmarynowym.
Kiszone mandarynki z tymiankiem
Składniki:
1 słoik 500 ml czas wykonania: 2 tygodnie
8 mandarynek
gałązka tymianku
2 plastry imbiru
łyżka stołowa soli
Przygotowanie:
Mandarynki dokładnie myję, 5 sztuk kroję na ćwiartki razem ze skórką.
Układam ciasno w wyparzonym słoiku, dokładam gałązkę świeżego tymianku, plastry imbiru. Wyciskam sok z pozostałych owoców i wlewam do słoika. W poręcznym naczyniu z dziobkiem mieszam sól z wodą i uzupełniam słoik z mandarynkami. Zakręcony odstawiam na 2 tygodnie.
Wykorzystuję je później do zup, pieczonych warzyw, sałat i makaronów.
Mają specyficzny, mocny smak. Wystarczy tylko kawałeczek, żeby zmienić najprostszą potrawę w coś wyjątkowego i zaskakującego. Połączenie kwaśnego i lekko gorzkiego to piękna recepta na dobre strawienie zwłaszcza dość tłustego, ciężkiego jedzenia. Tak niewiele, a zmienia tak wiele.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN