Z MasterChefa Junior do kuchni DDTVN

Iga Kawczak (11 lat) i Karol Migdałek (12 lat) odpadli z MasterChefa Junior. Co poszło nie tak? Młodzi kucharze razem z Mateuszem Gesslerem w kuchni Dzień Dobry TVN zrobili: zupę z soczewicy, miniburgery i sandacza smażonego z kolorową salsą. Prawda, że apetyczne?

Zupa z soczewicy

Składniki:

200 g brązowej soczewicy

3 ząbki czosnku

Włoszczyzna (seler, pietruszka, marchew)

3 pomidory bawole serce

2 szalotki

2 łyżki oliwy z oliwek

3 liście laurowe

Kilka ziaren pieprzu

2 łyżki masła

Sól, pieprz

Przygotowanie: 

Soczewicę zalej zimną wodą i pozostaw na noc.

Do garnka wlej 1,5 litra wody, namoczoną soczewicę, liść laurowy, pieprz, sól i gotuj do miękkości około 40-60 minut.

W rondlu rozgrzej oliwę i masło.

Dodaj pokrojona włoszczyznę, szalotkę, posiekany czosnek oraz pomidory – sparzone i obrane ze skórki.

Przypraw odrobioną soli i pieprzu.

Podsmaż na złoty kolor i dolej 200 ml wywaru z soczewicy.

Duś pod przykryciem około 20 minut.

Powstały sos dodaj do gotującej się soczewicy i dokładnie wymieszaj.

Zagotuj i dopraw do smaku.

Podawaj z grzankami czosnkowymi.

Miniburgery

Składniki:

600 g antrykotu wołowego

¾ szklanki wody

3 cebule

1 czerwona cebula

4 pomidory

1 zielony ogórek

200 g majonezu (najlepiej przyrządzonego samodzielnie)

10 plasterków szynki schwarzwaldzkiej

Bułeczki pszenne

4 średnie ogórki konserwowe

4 plastry sera cheddar

Kilka liści sałaty rzymskiej

2 ząbki czosnku

2 łyżki musztardy

Rozmaryn

Sól, pieprz

Przygotowanie:

Opłukane i osuszone mięso zmiel na grubych oczkach.

Cebule pokrój w kostkę i przesmaż na złoty kolor.

Mięso i cebule przełóż do miski, dodaj sól, pieprz, rozmaryn, przeciśnięty przez praskę czosnek, dolej ¾ szklanki wody i wszystko dokładnie wyrabiaj, aż uzyskasz jednolitą masę.

Mokra dłonią formuj okrągłe burgery o średnicy 6 cm i grubości około 1,5 cm.

Smaż na mocno rozgrzanej patelni grillowej przez około 2 minuty z każdej strony.

Pod koniec smażenia na każdym z burgerów ułóż plasterek sera.

Bułki przetnij na pół i włóż do piekarnika na 3 minuty lub grilluj na patelni.

Z majonezu i musztardy przygotuj sos.

Umytą i osączoną sałatę porwij na mniejsze kawałki, z kolei pomidory, ogórki i czerwona cebule pokrój w cienkie plastry.

Szynkę podsmaż na patelni przez około minutę.

Na posmarowanych sosem połówkach bułek ułóż kawałki sałaty, na nich plasterki warzyw i szynkę.

Następnie połóż burgery, posmaruj sosem i nałóż druga połówkę bułki.

Domowe hamburgery możesz dowolnie komponować, układając składniki w wybranej kolejności.

Serwuj je z frytkami również przygotowanymi w domu.

Sandacz smażony z kolorową salsą

Składniki:

Ryba

800 g filetu z sandacza

300 ml mleka

Salsa

1 papryka czerwona

1 papryka żółty

½ pęczka posikanej kolendry

100 ml oliwy z oliwek

1 łyżeczka soli

2 łyżki posiekanej natki 

1 łyżka pieprzu zielonego młotkowanego

1 łyżeczka majeranku

Przygotowanie: 

Filet z sandacza dokładnie oczyść i przełóż do naczynia z mlekiem na 2 godziny.

Po tym czasie rybę osusz papierowym ręcznikiem i pokrój na 5-centymetrowe kawałki.

Przygotuj salsę.

Oczyszczoną paprykę pokrój w drobniutką kostkę, połącz z pozostałymi składnikami marynaty, po czym przelej do naczynia żaroodpornego.

Na salsę ułóż filety z sandacza, a następnie odłóż do lodówki na godzinę, żeby ryba nabrała smaku.

Naczynie wyciągnij z lodówki i rozgrzej piekarnik.

Sandacza z salsą piecz około 10-20 minut w temperaturze 175 stopni.

Rybę podawaj razem z salsą zaraz po wyjęciu z pieca.

Możesz serwować ja na roszponce skropionej cytryną.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości