Zupa z soczewicy
Składniki:
200 g brązowej soczewicy
3 ząbki czosnku
Włoszczyzna (seler, pietruszka, marchew)
3 pomidory bawole serce
2 szalotki
2 łyżki oliwy z oliwek
3 liście laurowe
Kilka ziaren pieprzu
2 łyżki masła
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Soczewicę zalej zimną wodą i pozostaw na noc.
Do garnka wlej 1,5 litra wody, namoczoną soczewicę, liść laurowy, pieprz, sól i gotuj do miękkości około 40-60 minut.
W rondlu rozgrzej oliwę i masło.
Dodaj pokrojona włoszczyznę, szalotkę, posiekany czosnek oraz pomidory – sparzone i obrane ze skórki.
Przypraw odrobioną soli i pieprzu.
Podsmaż na złoty kolor i dolej 200 ml wywaru z soczewicy.
Duś pod przykryciem około 20 minut.
Powstały sos dodaj do gotującej się soczewicy i dokładnie wymieszaj.
Zagotuj i dopraw do smaku.
Podawaj z grzankami czosnkowymi.
Miniburgery
Składniki:
600 g antrykotu wołowego
¾ szklanki wody
3 cebule
1 czerwona cebula
4 pomidory
1 zielony ogórek
200 g majonezu (najlepiej przyrządzonego samodzielnie)
10 plasterków szynki schwarzwaldzkiej
Bułeczki pszenne
4 średnie ogórki konserwowe
4 plastry sera cheddar
Kilka liści sałaty rzymskiej
2 ząbki czosnku
2 łyżki musztardy
Rozmaryn
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Opłukane i osuszone mięso zmiel na grubych oczkach.
Cebule pokrój w kostkę i przesmaż na złoty kolor.
Mięso i cebule przełóż do miski, dodaj sól, pieprz, rozmaryn, przeciśnięty przez praskę czosnek, dolej ¾ szklanki wody i wszystko dokładnie wyrabiaj, aż uzyskasz jednolitą masę.
Mokra dłonią formuj okrągłe burgery o średnicy 6 cm i grubości około 1,5 cm.
Smaż na mocno rozgrzanej patelni grillowej przez około 2 minuty z każdej strony.
Pod koniec smażenia na każdym z burgerów ułóż plasterek sera.
Bułki przetnij na pół i włóż do piekarnika na 3 minuty lub grilluj na patelni.
Z majonezu i musztardy przygotuj sos.
Umytą i osączoną sałatę porwij na mniejsze kawałki, z kolei pomidory, ogórki i czerwona cebule pokrój w cienkie plastry.
Szynkę podsmaż na patelni przez około minutę.
Na posmarowanych sosem połówkach bułek ułóż kawałki sałaty, na nich plasterki warzyw i szynkę.
Następnie połóż burgery, posmaruj sosem i nałóż druga połówkę bułki.
Domowe hamburgery możesz dowolnie komponować, układając składniki w wybranej kolejności.
Serwuj je z frytkami również przygotowanymi w domu.
Sandacz smażony z kolorową salsą
Składniki:
Ryba
800 g filetu z sandacza
300 ml mleka
Salsa
1 papryka czerwona
1 papryka żółty
½ pęczka posikanej kolendry
100 ml oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
2 łyżki posiekanej natki
1 łyżka pieprzu zielonego młotkowanego
1 łyżeczka majeranku
Przygotowanie:
Filet z sandacza dokładnie oczyść i przełóż do naczynia z mlekiem na 2 godziny.
Po tym czasie rybę osusz papierowym ręcznikiem i pokrój na 5-centymetrowe kawałki.
Przygotuj salsę.
Oczyszczoną paprykę pokrój w drobniutką kostkę, połącz z pozostałymi składnikami marynaty, po czym przelej do naczynia żaroodpornego.
Na salsę ułóż filety z sandacza, a następnie odłóż do lodówki na godzinę, żeby ryba nabrała smaku.
Naczynie wyciągnij z lodówki i rozgrzej piekarnik.
Sandacza z salsą piecz około 10-20 minut w temperaturze 175 stopni.
Rybę podawaj razem z salsą zaraz po wyjęciu z pieca.
Możesz serwować ja na roszponce skropionej cytryną.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN